Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (29 Nisan – 5 Mayıs): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Tuğbanur Toprak

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarda vizyona giren beğendiğimiz filmlerin yanına, dizi ve değişik sinema etkinlikleri ekledik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • Mubi Türkiye – Gençlik Başımda Duman

“Gençlik Başımda Duman”, İzlandalı yönetmen Guðmundur Arnar Guðmundsson’un hayatından otobiyografik esintilerle, iki yakın arkadaş olan Thor ve Christian’ın hayatlarına odaklanıyor. Küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan ikili filmimizin baş karakterleri. Filmin hikâyesinde ise bu iki arkadaşın kendilerini, aşkı ve cinselliği keşfedişlerine eşlik ediyoruz. İzleyenleri yaz mevsimi boyunca çocukların ilkgençlik duyguları arasında yolculuğa çıkaran film, İzlanda soğuklarının yeniden başladığı yaz bitimine kadar seyirciyi bu tatlı duygulara ortak ediyor. Ayrıca filmde kendini keşfetmekten korkmayan, güçlü kız karakterler görmenin de bizi ne kadar mutlu ettiğini söylemeden olmaz.

Venedik Film Festivali’nde “Kuir Aslan Ödülü”nü kazanan film, bu yıl 41’incisi düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin de seçkileri arasındaydı. “Gençlik Başımda Duman”, Guðmundsson’ın ilk uzun metrajı.

Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler!

  • Netflix Türkiye – Grace and Frankie

70’li yaşlarında, birbirlerinden tamamen farklı karakterlere sahip Grace ve Frankie’nin hayatları, uzunca yıllardır evli oldukları eşlerinin aslında birbirlerine aşık olduklarını itiraf etmeleri üzerine yeniden kesişir. İkili, yolları kesişmeden önce, kocalarının iş ortağı olmaları nedeniyle “zorunluluktan” bir araya gelen ve birbirlerinden hiç hazzetmeyen insanlarken, biten evliliklerinin onları mecburen bir araya getirmesi sonrasında ne kadar iyi arkadaş olabileceklerini keşfeder.

Dizide, yalnızca Grace ve Frankie’nin hikâyesine ortaklık etmiyoruz. Aynı zamanda aşklarına sahip çıkmaya karar veren eşlerinin de hikâyesini izliyoruz. Karakterlerin kurduğu arkadaşlığa, her geçen gün giderek birbirlerinin en büyük destekçisi haline gelmelerine, 70’lerinde değişen hayatlarıyla kendilerini ve isteklerini yeniden keşfedişlerine tanıklık ediyoruz.

 “Grace and Frankie”, son sezonun yeni bölümleriyle Netflix Türkiye’de. Sezonun ilk dört bölümü Ağustos 2021’de gösterime girmişti, son 12 bölüm ise bu hafta sonu yayında. Oyuncu kadrosunda ise Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterson var.

“Grace and Frankie”nin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. Tatilde iyi bir eşlikçi olacağını düşünüyoruz.

  • 17. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

Her yıl sponsorsuz, ücretsiz ve yarışmasız olarak düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu sene 1-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında 17. kez seyirciyle buluşuyor. Koronavirüs salgını nedeniyle son iki senesinde çevrimiçi düzenlenen festival, bu yıl hem çevrimiçi hem de fiziksel olarak düzenlenecek. 20 ülkeye ait 69 filmin gösterileceği festivalin açılış töreni, 2 Mayıs’ta İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi’nde yapılacak.

Festivalin ilk etabı İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek. İstanbul’daki fiziksel gösterimler, 5-8 Mayıs günlerinde Kadıköy – Sinematek/Sinema Evi’nde, 6-8 Mayıs günlerinde Beyoğlu’ndaki Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Festival programında Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak 15 film yer alıyor. Festivalin çevrimiçi gösterim ve etkinlikleri ise YouTube kanalları üzerinden takip edilebilecek.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali hakkında detaylı bilgiye buradan,  festivalin Youtube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Gaspar Noe Gecesi

“Başka Sinema” etiketiyle düzenlenen konsept film gecelerinde bu haftanın konuğu Gaspar Noe.

Gecede, “Vortex”, “Dönüş Yok 2019 ve 2022”, “Climax”, “Lux Æterna” olmak üzere yönetmenin beş filmi gösterilecek. Tek bilet tüm filmler için geçerli.

“Gaspar Noe Gece”si 30 Nisan’da, Beyoğlu Sineması’nda

Bilet fiyatı – Tam: 150 TL, indirimli: 120 TL

Gecenin biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sizler için sezon kapanmadan önce izleyebileceğiniz oyunlar seçtik. Şimdiden iyi seyirler! 

  • Cease and Desist. LOVE AND BE SILENT

Oyunda, performans sanatçısı Hürmüz’ün sergisini ziyarete giden 14 yaşındaki yeğeni Meghan, teyzesinin sergiyi bir şova dönüştürdüğünü görür. Teyzesi cenazesini bir performansa dönüştürerek eski aşklarını ve rekabet içinde olduğu kıskanç arkadaşlarını tabutun içinde karşılar. 7 Jealous Fools performans topluluğunun müzik ve dansla sergilediği oyun, bir sanat galerisinde geçiyor. 65 dakika ve tek perdeden oluşan oyun bu sezon son kez 30 Nisan’daki İngilizce versiyonuyla sahnede.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Müze Gazhane

Bilet fiyatı – Tam: 132 TL, indirimli: 66 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kral Übü


Koronavirüs salgını nedeniyle çalışmalarına ara veren Sarı Sandalye Tiyatro Topluluğu, Fransız oyun yazarı Alfred Jarry’nin klasikleşen eseri “Kral Übü” uyarlamasıyla iki yıl aradan sonra yeniden sahnelerde. Oyun, Polonya Kralı Venceslas’a suikast düzenleyerek yerine geçen Übü ailesinin hikâyesini anlatıyor. Bunu anlatırken de tarihteki diktatörlere gönderme yapmayı ihmal etmiyor. Çeşitli enstrümanların eşlik ettiği oyun, 29 Nisan’dan itibaren sahnelerde.

Yer: İstanbul – Mecidiyeköy, Profilo Kültür Merkezi

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 45 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine 
buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi

Birbirinden farklı şehirlerde yaşayan dört kız kardeş, Alzheimer hastası annelerinin ölümüyle, uzun bir aradan sonra çocukluklarını geçirdikleri evde bir araya gelir. Yıllar ve mesafeler ilişkilerini yıpratmıştır. Kardeşler, miras paylaşımı için birlikte geçirmek zorunda kaldıkları kısa zaman içinde hayatlarına, birbirlerine ve kendilerine dair birçok duyguyu yeniden keşfeder. Aile ilişkileri, bellek, iletişimsizlik, kadın-erkek ilişkileri, aidiyet sorunları gibi kavramlar üzerine duran oyun, kardeşlerin hayatları boyunca erteledikleri yüzleşmeleri ortaya çıkarır.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Atatürk Kültür Merkezi (AKM)

Bilet fiyatı – Tam: 40 TL, indirimli: 25 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Bu haftasonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler.

  • Leonardo da Vinci: “Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği”

Ouchhh Studio ve DasDas Sahne işbirliğinde açılan “X Media Art Museum” isimli dijital sanat müzesi, tatilde İstanbul’da kalanlar için farklı bir seçenek olabilir. Müzede, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren dijital işler sergileniyor.

Mekandaki ilk sergi, Leonardo da Vinci’nin çizimleri başta olmak üzere çeşitli sanat eserlerinin üç boyutlu modellerinden oluşan, “Leonardo da Vinci: ‘Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği” sergisi. Sergide, da Vinci’nin çizimleriyle icatları, makine çizimleri ve eskizleri yer alıyor. Deneyime eşlik eden müzikler ise Oscar ödüllü “Nomadland” filminin bestecisi Ludovico Einaudi ile Mercan Dede’nin imzasını taşıyor.

X Media Art Museum, pazartesi-perşembe, 11:00 – 21:00 arasında, cuma-cumartesi 11:00 – 21:00, pazar günleri ise 11:00 – 19:30 arasında ziyarete açık. Ziyaret etmeden önce bilet almak gerekiyor.

Bilet fiyatı – 99 TL

Yer: İstanbul – Ataşehir, Metropol İstanbul AVM

Detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz

  • Sınır-sız Devinim

Yaşam ve doğayla kurduğu ilişkinin bir göstergesi olarak tablolarında doğal mekanları betimleyen Serkan Küçüközcü’nün kişisel sergisi “Sınır-sız Devinim”, 26 Nisan’da İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Anna Laudel Galeri’de ziyarete açıldı. Dış dünya ve iç dünya arasındaki ilişkiye odaklanan sergide, mekanın gerçekliğini altüst eden nesne ve figürler kullanılıyor. “Sınır-sız Devinim”, 10 Haziran’a kadar ziyarete açık.

Serkan Küçüközcü ile kullandığı figürlerin anlamlarını ve sergiyi konuştuk. Eserlerinde zamanı durdurarak hayallerini ölümsüzleştirdiğini yani “zamandan zaman çaldığını” dile getiren Küçüközcü’yle sohbetimize 
buradan ulaşabilirsiniz.

Sergi ilginizi çektiyse gitmişken Belkıs Balpınar’ın “Makro-Mikro” isimli kişisel sergisini de ziyaret edebilirsiniz. Sanatçı, yıldız ve galaksiden oluşan evrenlere dair minimal çizimlerini kilim dokuması üzerinde çalışıyor. Sergi, 10 Haziran’a kadar ziyarete açık.

Unutmadan bir not: Galeri, bayram tatili boyunca kapalı. Fakat diğer zamanlarda pazartesi günleri hariç ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Anna Laudel Gallery

Haftaya görüşene dek hoşça kalın!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.