Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Miami GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun beşinci yarışı Miami Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula Miami GP analizi

Formula 1’in Liberty Medya sonrasında kafaya koyduğu Miami GP bu hafta tüm şaşaası ile yapıldı. Sıralamalar öncesinde bolca kırmızı bayrak gördük, Carlos Sainz yeni sözleşme sonrasında uğuru haline getirdiği kırmızı bayraklarına devam etti. Mercedes’in antrenman turlarında geçmiş yarışlara oranla daha iyi performanslar sergilediği haftada Ferrari ve Red Bull başı çeken iki takım olarak yine öne çıktı. Sıralama turlarında Charles Leclerc ve Carlos Sainz ile ilk çizgi Ferrari’nin olurken arkalarında çifte Red Bull bulunuyordu. Yarış pist dışı kadar renkli olmadı ve Max Verstappen damalı bayrağı ilk sırada gördü.

Yeni ortam, yeni pist: Antrenman turları

Açıkça yazmak gerekirse Amerikan pazarını Formula 1’in damarlarına işlemeye çalışan Liberty Medya için Miami bulunmaz bir nimetti. Ortam olarak Monako’yu aratmayan Miami, pist olarak ise Azerbaycan, Kanada ve Formula E esintileri taşıyordu. Özellikle on dördüncü ve on beşinci virajlar pilotların kerbler ile en çok sorun yaşadığı virajlar olarak öne çıktı. Bahsettiğim virajların çıkışı olan on altıncı viraj da tıpkı Gilles Villeneuve Pisti’nde ünlenen şampiyonlar duvarı gibi oldukça riskli olarak göze çarptı.

Pistten dolayı düşük yere-basma gücü ayarları ile haftaya başlayan takımlarda ilk antrenman turlarında yunuslama sorunu neredeyse hiç göze çarpmadı. Pist hızlandıkça ve ayarlar değiştikçe bu sorunu yaşayan takımlarda (örneğin Mercedes) yunuslama tekrar görünmeye başladı. Mercedes bazı aerodinamik yenilik ile hızlanmayı başarmış göründü.

Cuma gününün ilk seansında yeşil ışık yandığında sıcaklık 34 dereceyi gösteriyordu, pist çok daha sıcaktı. Frenleri soğutmanın ve aşınmanın zor olacağı bir pistte herkes bir de piste acemi iken kaza kaçınılmazdı. İlk göz kırpmayı on altıncı viraj çıkışında bariyeri teğet geçen Max Verstappen yaptı, ardından ilk virajda Charles Leclerc spin attı ancak devam edebildi. Verstappen aşırı ısınma nedeni ile aracı pite çekme zorunda kaldı.  

Valtteri Bottas, yedinci virajın marina köşesinde kontrolü kaybettikten sonra bariyerlere çarptı ve kırmızı bayrakları çıkarttı. Aynı anlarda seansın yarısı tamamlanmış, Carlos Sainz liderdi ve Mercedes ile Lewis Hamilton yalnızca yüzde 2 saniye daha gerideydi. Herkesin aklına aynı soru geldi: Geri mi döndüler?

Charles Leclerc, George Russell ve Max Verstappen sıralaması ile ilk antrenman turları tamamlandı. Mercedes aracın üzerinde bolca sensör olmasına rağmen oldukça mücadeleci görünüyordu. İkinci antrenman turlarında ise Mercedes ile George Russell ilk sırada seansı tamamladı. Ferrari pilotu Carlos Sainz daha sonraları bence meşhur olacak on dördüncü virajda kontrolü kaybedip dış bariyerlere çarparak aracına ciddi hasar verdiğinde, ikinci antrenman seansında kırmızı bayraklar sallandı. Max Verstappen de hidrolik arızası nedeniyle seansı tamamlayamadı. HAAS’ın iki aracında da sidepod kısımında hava kaçırma nedeniyle sorun ortaya çıktı ve her iki garaj da pite çekildi. Seansı Mercedes, Ferrari ve Red Bull arka arkaya tamamladı.

Yavaş virajlar ve sıcaklık etkisi ile yeni ayarların da uyması ile bir adım öne çıkan Mercedes son antrenman seansını ise arka sıralarda tamamladı, tabii ki denenen lastikler ve ayarlar da bu durumun nedeniydi. Son antrenman seansına Esteban Ocon’un yine on dördüncü virajda aracın arkasını kaybedip sıralama turlarını dahi kaçıracak şekilde kaza yapması damga vurdu. Sergio Perez-Charles Leclerc-Max Verstappen üçlüsünün hemen ardında Fernando Alonso ve Sebastian Vettel de güzel bir yerde seansı tamamladı. HAAS da evindeki “parti”de oldukça mücadeleci bir tempo ortaya koydu.

Antrenman turlarında piste oldukça alışan hatta alışmak zorunda kalan pilotlar özellikle bazı virajlara (14-15) itiraz etti ancak yalnızca on yedinci virajda küçük bir değişiklik yapıldı. Kerblerin yüksekliğinden de oldukça yakınan pilotlar aslında hiç de haksız sayılmazdı böyle daha alçak araçlar için bu kerbler oldukça yüksek sayılır doğrusu. Neyse ki sıralama turlarında beklenen felaket senaryosu yaşanmadı.

Esteban Ocon’un son antrenman turundaki kazası.

Ferrari ve Red Bull: Sıralama turları

Charles Leclerc, Max Verstappen’in son virajda yaptığı hata sayesinde pole pozisyonunu kaptı üstelik hemen yanında takım arkadaşı Carlos Sainz ile ilk çizgiyi kapatarak. İlk iki çizgi, Charles Leclerc-Carlos Sainz-Max Verstappen-Sergio Perez dörtlüsü ile kapandı. Hemen arkalarında Valtteri Bottas ve Lewis Hamilton en iyi yerleri aldı.

Esteban Ocon’un çatlak şasisi ile uğraşılırken piste on dokuz pilot çıktı ve ilk seansta dört pilot elendi. Her antrenman seansı kırmızı bayrak ile en az bir kez kesildiği için yeşil ışık yanar yanmaz araçlar piste vınladı. 53 santigrat dereceye çıkan asfalt sıcaklığı araçları soğutmada da zorluk yaşattığından hata yapma lüksü kalmamıştı.

Max Verstappen 1:30.235 ile açılışı yaptı ardından yarım saniye ile arkasında olan George Russell iyi bir tur attı. Sergio Perez de yüzde 3 saniye gerisinde Max Verstappen’in arkasına yerleşti. Ferrari elini ilk hızlı turunda gösterdi: Charles Leclerc 1:29.474 ile zirveye yerleşti.

Eleme sınırına kadar gerileyen Lewis Hamilton için çanlar çalıyordu ancak iyi bir tur çıkararak beşinciliğe kadar yükselen yedi kez şampiyon, iyi bir hafta geçiren HAAS pilotu Kevin Magnussen’i ilk seansta seans dışında bıraktı. Zhou Guanyu, Alfa Romeo’su ile daha ileri gidemedi ve son sektördeki trafiği suçlasa da Williams çifti ile elenmekten kurtulamadı.

Red Bull, sıralama turlarının ikinci seansı başladığında Ferrari’yi düzlüklerde net bir şekilde ezdi. Daha kesin olmak gerekirse Max Verstappen, Perez’i neredeyse yarım saniye önünde iken; iki F1-75 diğer RB18’in birkaç yüzde ile gerisindeydi. Seansın bitimine beş dakika kala Charles Leclerc tempoyu artırdı ve zirveye yerleşti. 

Mick Schumacher on beşinci sıradan damalı bayrağı görürken; Daniel Ricciardo düşüşüne devam etti ve üçüncü sırada seansı tamamlayan takım arkadaşı Lando Norris’in performansının gölgesinde elendi. Yunuslama probleminden kaynaklı hız kaybettiğini söyleyen George Russell ise on ikinci sırada kalarak elendi. Diğer elenen pilotlar ise eski şampiyonlar idi: Fernando Alonso ve Sebastian Vettel.

Son seansa Ferrari, Red Bull, Alpha Tauri pilotlarının yanı sıra Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Lando Norris ve Lance Stroll kaldı. Charles Leclerc daha ilk turunda 1:29.055 ile iyi bir tur attı ancak Max Verstappen düzlük hızlarının da etkisi ile yüzde sekiz saniye daha hızlı şekilde liderliği ele geçirdi. 

Verstappen’in pole pozisyonunu keskinleştirmek için başladığı tur pek de iyi bitmedi. Beşinci (hızlı) virajda biraz geniş seğirdi, köşeyi kesti ve tur süresini iyileştirme umutları suya düştü. Artık Charles Leclerc için kapı sonuna kadar açıktı ve Monakolu pilot bu fırsatı geri çevirmedi: 1:28.796 ile pist rekorunu da kıran Ferrari pilotu pole pozisyonunu kaptı. Hemen arkasından gelen takım arkadaşı Carlos Sainz da ikinci sırayı alarak Max Verstappen’i üçüncü sıraya attı. Segio Perez, Valtteri Bottas’ı beşinci sıraya indirdi. Sezon açılışında olduğu gibi Valtteri Bottas eski takım arkadaşı Lewis Hamilton ile üçüncü çizgiyi paylaşmış oldu.

Sıralama turlarının sonuçları

Red Bull düzlüklerde daha üstün

Formula 1’in şimdiye kadar yaptığı en büyük şovlardan biri olan Miami GP’de Max Verstappen, Red Bull’un düzlük avantajını kullanarak tıpkı Imola’da olduğu gibi net bir zafer aldı. Charles Leclerc’in Ferrari’sinde orta hamur lastiklerin performansının düşmeye başladığı anlarda atağa kalkan Max Verstappen liderliği aldı ve neredeyse her turda tempoyu artırdı. 

İlk pit-stopların ardından sert hamur lastiklere geçildiğinde aslında tempolar birbirine yakındı ancak hem farkın avantajı hem de düzlüklerden gelen avantaj ile Red Bull pilotu önde kalmayı başardı. Güvenlik Aracı’nın ardından yarış tekrar başladığında Leclerc Verstappen’e; Perez de Sainz’a atak yaptı ancak her iki pilot da öndeki rakiplerini geçemedi.

Max Verstappen ve Charles Leclerc telemetri verileri

Formasyon turuna çıkmadan hem Lance Stroll hem de Sebastian Vettel garajda sorun yaşadı. Takım daha sonra yakıt sıcaklığı sorununun yarış öncesinde iki aracı da etkilediğini ve ikilinin pit yolundan başlamak zorunda kaldığını açıkladı. Beş kırmızı ışık söndüğünde, Charles Leclerc iyi bir kalkış ​​yaptı ve birinci virajda liderliğini perçinledi. Carlos Sainz ikinci virajda dışarıda kalırken Max Verstappen içeride kaldı ve Red Bull pilotu liderin hemen arkasında yerini aldı. Carlos Sainz üçüncü sıraya yerleşirken Sergio Perez de Valtteri Bottas’ın önünde dördüncü sırada kalmayı başardı.

Fernando Alonso, ikinci virajda yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton’ı tekerlek tekerleğe mücadele sonunda geçerek yedinci sırayı aldı ve dört sıra kazanmış oldu. Ancak üçüncü turda altıncı virajda bir hata Lewis Hamilton’un Alpine’in hava akımına girmesine izin verdi ve onu on birinci viraja girmeden önce geçti. Hamilton daha sonra altıncı sıradaki Pierre Gasly’yi takip etti ve Imola’dan bu yana kovaladığı Alpha Tauri pilotunu altıncı turda geçmeyi başardı. Yedinci turda Zhou Guanyu sorun yaşadığı için pite çağırıldı ve yarıştan çekildi.

Leclerc ilk turlarda Verstappen’den pek de çekinmedi aslında Red Bull pilotu sonunda Ferrari’nin DRS aralığına girmeyi başardığında sekizinci tura yaklaşmıştık. Sekizinci turun sonunda Max Verstappen, on yedinci (keskin) virajdan çok daha üstün bir çıkış yakaladı ve DRS’nin de yardımıyla start düzlüğünde liderin yanında yer aldı ve dokuzuncu turun başında ilk virajda liderliği aldı. Aerodinamik olarak düzlüklerde avantaj sağlayan Red Bull’a karşı virajlarda etkili olan Ferrari bunu Miami’de Charles Leclerc özelinde sağlayamadı diğer taraftan Carlos Sainz etkili biçimde bu avantajı Sergio Perez’e karşı kullandı. Her iki pilot yarış boyunca birbirine yakın tempolara sahipti ancak Carlos Sainz, Sergio Perez’den yaklaşık 0,03 saniye daha yüksek tempodaydı.

Carlos Sainz ve Sergio Perez telemetri verileri

Charles Leclerc ve Max Verstappen arasındaki fark yirmi dördüncü turun sonunda pit için çağırılınca beş saniye kadardı. 3.2 saniyelik uzun sayılabilecek pitin ardından Valtteri Bottas Alfa Romeo’su ile Charles Leclerc’in önüne geçti. Max Verstappen ise iki tur sonra pite çağrıldı, liderliği Carlos Sainz’e teslim etti. Pit çıkışında takım arkadaşının hemen önünde ve pite girmeden önce Charles Leclerc ile yakaladığı mesafe değişmeksizin tekrar konvoya katıldı.

Sonraki sıra Carlos Sainz ve Sergio Perez’in yirmi yedinci turun sonunda pite girme sırasıydı. Sağ ön tekerlekteki bir gecikme Sainz’e dört saniyeye mal oldu ancak pit şeridinin dışında Sergio Perez’in önünde üçüncü sırasını korudu. Korudu ancak aradaki fark da erimiş oldu.

Carlos Sainz-Sergio Perez mücadelesine baktığımızda aslında Ferrari öne çıkıyor ancak diğer taraftan Max Verstappen-Charles Leclerc mücadelesinde de Red Bull baskın görünüyor. Bu iki mücadelenin sonucunda şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: İki ekip de birbirine oldukça yakın ve mücadeleyi pilot yetenekleri ve hisleri belirliyor.

Max Verstappen farkı sekiz saniyelere çıkarmıştı ki dışarı taşan Pierre Gasly piste dönmeye çalışırken arkadan gelen Lando Norris temas yaşadı ve Lando Norris lastik patlatarak yarış dışı kaldı. Zaten pek de iyi gitmeyen işler McLaren için iyice can sıkıcı hale geldi. Pistte önce sanal güvenlik aracı ilan edildi ardından kırk birinci turda güvenlik aracı ihtişamı ile pistte idi. Yarışa başladıkları sert hamur lastiklerde olan ve pite girmeyen (sanal güvenlik aracı kollayan) George Russell ve Esteban Ocon, yeni lastiklere geçmek için pite girdi. 

Kırk yedinci turda yarış yeniden başladığında Perez, Sainz’a; Leclerc de Verstappen’e yoğun baskı yaptı ancak pilotlar yerlerini korudu. 

Lewis Hamilton beşincilik için Valtteri Bottas’a baskı yaptı ancak kendisi de taze orta hamurlu lastiklerle olan George Russell’ın baskısı altındaydı. Valtteri Bottas’ın on yedinci virajda yaptığı bir hata, her iki Mercedes’in de Alfa Romeo’yu geçmesine neden oldu. George Russell da takım arkadaşını on ikinci virajda geçerek beşinci sırayı aldı. Ancak George Russell’dan pist sınırlarının dışında olduğu endişesi nedeniyle pozisyonu geri vermesi istendi. Usulüne uygun olarak bunu yaptı, ancak daha sonra takım arkadaşını yasal olarak sonraki turda on birinci virajda geride bıraktı. Lewis Hamilton, George Russell’a oranla ilk stintte daha tempolu idi son stintte ise George Russell tempoyu artırdı. Lastik avantajı da sağlayan George Russell genel tempoda 0,13 saniye daha hızlı idi.

Lewis Hamilton ve George Russell telemetri verileri

Aynı sıralarda Sergio Perez, birinci virajda iç kısma dalarak üçüncü sırayı aldı ve Carlos Sainz çıkışı kesip pozisyonu geri almayı başardı. Atağa rağmen Carlos Sainz, Red Bull’u arkada tutmayı başardı. Son turlarda, Kevin Magnussen on birinci virajda atak yaptığı Lance Stroll ile temas yaşayıp dengesizleşince Mick Schumacher ve Sebastian Vettel aynı virajda temas yaşadı ve her ikisi için de yarış bitmiş oldu: Aston Martin garaja çekilmek, HAAS ise ön kanat değişimi için pite girmiş oldu.

Mick Schumacher ve Kevin Magnussen ikilisi haftaya oldukça iyi başladı. Tempoları gayet yerinde olan HAAS pilotlarının yarışta yaptığı hatalar puan alamamalarına neden oldu. Her iki pilot da hayal kırıklığı yarattı. Diğer taraftan Aston Martin’de ise Sebastian Vettel, Mick Schumacher’in kurbanı olurken; Lance Stroll, Fernando Alonso’nun cezası ile puan barajına girdi.

Charles Leclerc, yarışın liderliği için Max Verstappen’e çok atak yaptı ancak Max Verstappen, Ferrari’yi güvenli bir mesafede tuttu ve damalı bayrağı ilk sırada gördü; ikinci zaferini en hızlı tur ile de taçlandırdı. Charles Leclerc ikinci sırada yer alırken, Carlos Sainz üçüncü sırada podyumun son basamağına çıktı. Sergio Perez dördüncü oldu ve George Russell, Mercedes adına takım arkadaşı Lewis Hamilton’ın önünde beşinci oldu.

Miami GP’de puan alan pilotların sıralaması

Bitirebildiği tüm yarışları kazanmaya devam eden Max Verstappen yine de Charles Leclerc’in arkasında. Barselona’ya çoğu takımın güncelleme getireceği konuşulurken Red Bull-Ferrari mücadelesi kafa kafaya devam ediyor. McLaren geçen haftalarda Imola’da yaptığı çıkışı sürdüremedi, hâlâ yarış kazanacak kadar iyi araçlara sahip olmadığını da gösterdi. Sıralama turlarına çıkamayan ve son sıradan başlayan Esteban Ocon da tıpkı George Russell gibi günün yıldızlarından biriydi. 

Miami genel olarak ışıltılı geçse de pistte pek “yarış”a dair bir şeyler göremedik. Seremonide de türlü şovlar yapılınca iş iyice çığırından çıktı aslında. NBA, Super Bowl gibi etkinliklerde bu tür şaşaaları görüyoruz ancak Formula 1 gibi kültürü aslında Avrupa’dan alan bir “sert” spor için bu durumlar bayağı kaçtı gibi. Siz ne dersiniz? 

Düşenler: Ferrari, Sebastian Vettel, Alpha Tauri, McLaren ve Mick Schumacher

Çıkanlar: Max Verstappen, George Russell, Esteban Ocon, Alex Albon ve Miami ünlüleri

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.