Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (13 Mayıs – 19 Mayıs): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.
Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarından ve sinema salonlarında vizyona giren beğendiğimiz filmlerin yanına bir de YouTube videosu ekledik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Yönetmen ve senarist Céline Sciamma’nın temasında kadın dayanışması ve aşkı bolca işlendiği filmi “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi”, 18. yüzyılda erkek egemen bir dünyada birbirlerine destek olan iki kadının hikâyesini beyazperdeye taşıyor. Aristokrat bir ailenin kızı olan Héloïse ve ressam Marianne’in arasındaki hikâyeye odaklanan film, feminist sinemanın önde gelen temsillerinden.

Annesi tarafından soylu bir adamla evlendirilmeye çalışılan Héloïse, sahil kenarında, izole şekilde yaşar. Annesinin Héloïse’in düğün portresini çizmesi için ressam olan Marianne’le anlaşması üzerine, Héloïse derin bir bağ kuracağı bu insanla tanışır. Böylece biz de ikilinin aşklarına, arkadaşlıklarına ve kadın dayanışmasına eşlik ediyoruz. 

Céline Sciamma’nın hakkında, “tüm filmi Héloïse’in final sahnesini çekmek için yazdığını” söylediği filmi “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi” özel gösterimiyle, 13 Mayıs 2022’de Kadıköy Sineması’nda. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • MUBI Türkiye – Dünyanın En Kötü İnsanı

Yönetmen Joachim Trier’in “Oslo Üçlemesi”nin son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, yirmili yaşlarındaki bir kadının kendini bulma çabasını konu ediniyor. Film, yönetmenin merkezine kadın bir ana karakter aldığı ikinci filmi. Hayatta sürekli olarak ne istediğimizi bulma arayışımıza değinen “Dünyanın En Kötü İnsanı”, 13 Mayıs’tan itibaren MUBI’de.

Film, yirmili yaşlarının sonuna yaklaşan Julie’nin kariyerinde ve duygusal hayatında yaşadığı karmaşaları Renate Reinsve oyunculuğunda ekrana taşıyor. Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler.

  • Midsommar

Film, kız arkadaşı Dani’den bir türlü ayrılamayan Christian’a ve bu ikilinin arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Ayrılmanın eşiğinde bir çift olan Dani ve Christian, arkadaşları Pelle’nin daveti üzerine İsveç’teki bir gün dönümü festivaline gitmeye karar verir. Festival için gittikleri yer başta çok aydınlık ve neşeli gibi görünse de, zaman ilerledikçe işler giderek değişmeye ve gerilimli bir hale gelmeye başlar. Gittikleri bu köyde uzun saatler boyunca batmayan güneş ve pagan kültüründen esintiler taşıyan ritüeller de durumu iyice karmaşık hale getirir.

Halk hikâyelerindeki korku öğelerinden beslenen filmin tamamı gün ışığında geçse de bolca gerilim dolu bir hikaye izlediğinizi hissedeceğinizi hatırlatmak isteriz. Ari Aster’in yazıp yönettiği “Midsommar”da Dani rolünde Florence Pugh, Christian rolünde Jack Reynor ve Pelle rolünde Vilhelm Blomgren’i izliyoruz.

Siz de gerilim-korku filmi izlemeyi sevenlerdenseniz, paganik esintilerle dolu “Midsommar”, 14 Mayıs 2022’de saat 23:00’te özel gösterimiyle Kadıköy Sineması’nda. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz. 

  • Bonus – Füsun Onur

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Youtube kanalı üzerinden sanatçı Füsun Onur’un gündelik yaşamına odaklandığı bir video yayınladı. Kavramsal sanatın öncü isimlerinden Füsun Onur, Türkiye’nin ilk kadın enstalasyon sanatçısı. Onur aynı zamanda 23 Nisan 2022’de başlayan ve bu yıl 59.’su düzenlenen Venedik Bienali’nde, “Evvel zaman içinde…” isimli çalışmasıyla Türkiye Pavyonu’nu temsil ediyor.

Onur’un anılarını kendisinden dinlemek isterseniz, yedi dakikalık bu mini videoyu izleyebilirsiniz.

Biz sanatçının işlerini severek takip edenlerdeniz. Siz de bizim gibi Füsun Onur’un işlerini takip etmeyi sevenlerden misiniz? Fikirlerinizi bizimle paylaşmanız çok hoşumuza gider. Bize ulaşmak isterseniz, mail adresimizi bültenimizin altında bulabilirsiniz. 

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sizin için sezon kapanmadan önce izleyebileceğiniz iki oyuna ek olarak bu hafta sonu düzenlenecek bir de müzik festivali seçtik. Şimdiden iyi seyirler! Giderseniz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • Mutlu Değilim ama Kahrımdan da Ölmüyorum

Özge Korkmaz’ın hem yazdığı hem oynadığı “Mutlu Değilim ama Kahrımdan da Ölmüyorum”, tek kişilik bir performans. Kadınlara belki farkında bile olmadıkları, unuttukları güçlerini yeniden hatırlatmak isteyen oyun aynı zamanda kadınların üzerinde kurulan toplumsal baskıya da değiniyor. 90’lardan günümüze Türkiye’yi ve Türkiye’de kadınların yaşadıkları sorunları sahneye taşıyan oyun, bunu çocuğunu uyutmaya hazırlanan bir kadının geçmişinde daldığı yolculuk aracıyla yapıyor. 

Yer: İstanbul – Beşiktaş, Hann Sahne

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

  • Dansöz

Şâmil Yılmaz’ın yazıp yönettiği, Sezen Keser’in sahne aldığı oyun, bir yandan oryantal dansın köklerine inip bir yandan da ayakları üzerinde durmaya çalışan Meryem’in hikâyesini anlatıyor. 

Oyun, mutsuz bir çocukluğun içine hapsolmuş hisseden Meryem’in hikâyesini sahneliyor. Bir gün şans eseri duyduğu ezgilerle hayatı değişen Meryem, o günden itibaren artık kendisini dansla var eder. Böylece annesi tarafından bile görmezden gelinen Meryem, artık sadece annesine ve patronuna değil, bir zamanlar sevdiği erkeğe de başkaldıracak gücü kendinde bulur.

Yazar ve yönetmen Şâmil Yılmaz ve oyuncu Sezen Keser ile  “Dansöz” oyununu 2019 yılında konuşmuştuk. Oyunda, oryantal dansın zaman içinde bir ritüelden, erkek bakışı için icra edilen bir performansa dönüştürülmesinin hikâyesini anlattığından bahseden Yılmaz ve Keser ile söyleşimize buradan ulaşabilirsiniz.

Oyunu izlerseniz, bizimle paylaşmayı unutmayın!  Bize ulaşabileceğiniz mail adresimiz bültenin altında.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Sahne Pulchérie

Bilet fiyatı – Tam: 80 TL, indirimli: 60 TL

  • Bonus – Caz Festivali

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM), bu sene 30. yıldönümünü kutlayan EFG Londra Caz Festivali’ni ağırlıyor.  Bu yıl ilk defa uluslararası etkinlikler düzenleyen Londra Caz Festivali, “London X Istanbul” konser serisiyle, açılımını Türkiye’yle yapıyor.

Üç gün boyunca düzenlenmesi planlanan festival, açılışını 14 Mayıs 2022’de müzisyen Jordan Rakei’nin performansıyla yapmaya hazırlanıyor. Devamı 28-29 Mayıs’ta iki gün boyunca düzenlenecek konser serisinde, 28 Mayıs Cumartesi günü, Binker & Moses ve Kokoroko’yu ağırlayacak. Festival üçüncü gününde Nubya Garcia ve Sons of Kemet performanslarıyla sona erecek.

Bu hafta sonunu müzikle dolu geçirmek isterseniz, Jordan Rakei biletine buradan ulaşabilirsiniz. Giderseniz, deneyimlerinizi bizimle de paylaşmayı unutmayın. Bize, bültenin altında yer alan mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Jordan Rakei bilet fiyatı: 259 TL

*28 Mayıs Binker & Moses ve Kokoroko biletine buradan, 29 Mayıs Nubya Garcia ve Sons of Kemet biletine buradan ulaşabilirsiniz. Festival, Zorlu Performans Sanatları Merkezi(PSM), Turkcell Sahnesi’de.

Bilet fiyatı: 275 TL – Kombine bilet fiyat: 693,00 TL

Sergiler

Hava durumu hâlâ karışık olsa da hazır güzelleşmeye başlamışken belki kendinizi dışarı atmak istersiniz diye düşündük. Bir değişiklik yapıp bu hafta gezebileceğiniz sergileri her zamankinden biraz fazla tuttuk.

  • Kesişme VII


Art x-ist’in genç sanatçıları bir araya getirdiği serisi “Kesişme”, 13 Mayıs’ta yedinci edisyonuyla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Edisyonda sanatçı Büşra Çeğil, Pelda Aytaş ve Sayna Soleimanpour’un çalışmaları yer alıyor.

Bu edisyonda, Büşra Çeğil’in, Ankara Garı patlamasını konu alan “Yas” ve Hasankeyf üzerinden medeniyet kavramını irdeleyen “Sular Yükseldiğinde” eserleriyle yer alırken, Pelda Aytaş’ın, kadınların arzu nesnesi olarak ele alınmasını işlediği ve iğne-iplik kullanarak ürettiği işleri yer alıyor. Sayna Soleimanpour ise çocukluktan itibaren bizlere kodlanan toplumsal normları konu aldığı “Life is Plastic” serisinden otoportreleriyle edisyonda yer alıyor.

Sergiyi gezmek isterseniz, galeri salı ve cumartesi günleri arasında saat 11:00 – 19:00’da ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul-Beyoğlu, Art x-ist

  • Vaatlerin Antolojisi

Pilot Galeri, 14 Mayıs-19 Haziran 2022 tarihleri arasında sanatçı Özgür Demirci’nin galerideki ilk solo sergisi “Vaatler Antolojisi”ne ev sahipliği yapıyor. Sanatçının son üç yıldır ürettiği işlerinden bir araya gelen sergide, video, obje ve yerleştirmeler yer alıyor.

Demirci’nin sergi kapsamında ürettiği işler arasında, hak kavramına odaklandığı “Herkes ve Hiç Kimse” isimli video çalışması, terk edilmiş bir sera içerisindeki bitkilere odaklandığı “Terk Edilmişler”, eski bir taş ocağı içinde çekimlerini yaptığı ve siyasi partilerin seçim süreçlerinde sıkça tercih ettiği kelimelerden oluşan bir pankart kullandığı “Ritüel” serisi yer alıyor.

Sergide ayrıca sanatçının gündelik hayatta karşılaştığımız ve saçma bulduğumuz konulara değindiği işleri de yer alıyor. Bunlar arasında, 50 kuruşun üretim maliyetinin 2,42 TL olmasına değinen “2.42” işi ve sergide bulunan bilgisayardan ziyaretçilerin interaktif biçimde dahil olacağı “Ben Robot Değilim” çalışması da 19 Haziran’a kadar görülebilecek.

Galeri, Salı’dan Cumartesi’ye, 12:00 – 18:00 arasında ücretsiz ziyarete açık.

Yer: İstanbul-Beyoğlu, Pilot Galeri

  • Baharın Gelişi, Normandiya, 2020

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İngiliz sanatçı David Hockney’nin “Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. SSM’nin Akbank’ın desteğiyle düzenlediği sergi, 11 Mayıs 2022’de ziyaretçilerle buluştu. Küratörlüğünü Edith Devaney’in üstlendiği sergide, sanatçının doğanın döngüsünü yansıttığı 116 eseri yer alıyor.

“Baharın Gelişi, Normandiya, 2020”, David Hockney’nin koronavirüs salgınının ilk döneminde kaldığı Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan evinde, iPad ile yaptığı ve baharın gelişini konu edinen resimlerinden bir araya geliyor.

Baharın gelişiyle doğanın sürekli yenilenmesini, yaşamın döngüsüyle ilişkilendiren bu sergiye sanatçının eserleri ilk kez Türkiye’de sergileniyor. Müze, her salı günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor ancak diğer günlerde sergiyi ve müzeyi gezmek için bilet alınması gerekiyor . Sergi, 29 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak. Sergi kapsamında düzenlenecek çeşitli etkinliklere göz atmak veya bilet satın almak isterseniz, müzenin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul-Sarıyer, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

  • Slip Slidin

Reuven Israel’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Slip Slidin” 11 Mayıs 2022’de kapılarını açtı.  İsmini Amerikalı şarkıcı Paul Simon’ın “Slip Slidin’ Away” şarkısından ilhamla alan sergi, sanatçının Paul Simon’ın varoluşsal şarkı sözlerini, eserleri için metafor olarak ele almasına odaklanıyor.  Sergide, Israel’in 20’den fazla heykel ve desen çalışmalarının yanında sanatçının bu sergi için özel olarak ürettiği eserler yer alıyor.

Küratörlüğünü Dr. Kathy Battista’nın üstlendiği sergi, Sevil Dolmacı Art Gallery’nin galeri binası Villa İpranosyan’da ziyaretçileriyle buluşacak. Dileyenler, sanatçının çalışmalarını 14 Haziran’a kadar ücretsiz görülebilir.

Galeri mekanı, pazartesi – cumartesi günleri arasında, 11:00 ‘den 18:00’e kadar ziyarete açık.


Yer: İstanbul-Beşiktaş, Sevil Dolmacı Art Gallery/Villa İpranosyan

Haftaya görüşene dek hoşça kalın!

Bizimle iletişime geçmeyi unutmayın. Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için: edanurtanis@medyascope.tv adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.