Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi direnişinin 500. günü: Rektör Naci İnci akşam nöbetinde yuhalandı

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrencilerin rektör atamasına direnişi 500 günü doldurdu. 500. günde yine kampüste buluşan öğrenci, akademisyen ve mezunlar, rektör seçimle belirlenene kadar protestolarına devam edeceklerini duyurdu. Her gün sürdürdükleri nöbetlerine bugün bir akşam nöbeti de ekleyen akademisyenler, rektörlük binasından çıkan Naci İnci’yi yuhaladı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamasına karşı protestolar bir buçuk yıldır aralıksız devam ediyor. 2021 başında Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu’nun yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin atanmasının ardından da hız kesmeden devam etti. 

500. günde akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra mezunlar da kampüsteydi. Akademisyenler direnişin başından beri her gün yaptıkları gibi, öğle saatlerinde yine cüppeleriyle rektörlük binasına sırtlarını döndü. Öğrencilere ve akademisyenlere çiçekler dağıtan mezunlar ile öğrenciler de akademisyenlerin nöbet olarak adlandırdığı protestoya katıldı.

Medyascope’a konuşan öğrenci ve akademisyenler, protestolarını sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi, rektörün seçimle belirlenmesi taleplerinin arkasında olduklarını belirtti. 

Akşam saatlerinde tekrar kampüs meydanında toplanan akademisyenler, protestoların 500. günü vesilesiyle “akşam nöbeti” gerçekleştirerek rektörlük önüne yürüdü. Elektronik mumlarla rektörlük binası önünde çimlere “500. gün” yazan akademisyenler, yağmur ve rüzgâr altında protestolarına devam etti.

Akademisyenlerin akşam nöbeti sırasında, arabaya binmek üzere rektörlük binasından çıkan Rektör Naci İnci, akademisyenler tarafından yuhalandı. Bina önünde bekleyen araca hızla binen İnci, kampüs meydanından uzaklaştı. 

Her cuma açıklama yapan akademisyenler, 500. gün vesilesiyle yine bir açıklama okudu. “Kadrolaşmayı kabul etmediklerini” söyleyen akademisyenler, “Gençleri ve geleceğimizi düşünen herkesi tüm topluma ait olan bu kuruma sahip çıkmaya, kör bir inatla yürütülen yıkım politikalarına karşı Boğaziçi Üniversitesi’ni bizimle birlikte savunmaya bir kez daha davet ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar, direnişin 500 gündür değişmeyen sloganını hep bir ağızdan yineledi:

“Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz”.

Kapak fotoğrafı: Can Candan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.