Kültür sanatta bu hafta (20 Mayıs – 26 Mayıs): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarından ve sinema salonlarında vizyona giren filmlerden beğendiklerimizi seçtik. Şimdiden iyi seyirler!

Vizyondaki filmler

  • Netflix Türkiye – Sen Ben Lenin

Yönetmen Tufan Taştan’ın ilk uzun metraj filmi “Sen Ben Lenin”, hikayesini Karadeniz’de küçük bir sahil kasabasında kıyıya vuran Lenin heykeli üzerine kuruyor. Filmde, kasabadaki herkesin ilgisini üzerine toplayan bu heykel başbakanın katılımıyla gerçekleşecek açılış töreninden önce çalınır. Ankara’dan görevlendirilen iki polis, kayıp Lenin heykelinin peşine düşer ve kasabada yaşayan insanları sorguya çeker. Böylece izleyici birbirinden ilginç ve yer yer komik olaylara tanıklık eder.

Oyuncu kadrosu oldukça kalabalık filmde, başrolleri Barış Falay ve Saygın Soysal paylaşıyor. Polisiye ve kara mizah türündeki “Sen Ben Lenin”, 17 Mayıs’ta Netflix Türkiye’de yayına başladı. Filmin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz. 

Filme yönetmenin gözünden bakmak isterseniz, Tufan Taştan ile “Sen Ben Lenin” üzerine yaptığımız söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Netflix Türkiye – Satranç

Stefan Zweig‘in aynı adlı romanından uyarlanan “Satranç“, varlıklı bir noterken sakladığı önemli bilgiler yüzünden Naziler tarafından tutuklanan Josef Bartok’un satrançla olan hikayesini anlatıyor. Bartok’un tesadüfen bulduğu bir satranç kitabı, hücre hapsi sırasında gördüğü işkencelere dayanmasına yardımcı olur. Kendisini bu kitapla oyalayan ve kitabı baştan sona ezberleyen Bartok, yeniden özgürlüğüne kavuştuğunda New York’a giden bir gemide dünya satranç şampiyonuyla karşı karşıya gelir.

Yönetmenliğini Philipp Stölzl’ün, başrolünü Oliver Masucci’nin üstlendiği “Satranç”, Netflix Türkiye’de yayında. Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

  • X

“The Innkeepers” filmiyle tanınan Ti West’in yönettiği “X”, Teksas’ın kırsal bir bölgesinde geçiyor. Erotik film çekmek için buraya giden genç sinemacılar, yaşlı bir çiftin evini kiralar. Ev sahibi yaşlı çift, ilk başta gençlere karşı özenli ve ilgili gibi gözükse de günün ilerleyen vakitlerinde bu ilginin dozu artar ve işler garip bir hal almaya başlar. Genç sinemacıların evin sahipleriyle yaşadıklarını, bolca gerilimle sinemaya aktaran “X”, 21 Mayıs’taki özel gösterimiyle saat 23:00’te Kadıköy Sineması’nda. Başrollerini Mia Goth, Scott Mescudi ve Jenna Ortega’nın paylaştığı korku türündeki bu film ilginizi çektiyse fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • “Uçan Süpürge Film Festivali” başlıyor

Bu yıl 25’incisi düzenlenen Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali “Uçan Süpürge Film Festivali”, 27 Mayıs’ta başlıyor. Bu yıl temasını “Kadınların Mirası” olarak belirleyen festival, kadın yönetmenlerin ürettiği 60’ı aşkın filmi, 105 seansta izleyiciyle buluşturacak. Festival kapsamındaki film gösterimleri, Ankara Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. 5 Haziran’da sona erecek festivali, festivalin program direktörü Nil Kural’la konuştuk. Kural bizlere “Uçan Süpürge Film Festivali”nin tarihçesini, bu yıl festival kapsamında hangi filmlerim gösterileceğini ve bilet fiyatı politikalarını anlattı. Keyifli seyirler!

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sizin için sezon kapanmadan önce izleyebileceğiniz iki oyuna ek olarak bu hafta sonu düzenlenecek bir de müzik festivali seçtik. Şimdiden iyi seyirler! Giderseniz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • Gabriel’in Düşü

Sema Elcim’in yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyun Midilli Adası’nda geçiyor. Oyunda evlilikteki 10. yıllarını dolduran Berna ile Berk’in tatil için gittikleri yerde yaşadıkları anlatılıyor. Çift, Midilli Adası’nda 6-7 Eylül Olayları sonrasında İstanbul’dan buraya göç etmiş bir çiftin evinde kalır. Buradayken yolları Suriye İç Savaşı’ndan Almanya’ya gitme umuduyla kaçıp, Midilli’deki Mora Kampı’nda sıkışıp kalmış Mirvan ve Yana ile kesişir.

Prömiyerini, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği Tiyatro Festivali kapsamında yapan “Gabriel’in Düşü”, oyundaki bu üç aile üzerinden göçün toplumsal bellekteki etkisini anlatıyor.

Yer: İstanbul-Kadıköy, Moda Sahnesi
Bilet fiyatı – Tam: 104,50 TL, indirimli: 77 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Moda Sahnesi uzun bir süredir özel tiyatroların ticarethane olarak tanımlanması ve elektriğe gelen zamlara tepki göstermesiyle gündemde. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir televizyon programında özel tiyatrolarla ilgili konuşurken, “Basında sadece bir tiyatronun ismini görüyoruz. Bizden belge almamakta ısrar ediyor. ‘Kuralları ben koyarım’ diyor. 490 tiyatro uymuş, 491’de mi sıkıntı çıkıyor? Niyeti siyasi geliyor” diyerek Moda Sahnesi’ni işaret etti. Moda Sahnesi’nden Kemal Aydoğan ile yaşananlarla ilgili yaptığımız söyleşiyi okumak için tıklayabilirsiniz

  • Yaftalı Tabut: Yönetmen Yelda Baskın ile Söyleşi

Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı’nın hayatını anlatan Bilgesu Erenus imzalı “Yaftalı Tabut”, Yelda Baskın’ın yönetmenliğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda.

Fatma Nudiye’nin hayatı üzerinden 1920’lerden 1960’lara Türkiye sosyalist hareketin serüvenini anlatan oyun, Takrir-i Sükûn, 1 Mayıs yasağı ve Donanma Davası gibi olaylara da değiniyor.

Medyascope’un “Bakmak için değil görmek için” sloganıyla yola çıkan çevrimiçi edebiyat dergisi Mikroscope’ta yönetmen Yelda Baskın ile oyunu konuştuk.

Dergimiz, 1. yaşını “Emek” teması ile kutluyor! Mikroscope her ay düzenli olarak “Sahadan”, “Ayna”, “Laboratuvar”, “İnsan Gözü”, “Organik”, “Yansıma” ve “Mercek” başlıkları altında gelen yazıları yayınlıyor. Dilerseniz siz de o ay belirlenen temaya göre yazılarınızı yollayabilirsiniz. Mikroscope‘u Twitter ve Instagram’dan takip ederek, o ayın temasını öğrenebilirsiniz.

Unutmadan: Dilerseniz, Mikroscope yayın yönetmeni ve aynı zamanda Meydyascope’ta program sunucusu Müge İplikçi’nin yazar ve müzisyen Tuna Kiremitçi ile yeni kitabı “Perinin Ölümü”nü konuştuğu yayınımıza da göz atabilirsiniz.

Sergiler

Bu hafta sonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri ve bir müzik etkinliğini derledik. Yazının sonuna tatlı bir değişik eklemeyi de unutmadık. Şimdiden iyi eğlenceler!

  • Güncem

Sanat dünyasında “Nilo” ismiyle tanınan sanatçı Nilüfer Tokay’ın kişisel sergisi “Güncem”, İstanbul-Beşiktaş’taki tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyarete açıldı. Kişinin kendiyle mücadelesine ve zihnine odaklanan sergide, tuval üzerine yağlıboya, alüminyum üzerine çalışmalar ve dijital bir yerleştirme gibi farklı materyallerden üretilmiş eserler bir araya geliyor. Sanatçı sergisinde insanları, hayatlarını şekillendiren olumsuz anılara farklı gözle bakmaya davet ediyor.

Serginin hikayesini Nilo’dan dinledik. Her zaman bu mekanda bir sergi açma hayali olduğundan bahseden sanatçı, eserlerini üretirken psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun bir kitabında geçen ‘Budadıklarımız’ tasvirinden ve yazar Stefano D’Anna’dan ilham aldığını dile getirdi. Sanatçı, eserlerinde tema olarak sık sık aile ve toplumun bizi baskı altında tutarak zarar vermesini işlediğini anlattı.

Sergi, ücretsiz ve 28 Mayıs’a kadar her gün ziyarete açık.

Yer: İstanbul-Beşiktaş,  Hüsrev Kethüda Hamamı

  • Chronostasis


Modern sanat müzesi Borusan Contemporary, kalabalıklardan arınmış şehirleri ve görkemli
manzaraları fotoğraflamasıyla tanınan Alman sanatçı Axel Hütte’nin “Chronostasis” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Hans Irrek’in küratörlüğünde düzenlenen sergi, sanatçının 2017 ve 2018 yıllarında Türkiye ziyaretleri sırasında çektiği fotoğraflarını bir araya getiriyor. Sergide Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias gibi 14 antik kenti içine alan bir rotadan fotoğraflar görmek mümkün.

Borusan Contemporary sadece hafta sonları 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Sergiyi ziyaret etmek isterseniz önceden bilet almanız gerekiyor. Daha detaylı bilgiye müzenin internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bilet fiyatı – Tam: 50 TL, indirimli: 25 TL

  • Of Whales

Belgesel filmleri, canlı performansları ve video enstalasyonları ile tanınan sanatçı Wu Tsang, bu yıl “The Milk of Dreams” temasıyla düzenlenen Venedik Bienali’nde.

Sanatçı, aktivist ve film yapımcısı Wu Tsang’ın bu yıl 59’uncusu düzenlenen Venedik Bienali için ürettiği dijital film enstalasyonu “Of Whales”, izleyicileri bir balinanın gözünden yolculuğa çıkarıyor. Sanat ve teknoloji organizasyonu VIVE Arts desteğiyle, tamamı bilgisayar ortamında üretilen yerleştirme, ilhamını  ABD’li yazar Herman Melville’in “Moby Dick” eserinden alıyor. İzleyicileri su yüzeyindeki 16 metrelik ekranda duyusal bir film gösterimi bekliyor.

  • Cumartesi akşamı için farklı bir alternatif: Pandami Music

Farklı müzik türlerini birleştirerek mash-up yapan müzik grubu “Pandami Music”, 21 Mayıs Cumartesi günü DasDas Paribu Sahnesi’nde.

Cumartesi akşamı bir değişiklik yapmak isterseniz konser biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Bilet fiyatı: 100 TL

  • Tatlı bir kapanış: Anne Kurabiyesi

Zeynep Asutay’ın bu ay 12. sayısı yayınlanan Mikroscope Dergisi için yazdığı “Anne Kurabiyesi” tarifini kaçırmayın!

Kendisi yazısında bir rivayete göre kurabiyenin nasıl ortaya çıkmış olabileceğini, topraklarımıza gelişini ve kendi favori tarifini paylaşıyor.

Tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Haftaya görüşene dek hoş çakalın!

Bizimle iletişime geçin: Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için edanurtanis@medyascope.tv adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.