Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 İspanya GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun altıncı yarışı İspanya Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 İspanya GP analizi

Formula 1’in Avrupa ayağının ilk haftasına İspanya ev sahipliği yaptı. Hafta Aston Martin’in Red Bull-vari tasarım güncellemesinin tartışmaları ile başladı. Antrenman turlarında da Red Bull ve Ferrari yine birbirlerine yakındı ancak bu kez Mercedes de yunuslamayı çözmüş ve hızlanmış görünüyordu. Pole pozisyonunu alan ve yarışta da önde giden Charles Leclerc yarış dışı kalınca Max Verstappen yarışı kazandı. Sergio Perez ve George Russell podyuma çıkan diğer isimler oldu.  

Yeniler ve yenilikler: Antrenman turları

Haftaya Aston Martin’in güncelleme haberi ve görselleri ile başladık. Aston Martin’in güncellemesi görsel olarak Red Bull’a oldukça benzerdi ancak buna “çalma” denemez çünkü bu tür “kopyalama”lar bu sporun doğasında olan bir durum. 

Aston Martin, 2022’ye kötü bir başlangıç yaptı. Takım, Formula 1’in radikal bir şekilde elden geçirilmiş düzenlemelerine göre inşa edilmiş gerçek bir 2022 spesifikasyon aracını sunan (AMR22B) ve bunu kullanan ilk ekip oldu. AMR22, Red Bull’un lansmanından bir gün sonra, 10 Şubat’ta görücüye çıkmıştı. Ancak Red Bull, sezon öncesi lansmanında yalnızca bir prototip tanıtmış ve sadece renk paletini sunmuştu. 

Gerçek RB18, Katalunya Pisti’nde testler başlamadan birkaç gün önce Silverstone‘da sezon öncesi çekim gününde ortaya çıkmıştı. Büyük sansasyon yaratan araçta Red Bull’un kendine özgü sidepod’ları anında ilgi odağı olmuştu. Aston Martin sezon boyunca tasarım sorunları ve yunuslama ile uğraştı. İspanya’ya kadar yalnızca iki kez sıralama turlarının son turlarına kalmaya başardılar. Selefi Racing Point, Mercedes’in W10 aracına benzer bir araç tasarladığında “Pembe Mercedes” diye adlandırılmıştı. Aston Martin bu kez de “Yeşil Red Bull” olarak adlandırılıyor ancak Racing Point kadar başarılı olacak mı? Hep beraber göreceğiz. Bu arada yazmayı unutmayalım, FIA bu benzerlik ile ilgili herhangi bir yaptırıma gerek olmadığını açıkladı.

Aston Martin ve Red Bull benzerliği – İspanya GP

Antrenman turlarının ilk ayağında şampiyona lideri Charles Leclerc, takım arkadaşı Carlos Sainz’den saniyenin onda birinden daha hızlıydı. Max Verstappen, yoğun bir pist gününde Red Bull ile üçüncü oldu. Haftanın açılış seansı başlarken ortam sıcaklıkları 30 derecenin biraz altındaydı. Bu arada seans boyunca zaman ekranlarında birkaç yabancı isim de vardı. Formula E’nin son dünya şampiyonu Nyck de Vries, Alex Albon’un Williams’ı ile seansta yerini aldı. Formula 2 sürücüsü Juri Vips, Sergio Perez’in Red Bull’unu devraldı ve Robert Kubica‘ya seans için Zhou Guanyu’nun Alfa Romeo’su verildi.

Birçok güncelleme ile buraya gelen takımlar bolca veri toplamak için yeşil ışık yanar yanmaz piste çıktı. Pirelli’nin en sert lastik hamuru olan C1 ile pistin açılış turları atıldı. Bu ilk turlarda en hızlı isim Max Verstappen oldu. Red Bull, farklı ön kanat tasarımları da denedi. Lewis Hamilton, on üçüncü virajda Alpine’i geçerken Fernando Alonso ile temastan kıl payı kurtuldu. Hamilton, Alonso tarafından temastan kaçınmak için çakıla girmek zorunda kaldı. 

Seansın ikinci yarısında takımlar, yumuşak lastiklerle tura başlamayı tercih etti. Ferrari, Charles Leclerc ile daha hızlı lastiğe geçer geçmez liderliğe yükseldi. Son haftaların şansız ismi Carlos Sainz ise takım arkadaşının yüzde 8 saniye gerisinde kaldı. Mercedes de oldukça tutarlı ve daha az yunuslama yaşıyor görünüyordu. 

İkinci antrenman turlarında yine Charles Leclerc’in liderliği vardı ancak bu kez arkasında çifte Mercedes bulunuyordu. Sırası ile George Russell ve Lewis Hamilton ikilisi Ferrari’nin onda bir saniye arkasında yerlerini aldı. Bu üçlünün arkasında Carlos Sainz ve Max Verstappen konumlandı. Red Bull, Ferrari’nin arkasında kalmaya devam ediyor ancak yarış temposunda da daha öndeler. Fernando Alonso Alpin ile altıncı, Sergio Perez ise ikinci antrenman turlarında yedinci oldu. Sebastian Vettel, Esteban Ocon ve Mick Schumacher sırası ile on sıra tamamlandı.

İkinci antrenman turları hız göstergeleri

Resimde görüldüğü üzere tüm turlar arasında en hızlı turları aldığımızda Mercedes düzlüklerde oldukça hızlı görünüyor. Ferrari virajlarda daha etkili görünürken; Red Bull ise kimi viraj çıkışlarında kimi düzlük sonlarında hızlı. Son antrenman turlarının ardından genel bir çerçeve çıkacağını söyleyebiliriz ancak Mercedes’in güç kazandığı aşikârdı.

Üçüncü antrenman turlarında da Charles Leclerc en öndeki isimdi. Mick Schumacher’in sağ arka frenleri yanında büyük bir yangın ile pite girmek zorunda kaldı. Seansın sonunda Charles Leclerc, Max Verstappen ve George Russell ilk üç sırada yer alan isimler oldu. 

Ferrari tek turda hızlı görünse de yarış temposunda Max Verstappen iyi görünüyordu. Mercedes ise düzlüklerde en hızlı ekip konumundaydı ve İspanya güncellemesinde yunuslama problemini çözmenin yanında bir miktar yere basma da kazanmış görünüyordu. Sezonun geri kalanında görmek istediğimiz üç takım ilk üç sırada antrenman seanslarını tamamladı.

Leclerc-Verstappen çekişmesi: Sıralama turları

Charles Leclerc, Red Bull pilotu Max Verstappen’in son turda araçta güç kaybetmesinin ardından şampiyonluk rakibinin önünde arka arkaya ikinci pole pozisyonunu elde etti. Carlos Sainz üçüncü, George Russell dördüncü, Sergio Perez ise beşinci sırayı elde etti. Yedi kez Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton ise yarışa altıncı sıradan başlayacak pozisyonu elde etti. 

Barselona’daki sıralama turlarının ilk etabı için pit yolu açıldığında, kavurucu İspanyol güneşinin altında pist sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşıyordu. Zhou Guanyu, piste ilk çıkan pilot oldu. Pierre Gasly de üçüncü antrenman seansında araç sorunlarından dolayı tur atamadığından hızlıca piste çıktı.

Sergio Perez ve Max Verstappen‘in iki Red Bull’u, iyi turlarının ardından zirveye yerleştiler son Dünya Şampiyonu onda üç saniye öndeydi. Daha sonra Charles Leclerc ve Carlos Sainz ile Ferrari’ler turlarının ardından zirveye yerleştiler.

İlk seansın sonuna doğru, Mick Schumacher on sekizinci sırada yani eleme potasında bulunuyordu ancak bir sonraki turda temposunu geliştirmeyi başardı ve ilk on içerisine sıçradı. Pierre Gasly de eleme bölgesinden çıkmak için attığı turda temposunu geliştirdi. Bu iki tempo, Esteban Ocon ve Fernando Alonso’nun Alpine’lerini tehdit altında bıraktı. Fernando Alonso, şikanda trafiğe yakalandı ve tura başlamak üzere olan Lando Norris’in arkasında kaldı ve tur atamadan seanstan çekildi. Ayrıca on altıncı sırada Sebastian VettelFernando Alonso ve Aston Martin’den takım arkadaşı Lance Stroll‘un on sekizinci sırada kalarak elendi. Alex Albon ve Nicholas Latifi ile iki Williams da elenen son isimlerdi.

Sıralama turları: Esteban Ocon ve Fernando Alonso’nun performansı

Esteban Ocon ve Fernando Alonso ikilisinin pist performanslarını incelediğimizde aslında Fernando Alonso’nun Ocon’dan pek de aşağı kalır temposu yoktu. Alpine Strateji Ekibi, Fernando Alonso’yu son saniyelerde piste çıkarınca trafiğe kurban gitti.

Seansın ikinci ayağında takımlar piste geç çıktı aslında. Son seans ve yarış için yeni lastik seti ihtiyacı çok önemli olduğu için Charles Leclerc ve Carlos Sainz ile iki Ferrari ve Max Verstappen ile Red Bull, tur için kullanılmış yumuşak lastik setleriyle piste çıktı. Araçlarındaki yeni lastiklerle, George Russell ve Lewis Hamilton ikilisi Mercedes’leri ile genel olarak iyi bir tempoya sahip olurken; Russell takım arkadaşından onda üç saniye daha hızlıydı. Sergio Perez, yeni lastik setleri ile Charles Leclerc ve Valtteri Bottas’ın önünde üçüncü oldu.

Daniel Ricciardo ve Lando Norris, attıkları turlar ile Mick Schumacher’i elemişti ancak Lando Norris’in tur zamanı silinince elenmekten kurtulamadı. Mick Schumacher kariyerinde ilk kez son seansa kalmış oldu. Aynı zamanda Daniel Ricciardo da sıralama turlarında bu sezon ilk kez Lando Norris’i geride bıraktı. Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly ve Guanyu Zhou elenen diğer pilotlar olarak gride çekildi.

Son seans başlamadan önce Ferrari, Red Bull ve Mercedes pole pozisyonu için doğru tempoya sahipti, bu sezon bu durumu ilk kez yaşamış olduk. Lewis Hamilton’un atmış olduğu 1:19.664’lük tur, takım arkadaşı Russell’a, ardından Perez ve Sainz’a yenik düştü. Charles Leclerc orta sektörde en hızlı turlar ile döndü ancak son sektörün şikanında spin attı, artık tek şansı kalmıştı.

İlk haklar sonrasında Max Verstappen, Charles Leclerc’in hatasından yararlanıp geçici olarak pole pozisyonunu aldı. Carlos Sainz onda üç buçuk saniye ile ikinci; takım arkadaşı Sergio Perez ise üçüncü sırayı aldı. Leclerc, seansın tek turunu denemek için ilk önce piste döndüğünde, on pilotun tümü üç buçuk dakika kalana kadar pite döndü.

Charles Leclerc ve Max Verstappen’in sıralama turları karşılaştırması

Charles Leclerc’in ilk sektörü, Max Verstappen’in pole zamanından sadece kesir oranda daha yavaştı, ancak orta sektörü neredeyse çeyrek saniye daha hızlıydı. Ferrari pilotu 1:18.750 ile Max Verstappen’i saniyenin onda üçünün üzerinde bir farkla mağlup etti. Max Verstappen ana düzlükte ‘’güç kaybettiğini’’ bildirerek şanssızlığını da açıklamış oldu.

George Russell, Lewis Hamilton’u geride bırakarak dördüncü oldu. Beşinci sırayı ise Sergio Perez aldı, Meksikalı pilot ilk antrenman seansına çıkmamasının pahalıya patladığını söyledi. Valtteri Bottas, Alfa Romeo ile eski takım arkadaşının arkasında yedinci sırada yer alırken, Kevin Magnussen sekizinci sırada yer aldı. Daniel Ricciardo, kariyerinin en iyi grid pozisyonunu onuncu sıra ile elde eden Mick Schumacher’in önünde, dokuzuncu sıradan yer bulabildi. McLaren, bu sezon zaman zaman parlasa da geçen seneyi aratan düşük performansı devam ediyor.

İspanya GP: Yarış grid dizilimi

Spinler, yer vermeler ve Arızalar: Yarış!

Max Verstappen, çakılda erken bir yolculuğa çıkmasına rağmen Charles Leclerc güç ünitesi sorunu ile yarış dışı kalınca yarışı kazandı. Charles Leclerc, yarış dışı kalana kadar en önde yalnız başına turluyordu. Sergio Perez’in de doğru sürüşü ile Max Verstappen ipi göğüslemeyi başardı. George Russell da Mercedes’in güncellemeleri sonrasında doğru sürüş ile podyuma çıkmayı bildi.

Yarışın başlangıcında Charles LeclercMax Verstappen‘in liderliği ele geçirme çabalarına karşı savunma için içeriye kapandı ve pozisyonunu başarılı bir şekilde birinci virajda tuttu. Arkada George Russell, ilk virajda üçüncülüğü almak için Carlos Sainz‘a hamle yaptı ardından önüne geçti. Sergio Perez ise Mercedes’in hamlesini takip edip aynı atağı yaptı.

Dördüncü viraja girerken Kevin Magnussen, Lewis Hamilton’ı sağ tarafta dıştan geçmeye çalıştı ancak ikili virajın girişinde temas yaşadı. HAAS’ı çakıla gönderen bu hamle ek olarak patlak lastiğe de neden oldu. Her iki pilot da hasarı gidermek ve lastikleri değiştirmek için pite geldi, artık her iki pilot da en arka sıradaydı. 

Yedinci turda Sainz, dördüncü viraja girerken Ferrari’sinin kontrolünü kaybetti; çakıllara savrularak piste geri dönene kadar birçok pilot tarafından geçildi. Ardından sadece iki tur sonra, Max Verstappen de tam olarak aynı virajda aynı hatayı yaptı ve kendini Russell ve Perez’in arkasına düşürdü.

Max Verstappen, Sergio Perez’in arkasındayken; Red Bull, Sergio Perez’e takım arkadaşına izin vermesini emretti ve Meksikalı pilot da buna uygun şekilde (istemsizce de olsa) refleks gösterdi. Max Verstappen, ikinci sırada olan George Russell’a saldırmaya çalıştı ancak Mercedes ile DRS mesafesinde olmasına rağmen DRS’sini açmakta zorluk çekiyor gibi görünüyordu üstelik bu sorunu sıralama turlarında da yaşadı. 

Max Verstappen ve Sergio Perez’in telemetri verileri

Max Verstappen-George Russell mücadelesi DRS olmadan geçişin 2022 kurallarına rağmen çok zor olduğunu gösterdi. Max Verstappen, Sergio Perez’i takım emri ile geçtiğinde aslında Sergio Perez’in temposu oldukça iyi idi. Bu emir ile zaten bilinen bir gerçek aleni olarak duyuldu: Sergio Perez ikinci pilot!

Verstappen ve Russell ikilisinin mücadelesi devam ederken George Russell ardından Max Verstappen de sonraki turda pite girdi. Her iki pilot da orta hamur lastiklere geçiş yaptı. Sergio Perez ikinci sırada iken pite gelince Verstappen ve Russell’ın gerisine düştü. 

Ferrari ile Charles Leclerc yarışa başladığı yumuşak hamurlu lastikler ile gayet istikrarlı ilerlerken yirmi birinci turda pite girdi. Çıktığında orta hamurlu lastikler ile tekrar liderdi; arkasındaki George Russell ile fark altı saniyeydi. 

Max Verstappen’in DRS ve George Russell ile mücadelesi devam ederken önde olan Charles Leclerc yavaşlamaya başladı. Bariz bir güç ünitesi sorunuyla karşı karşıya kalan Ferrari’nin tüm çabalarına rağmen sorun çözülemedi. Charles Leclerc pite çağrıldı ve yarıştan çekildi. Artık Verstappen için engel kalmamıştı.

Yarışın orta noktasında, Perez ve Russell’ın iki stop stratejisine bağlı oldukları ve Verstappen’in agresif bir üç stop yapacağı açığa çıkmıştı. Max Verstappen bunu pitte kayıpsız başarmak için Valtteri Bottas’ı dördüncü sırada geçmek zorunda kaldı ve bunu başardı. On üçüncü viraj olan pistin en uzun virajında Alfa Romeo’yu dışarıda kalarak temiz bir şekilde geçti.

Sergio Perez, Max Verstappen tarafından yumuşak lastikleriyle yakalanan ikinci sıradaki George Russell’a yaklaşık beş saniyelik bir fark attı. Red Bull Mercedes’i geçmeden önce, Russell pite girdi ve yeni set orta hamurlu lastiğe geçiş yaptı. Çıktığında artık üçüncü sıradaydı. Sergio Perez de kısa süre sonra aynı şeyi yaptı ve George Russell’a karşı avantajını koruyarak Max Verstappen’in öne geçmesine izin verdi. Max Verstappen için hatasız bir sürüş galibiyete eşitti, öyle de oldu.

Lewis Hamilton, Carlos Sainz, George Russell ve Valtteri Bottas’ın telemetri verileri

Mercedes’in sezonun en rekabetçi performansının sıcaklığı Lewis Hamilton için son turlarda yaşanan bir problemden dolayı soğudu. Araçtaki bir su sızıntısı, yarışı tamamlamak için son iki turda Hamilton’u geri çekilmeye zorladı. Carlos Sainz’ın dördüncülüğe geri dönmesine izin verdi. Yine de Lewis Hamilton, pistte bir ara son sıraya düşmesine rağmen yaptığı bu geri dönüş yolculuğunu “muhteşem” olarak nitelendirdi.

Lewis Hamilton tempo olarak George Russell (-0.04 sn), Carlos Sainz (-0.12 sn) ve Valtteri Bottas (-0.4) üçlüsünden daha iyi bir performans sergiledi. Mercedes için hem Russell hem de Hamilton’un performansı umut verse de Red Bull ve Ferrari’de olan dayanıklılık sorunu Mercedes’te de baş gösterdi. 

Yunuslamayı aşmış görünen Mercedes, yeniden şampiyonluk potasına girer mi? Beraber göreceğiz ancak o potaya girdiğinde kimi tercih edeceği de günün birinde sorun olabilir? O gün geldiğinde önde pilotu tercih edeceklerse bugün için bunun cevabı George Russell.

Valtteri Bottas altıncı, Esteban Ocon Lando Norris’in önünde yedinci oldu. McLaren için bu sonuç, bademcik iltihabının etkileriyle kötü şekilde mücadele ederken araçta ürkütücü görünen Lando Norris için güçlü bir performanstı. Fernando Alonso tıpkı Lewis Hamilton gibi gerilerden gelerek büyük bir işe imza attı ve dokuzuncu oldu. Onuncu sırayı ise son yarışlarda performansı yükselen Yuki Tsunoda aldı.

Daniel Ricciardo ve Sebastian Vettel ikilisi Red Bull sonrasında zaman zaman iyi performans sergilese de zirve dönemlerini maalesef geride bırakmış görünüyor. Özellikle Daniel Ricciardo’dan umutlu olan biri olarak şunu söylemek istiyorum: Ricciardo, zorlukla mücadele ederken performansından ödün veriyor. Lando Norris’in yanında geçen sene sönük kalmasına rağmen Monza galibiyeti bir nebze olsun moral olmuştu ancak bu sene hâlâ beklenen performansı gösteremedi. McLaren’in de Lando Norris’e yaptığı yatırımın belki de farkında olan Daniel Ricciardo takımın hâlâ “süper-starı” konumunda çünkü Daniel Ricciardo McLaren için hatta Formula 1 için önemli bir figür.

İspanya yarışı ile Mercedes’in yarışa döndüğünü söylemek güç ancak yaklaştıklarını söyleyebiliriz. Her takım için hızdan ziyade dayanıklılık hâlâ çok önemli. DRS konusunda da iddialı olan Formula 1 yönetimi, Verstappen-Russell mücadelesinde verileri toplamıştır. 2022 Regülasyonları yarış rekabetinde araçları yaklaştırsa da esasında DRS olmadan geçisin zor olduğunu da gösterdi. 

Düşenler: Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, HAAS, Williams

Çıkanlar: Red Bull, Mercedes, Fernando Alonso, Valtteri Bottas, Lando Norris, Yuki Tsunoda

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.