Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçeriden dışarıya Selahattin Demirtaş: “Beyaz sandalyeden başka makamım yok”

Haber & kurgu: Sahra Atila
Kamera: Rona Şenol

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın basın danışmanlığını uzun yıllardır sürdüren Zınar Karavil’in yazdığı “Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi” 21 Mayıs 2022’de Dipnot Yayınları’ndan çıktı. Okurların bu zamana kadar duymadığı anıların yer aldığı kitabı, Zınar Karavil, Medyascope’a anlattı.

Uzun süredir basın danışmanlığını üstlendiği Edirne Cezaevi’nde tutuklu Demirtaş’ın “yoldaşım” diye tanıttığı Zınar Karavil’in kitabı, HDP’nin barajı aştığı 7 Haziran 2015 seçimlerinden Demirtaş’ın tutuklanarak cezaevine konduğu 4 Kasım 2016 aralığında yaşanan döneme ve cezaevinde yaşadıklarına odaklanıyor. Kitabın önsözünü sinemacı ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, sonsözünü ise Selahattin Demirtaş yazdı. Kitapta Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın arkadaşlarının, avukatlarının, kardeşlerinin, eşinin, hücre arkadaşının ve bizzat kendisinin anlattığı ve okurun şimdiye dek bilmediği pek çok konu yer alıyor.  

“Demirtaş’ın beyaz sandalyeden başka makamı yok”

Zınar Karavil ile Selahattin Demirtaş 2011 yılında tanıştı. Kitabı yazma motivasyonun zorunluluktan kaynaklandığını belirten Karavil, Demirtaş’ın yaşadıklarını anlatan bir kitap olmadığını söyledi. Kitabı uzun bir zaman diliminde yazdığını anlatan Karavil, yazım aşamasında duygulandığı anlar olduğunu da belirtti.

Kitabın adını ise Sırrı Süreyya Önder koydu. Kitabı bitirdiğinde adının belli olmadığını söyleyen Karavil, yazarken herkesten görüş aldığını anlattı. En son ise Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne yazdığı dilekçeye atıfta bulunarak kitabın adını buldu.

“Sırrı Süreyya Önder bana dedi ki, ‘Zınar kardeşim bak Anayasa Mahkemesi’ne yazdığı dilekçede Selahattin başkan ‘Ben siyaset yaparken hiç makama, mevkiye ihtiyacım olmadı. Şu oturduğum beyaz sandalyeden başka makamım da mevkim de yok” diyor. Gel, kitabın adını ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ koy’ dedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.