Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Monako GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun yedinci yarışı Monako Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Monako GP analizi

Formula 1’in en ihtişamlı yarışlarından biri olan Monako yarışını geride bıraktık. Antrenman turlarından itibaren Red Bull ve Ferrari oldukça hızlı göründü ve sürekli olarak ilk dört sırayı kapatmayı başardı. Daniel Ricciardo’nun ikinci antrenman turları seansında duvara toslaması ile kırmızı bayrak serisinin ilki yaşandı. Sıralama turlarına son saniyelerde yaşanan Perez-Sainz kazası damga vurdu. Charles Leclerc evinde pole pozisyonunun sahibi oldu. Yarıştan önce yağmurun yağması başlangıcı geciktirdi. İki sene önce koltuksuz kalma riski ile karşı karşıya kalan Sergi Perez, Ferrari’nin pit hatası ile galibiyete gazladı.

Yeni araçlar, eski pist: Antrenman turları

Haftaya Monako Grand Prix’inin takvim dışı kalabilme durumu ile ilgili haberlerle başladık. Resmî olmayan kaynaklara göre Monako “artık cezbedici olmadığından” takvim dışı kalabilir. Liberty Medya sonrasında Orta Doğu ve Amerika cephesi olarak iki yarı dünyada izleyici (sponsorluk gelirleri ve maddi kaynak) kitlesini arttırmak isteyen Formula 1 için alternatif de belli aslında: Miami GP.

Pistlere dönecek olursak, antrenman turlarının ilk gününde Charles Leclerc 1:14.531’lik derecesi ile en hızlı turun sahibi oldu. İspanya’da hayal kırıklığı yaşayan Monakolu pilot oldukça istikrarlı turlar atmayı başardı. Şampiyonadaki rakibi Max Verstappen ise onda iki saniye gerisinde kalarak dördüncü oldu. Red Bull-Ferrari pilot dörtlüsü ilk dört sırayı kapadı. 

Monako gibi düşük hızlı yavaş virajlı bir pistte yeni araçların zemin etkisi durumunun nasıl yönetileceği merak ediliyordu. Bunun yanı sıra yunuslamanın da devam etmesi ile işler karmaşık hale gelebilirdi ki Mercedes için öyle oldu. Mercedes, İspanya’da çözülmüş görünen yunuslama ile tekrar uğraşıyordu. Mercedes’in yanı sıra Ferrari’de de aynı sorun vardı. Yüksek yere basma gücü gerektiren ve farklı süspansiyon çalışmalarının bu sorunu tekrar açığa çıkardığı aşikardı. Mercedes yunuslamadan kaynaklı hız kaybetse de Ferrari bununla başa çıkıyor gibi görünüyordu. Lando Norris ise bu sezon pek de iç açıcı olmayan McLaren ile geriye kalanların en iyisi olmayı başardı.

Ferrari’nin ilk iki sırayı aldığı ikinci antrenman turlarına Daniel Ricciardo’nun bariyerlere çarpıp seans dışı kalması damga vurdu. Daniel Ricciardo bariyerlere vurduktan sonra rejinin yansıttığı “Araç iyi mi?” sorusu McLaren-Ricciardo ilişkisinin hangi noktaya taşındığını apaçık ortaya koydu.

Kazadan sonra seans yeniden başladığında, birçok takım efsanevi sokak pistinde yumuşak hamur lastikleri tercih etti. Charles Leclerc, kırmızı logolu yumuşak hamur lastikler ile tura başladığında temposunun her saniye arttığı fark edildi. Çok az bir farkla takım arkadaşını geride bırakan Leclerc, Verstappen’den de neredeyse yarım saniye öndeydi. İlk dört sıra yine Ferrari ve Red Bull tarafından kapatıldı arkalarında ise Lando Norris, George Russell ve Pierre Gasly gibi geleceğin yıldız pilotları vardı.

Charles Leclerc ve Max Verstappen pist analizi

Charles Leclerc, Max Verstappen’e pistin genelinde net bir şekilde üstünlük sağlamıştı. Bazı yavaş virajlarda Verstappen öne çıksa da bunun geç frenleme ile alakalı olabileceğini de unutmamak gerekliydi. Yarış tempolarının yakın olduğu bu iki ekip, elindeki kozları sıralamalarda gösterecekti.

Sıralama seansından önceki son antrenman turlarında ise geçen hafta takım emri ile ikinci pilot olduğuna dair net mesaj verilen Sergio Perez, Charles Leclerc’i onda bir saniye farkla geçerek mağlup etmeyi başardı. Sergio Perez, Monako’da Max Verstappen’den daha iyi turlar atmayı başardı. Bu temposu sıralamalarda da Max Verstappen’i geçmeye yetecekti. Son antrenman seansında Lewis Hamilton da doğru ayarları yunuslamaya rağmen bulmuş ve yedinci sıradan bayrağı görmeyi başarmıştı.

Memleket polü, son saniyeler ve yanlış Bayrak: Sıralama!

Charles Leclerc, evindeki yarışta takım arkadaşı Carlos Sainz’ın önünde art arda ikinci yıl pole pozisyonundan başlamaya hak kazandı. Son saniyelerde yaşanan Sergio Perez-Carlos Sainz kazazı kırmızı bayrakların çıkması ve seansın bitirilmesine neden oldu. Kırmızı bayraklar sallandığında lider durumda olan Charles Leclerc ve Carlos Sainz ikilisi ilk çizgiyi kapatmayı başardı. Bu durum, Monako gibi geçişin zor olduğu bir pistte oldukça önemli bir sonuçtu.

İlk seansta liderlik tabelasını Sergio Perez açtı. Ardından Max Verstappen az bir farkla liderliği ele geçirdi. Fernando Alonso ilk tur denemesinde en hızlı turu elde ederek adını ilk sıraya yazdırdı. Seansın bitimine beş dakika kala elenme bölgesinde Lance Stroll, Sebastian Vettel, Zhou Guanyu, Valtteri Bottas ve Nicholas Latifi bulunuyordu. Lance Stroll iyi bir tur atınca Yuki Tsunoda elenme bölgesine düştü. Ardından, iki buçuk dakika kala, Tsunoda Nouvelle Şikanı‘ndaki iç bariyeri kesip sol ön lastiğinde ani bir patlamaya neden olduğunda ve pist çalışanlarından biri kırmızı bayrak sallayınca “mecburen” seans durduruldu. Yuki Tsunoda pite geri dönmeyi başardı ve bariyer kısa sürede düzeltildi. Seans yeniden başladığında, henüz süre dolmadan önce son bir tur atmaya çalışmak için dizilen araçlardan dolayı pit şeridinin sonunda büyük bir araç kuyruğu oluştu. Kuyruk nedeniyle Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas ve Zhou Guanyu tur atamadı. Takım arkadaşının neden olduğu kırmızı bayrak nedeniyle elenen Pierre Gasly için Monako pek de iyi başlamamıştı. Diğer elenen isimler ise Alex Albon, Lance Stroll, Nicholas Latifi ve sorun yaşayan Zhou Guanyu oldu.

İkinci seans, sıralama turlarının üçüncü ve son aşamasında yer almak için yoğun bir araç trafiği ile başladı. Red Bull ve Ferrari, seansın ilk tur zamanlarını belirlemek için piste çıkarak zaman kaybetmedi. Sergio Perez, ön dörtlünün en hızlısıydı ve arkasındaki Carlos Sainz’ın onda bir buçuk saniye önündeydi. Max Verstappen’in ilk denemesi sadece dördüncülük için yeterliydi, takım arkadaşının neredeyse yarım saniye gerisinde kaldı.

Leclerc daha sonra hafta sonunun en hızlı turu ile sıralamanın zirvesine yükseldi. Ancak Ferrari sürücüsü, pite döndüğünde FIA ​​kantarında durması için çağrıldığını fark edemedi ve mekanikerleri, aracını tartmak için pit şeridine geri itmek zorunda kaldı. Bu sahne Tifosilerin yüreğini ağzına getirse de korkulan olmadı ve sorun yaşanmadı. Beş dakika kala, elenme bölgesi Kevin Magnussen, Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo ve Mick Schumacher’den oluşuyordu. Daniel Ricciardo turunu iyileştirdi ancak elenmekten kurtulamadı. Kevin Magnussen tehlikeyi atlatmış görünse de ancak takım arkadaşı Mick Schumacher’in önünde kalmayı başardı. Yuki Tsunoda ve elenmesi beklenmeyen Valtteri Bottas seansın geri kalan iki pilotu oldu.

Tüm sezonun belki de en önemli on iki dakikalık sıralama turları, Monako’nun kendi pilotu Charles Leclerc’in pit alanında iki Mercedes Lewis Hamilton ve George Russell’ın önünde, arkalarında Carlos Sainz ile piste dalması ile başladı. Carlos Sainz’a hazırlık turu yerine hızlı bir tur yapacağı söylendi, bu da çıkış turunda George Russell’ı geçmesi gerektiği anlamına geliyordu. Charles Leclerc yine zaman ekranlarının zirvesine yerleşti, ardından Carlos Sainz geliyordu. 

Sıra Red Bull pilotlarına geldiğinde haftanın formda ismi Sergio Perez yine Max Verstappen’den daha iyi tur attı ve üçüncü sırayı almayı başardı. Beş dakika kala Red Bull, Verstappen’i yeni bir set yumuşak hamurlu lastikler ile temiz bir pistten faydalanması için gönderdi. Ancak zayıf bir ilk sektör temposu sonrasında turunu geliştiremedi. Bu arada hem Norris hem de Russell, Fernando Alonso’nun önüne geçmeyi başardı.

Charles Leclerc, son turunda iki Mercedes’in arkasında olmaktan mutsuzdu fakat tura başlamak için yeterli alanı almayı başardı. Başardı başarmasına da bu kez Sergio Perez, tünel girişinde Portier’de spin atıp bariyerlere vurunca bir de ardından gelen Carlos Sainz da ona çarpınca kırmızı bayraklar ile seans durduruldu. Böylelikle zaten lider olan Charles Leclerc kendi evinde ilk sıradan başlamaya hak kazandı. Geroge Russell da Yuki Tsunoda’nın temas ettiği bariyere temas etmesine rağmen sekizinci sırada olan Lewis Hamilton’u geçmeyi başararak altıncı sırayı kaptı. Lando Norris geriye kalanların en iyisi konumu olan beşinci sırayı kaptı, bu performansı belki de takım arkadaşı Daniel Ricciardo’nun sadece McLaren kariyerini değil Formula 1 kariyerini tartışılır hale getirdi.

Sainz, Leclerc, Verstappen ve Perez sıralama turları hız verileri

Sıralama turlarının genelinde ilk dört pilotun en hızlı turlarının karşılaştırmasına baktığımızda Max Verstappen’in bir hız probleminin net olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Diğer üç pilotun hız olarak gerisinde olan Max Verstappen, Red Bull’un bir takım güncellemeyi Verstappen’in aracında denemiş ve reaksiyon alamama durumuna istinaden geride kalmış olabilir. Yarışta bu güncellemeleri çalıştırma ihtimalleri nedir bilinmez ancak bu tempo ile Max Verstappen’in öndeki ekibi yakalama ihtimali oldukça düşük görünüyordu, yarışı beklemeye koyulma vaktiydi artık.

Yarış başlangıcındaki dizilim

Nerede yağmur ustaları?

Yarıştan önce yoğun bir şekilde yağmur yağmaya başladı. Araçlar on altı dakikalık gecikmenin ardından güvenlik aracının arkasından formasyon turu attı. Ancak iki turun ardından tekrar pite dönen güvenlik aracı ile start ertelendi. Yaklaşık bir saat sonra yine güvenlik aracının arkasında araçlar dizilmeye başladı. Tüm araçlarda yeşil veya mavi logolu yağmur lastikleri vardı. Starttan önce yapılan onca taktik boşa gitmişti, şimdi pilotajların konuşturulma zamanıydı.

Bu şekilde her yağmurda adına “risk almama” denilerek yarışlar bazen saatlerce erteleniyor ancak bu araçlar yağmurda da gidebilen tarzda tasarlandığı unutuluyor. Gelen binlerce seyirci ve ekrandaki milyarlarca izleyici bunu hak etmiyor. Üç güne yayılan ve zaten takip etmesi güç bir organizasyon olan Formula 1’de yarışların biraz daha risk alarak başlatılması gerekiyor. Bunun adı risk dahi değil çünkü çok daha az güvenliğin olduğu yıllarda dahi çok yoğun yağışlarda bu yarışlar yapılıyordu. Durarak başlama gibi Formula 1’in en önemli heyecanını dün yaşayamadık mesela. Geçen seneki son yarışına damga vuran Michael Masi’nin sözü özetliyor durumu: Beyler bu bir araba yarışı! Bu konuya belki daha sonra uzun uzun değineceğim, şimdi yarışa dönelim…

1984, Monako GP yoğun yağış altında

Kazalar, hatalar, cezalar: Yarış!

Güvenlik aracının arkasında iki turun ardından yalpalayarak da olsa yarış başladı. Charles Leclerc takım arkadaşı Carlos Sainz ve Red Bull’lara farkı açtı. 

Pierre Gasly, yarışın başında mavi logolu yoğun yağış lastikleri yerine yeşil logolu geçiş lastiklerini takarak lastikler üzerinde bir kumar oynadı ve dördüncü turunun sonunda en hızlı turu atan isimdi. Bu durum, Sebastian Vettel ve Yuki Tsunoda gibi sıradaki bir pilotu da geçiş lastiklerini takmaya sevk etti.

Pierre Gasly’nin ıslak lastiklerle öndekileri yakalamasına ve geçmesine rağmen, liderler kendi yoğun yağış lastikleriyle dışarıda kalmayı tercih etti. Charles Leclerc takım arkadaşı Carlos Sainz ile farkı bir ara beş saniyeye kadar çıkardı. On dördüncü turda Perez, Sainz’ın takımını artık silik lastiklere geçmeliyiz diye uyardığı yerde, geçiş lastiklerinde kalmanın daha doğru olacağını belirtti.

Ön ekipte ilk pite giren on altıncı turda Sergio Perez oldu. İki tur sonra şampiyonadaki rakipler Charles Leclerc ve Max Verstappen de pite geldi.

O ana kadar, pistin arkasına yakın olanlardan bazıları sert hamurlu lastiklere geçiş konusunda kumar oynamıştı. Ferrari de bu duruma reaksiyon göstermeyi seçti ve Carlos Sainz’i pite çağırdı, ancak Charles Leclerc de takım arkadaşının arkasından pite girdi. Herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken önce pite girmesi ardından girmemesi söylenmesine rağmen Charles Leclerc pitteydi. Karışıklığa rağmen, Ferrari her iki pilotun da lastiklerini değiştirmeyi başardı ancak artık avantaj dışarıda kalan Red Bull’lardaydı.

Red Bull, Perez ve Verstappen’i de hem sert lastiklere geçirmek hem de pist avantajını vermemek için hemen önlem aldı. Perez yarışın lideri oldu, ikinci sırada Sainz’in hemen önündeydi. Arkada Verstappen, Leclerc’i geçerek üçüncü sıraya geçerek ev sahibini geride bıraktı, ancak Verstappen pit çıkışının sonunda sarı çizgiyi ihlal etti. Olay, komiserler tarafından not edildi ancak ceza çıkmadı. Geçen sezon yapmış olsa bu ihlali cezayı alacak olan Max Verstappen, yönetmelikte yapılan “lastiğin tamamının ihlal etmesi” ibaresi değişikliğinden dolayı cezadan yırtmış oldu.

Lastikleri lider Perez’den daha yüksek sıcaklığa sahip olan Sainz, pit düzlüğü boyunca Red Bull’un arkasına çok yakın bir yerde yakaladı, ancak aracı zorladığı için neredeyse spin atıyordu. Yirmi yedinci turda yüzme havuzunun ilk bölümünden çıkarken HAAS’ının kontrolünü kaybeden ve çıkışta TecPro bariyerine çarparak feci bir kaza atlatan Mick Schumacher için önce sarı bayraklar ardından kırmızı bayraklar sallandı. Yarış bir kez daha durdu. 

Perez, Sainz, Verstappen ve Leclerc son turların telemetri verisi

Yarışın başlaması uzadıkça üç saatlik etkinlik sınırı da daralıyordu. Sonunda bariyer onarıldı ve güvenlik aracının arkasında yarış tekrar başlatıldı. Red Bull pilotları orta hamur lastikleri; Ferrari’ler ise sert hamur lastiklerde kalmayı tercih etmişti. Güvenlik aracının arkasında iki turdan sonra yarış için gaza basıldı.

Sergio Perez ile dördüncü Charles Leclerc arasında 2-3 saniye bandında mesafeler ile sabit bir hızda ön grup arkadakilerden koptu. Yedinci sırada yer alan Fernando Alonso, liderin temposunun çok altında bir hızda turluyordu. Bu, ilk altı aracın Fermando Alonso’nun 30 saniye önüne geçmesine neden oldu. Yarış iki farklı grup şeklinde sürmye başlamıştı. Sergio Perez’in grubu ve Fernando Alonso’nun grubu.

Yarış artık zaman sınırlıydı ve on dakikadan biraz fazla bir süre kala, öndeki dörtlü aniden birbirine yakınlaştı. Sergio Perez’in orta hamur lastikleri artık gözle görülür aşınma belirtileri gösteriyordu ve Carlos Sainz’in sert hamur lastiklere sahip Ferrari’sinin liderin bir saniyenin altına yakın olmasına izin veriyordu. Monako, yeni dönem araçlar ile maalesef geçişe izin vermiyor. Sergio Perez’in lastiği de patlasa bir şekilde yarışı kazanabileceği bir pist artık Monako, geçtiğimiz yıllarda Daniel Ricciardo çok büyük güç kaybetmesine rağmen yarışı kazanmıştı.

Sonuç olarak Carlos Sainz’in baskı yapmasına rağmen, Sergio Perez soğukkanlılığını korudu ve büyük bir sürpriz ile damalı bayrağı ilk sırada gören isim oldu. Sainz’in arkasında şampiyona lideri Max Verstappen ve takipçisi Charles Leclerc art arda çizgiyi geçti. George Russell, Fernando Alonso ile aradaki farktan yararlanarak pite girip yeni set orta hamur lastiği taktı ve en hızlı turun sahibi oldu. Lando Norris, Fernando Alonso ve Lewis Hamilton da geriye kalan isimlerdi.

Esteban Ocon pistte dokuzuncu olmasına karşın yarışın başlarında Lewis Hamilton ile yaşadığı temastan kaynaklanan beş saniyelik ceza nedeniyle on ikinci sıraya geriledi. Esteban Ocon yerine Sebastian Vettel puan almayı başardı. Bu arada dokuzuncu sıraya da bu sezon oldukça iyi işler çıkaran Valtteri Bottas yükseldi.

Monako GP ilk beş pilot tur süreleri karşılaştırması

İlk beş pilotun tur sürelerinin karşılaştırmasına baktığımızda Carlos Sainz ve Sergio Perez aynı ondalık dilimlerle yarışı tamamladı. Aralarında yalnızca 0.04 sn fark vardı. Son turlarda pite girip en hızlı turu yakalayan George Russell ile Sergio Perez arasındaki fark ise Russell lehine 0.015 saniye olarak kayıtlara geçti. Monako gibi geçişin zor olduğu pistlerde üstün tempoya sahip pilotlar maalesef geçiş yapmayı başaramıyor.

Daniel Ricciardo, kariyerinin belki de en kötü sezonunu geçirmeye devam ediyor. Lando Norris’in oldukça gerisinde kalan Avusturalyalı pilot durumu araca veya şartlara bağlasa da kariyerinin etkilendiği aşikâr. Toparlanmadığı takdirde yaz arasında kontratlarla ilgili haberler duymamız olası. Umarız düzelir de ondan kendine yakışır geçişler izleriz.

Tüm olumsuzluklara rağmen Monako Formula 1’in hafızasının en şaşalı yeridir. Amerika veya Orta Doğu yarışlarının olduğu bir takvimde çıkarılmasının düşünülmesi pek mantıklı değil. Diğer taraftan zaten sıkıcı olacağı bilinen bir yarışta pistin kurumasını beklemek sıkıcılığa mahkumiyeti arttırdı. Formula 1, bunca yayın ve pazarlama yatırımı yaparken pist içinde geçişin olmaması bu yatırımları boşa çıkaracaktır. Umarız bu duruma bir çözüm bulunur.

Düşenler: Ferrari, HAAS, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton

Çıkanlar: Sergio Perez, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, George Russell, Lando Norris

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.