Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Melek Mosso, bakanlığın festivalinde sahnede: “Şarkı söylemekten asla vazgeçmiyorum”

Mayıs ayı konser yasaklarıyla geçti. Sanatçıların konserlerinin iptal edilmesi yaşam tarzına müdahale tartışmalarını beraberinde getirdi. Tartışmalar üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Isparta konseri yasaklanan Melek Mosso’nun bakanlığın düzenlediği festivalde sahne alacağını açıkladı. Bakan Ersoy’un bu açıklaması kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. Buket Topaktaş, Melek Mosso konserinden izlenimlerini yazdı.

Ahmet Kaya’nın Magazin Gazetecileri Derneği ödül töreninde saldırıya uğramasının üzerinden 23 yıl geçti, Melek Mosso’nun bir televizyon programında Ahmet Kaya’nın “Giderim” şarkısını seslendirmesinin üzerinden ise üç ay.

Ahmet Kaya 16 Kasım 2000 tarihinde sürgünde hayatını kaybetti, Melek Mosso’nun Isparta konseri ise 25 Mayıs 2022 tarihinde iptal edildi. Ne Ahmet Kaya ilkti ne de Melek Mosso. Sanatın karşı koyma ve birleştirici gücü, tarihin her döneminde birilerini her zaman korkutmuştur.

Mayıs ayında konser yasaklarının ardı arkası kesilmedi. Aynur Doğan, Apolas Lermi, Niyazi Koyuncu, Metin-Kemal Kahraman, Mem Ararat, Burhan Şeşen konserleri de farklı gerekçelerle valilikler ve belediyeler tarafından iptal edilenler arasındaydı.

Konser yasakları yaşam tarzına müdahale tartışmalarını da beraberinde getirdi. Yasaklara tepkiler çığ gibi büyürken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Ersoy, sanatın ve kültürün destekçisi olduklarını, Melek Mosso’nun bakanlığın düzenlediği Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde sahne alacağını söyledi.

AKP’li Isparta Belediyesi tarafından konseri iptal edilen Melek Mosso’nun bakanlığın düzenlediği bir festivalde sahne alacak olması kamuoyunda şaşkınla karşılandı ve akıllara “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” sözünü getirdi. Biz de konserde yaşanılanları sizler için yakından takip ettik.

Binlerce kişi Melek Mosso konserinde

İstiklal Caddesi’nden konserin yapılacağı Şişhane Meydanı’na doğru yürümeye başlıyoruz. İstiklal Caddesi’ndeki sokak müzisyenleri ve dillerindeki Türkçe, Kürtçe, Zazaca ezgiler yol boyunca bize eşlik ediyor. Şişhane Meydanı’na vardığımızda konser alanının dışına taşmış bir dinleyici kitlesiyle karşılaşıyoruz.

Sandalyesiyle gelenler, kaldırıma oturanlar, çevredeki binaların balkonundan sarkanlar… Konsere katılım oldukça yüksek, katılanların çoğu genç. Herkeste büyük bir sevinç ve heyecan hakim.

Önce orkestra geliyor sahneye ardından Melek Mosso gözüküyor. Mosso alkışlar ve ıslıklar eşliğinde ilk şarkısına başlıyor. Yeni Türkü’nün “Karanfil” şarkısını seslendiren Mosso’ya binlerce kişi hep bir ağızdan eşlik ediyor:

“Bir karanfil, yağsa yağmur
Büyülense, yeniden dünya”

“Bozulur yasaklar, kurallar”

Konsere gelenler coşkulu. Hareketli şarkılarda ne Melek Mosso ne de dinleyiciler yerinde duramıyor. Herkes büyük bir sevinçle şarkı söyleyip dans ediyor.

Mosso, Yıldız Tilbe’den “Vursalar ölemem” şarkısını seslendiriyor, kalabalık da Mosso’yla birlikte haykırıyor:

“Bozulur yasaklar, kurallar
Sevişmek bağışlanmaz, affetme beni
İçimde korkulu heyecan
Aşkınla başım dönerken, vursalar ölemem”

“Namuslu görünmek kimlere kalmış”

Saatler ilerliyor, kalabalık artıyor. Yüzünde imalı bir gülüşle, kendisini “Ahlaksızlığı özendiren hiçbir şarkıcı halkımız nezdinde sanatçı olarak kabul görmeyecektir. Bu ve benzeri şarkıcıların Ispartamızda yeri yoktur” diyerek hedef gösteren Anadolu Gençlik Vakfı ve onlar gibi düşünenlere inat edercesine Sezen Aksu’dan “Namus” diyor Melek Mosso:

“Fazilet dediğin meğer masalmış
Namuslu görünmek kimlere kalmış
Zenginmiş, fakirmiş, halkmış, kralmış
Gördüm ki kimseyi takmadın namus”

“Şarkı söylemekten, konuşmaktan asla vazgeçmiyorum”

Müzik öğretmeni olan Mosso, müziğe olan ilgisinin nasıl başladığını anlatıyor:

“Dokuz yaşında bir kız çocuğuyken müzik hayatıma bağlama çalarak başladım. Kendimi bildim bileli şarkı söylüyorum. O bağlamayla birlikte babam bana bir CD çalar aldı, bir de mikrofon. Balkonda komşularımıza konser vermeye başladım. Annemin de sesi güzeldir. Bu türküyü birlikte söylüyorduk.”

Annemden bana, benden bütün kadınlara armağan olsun” diyen Mosso “Keklik gibi” türküsünü seslendiriyor.

Türkünün ardından binlerce kişi dakikalarca Mosso’yu alkışlıyor. “Keklik gibi” türküsünü şiddet gören kadınların ruhlarına armağan ettiğini söylüyor Mosso, alkışlar artıyor. “Bir gün özgürce giyinebildiğimiz, özgürce konuşabildiğimiz, saçımızın şekliyle vücudumuzun rengiyle, kahkahamızla, üslubumuzla, kurduğumuz cümlelerle değil, varlığımızla hayatta bütün olacağımız günün hayalini kuruyorum. Bu hayali istemekten, onun için şarkı söylemekten, konuşmaktan asla ve asla vazgeçmiyorum” diyor Mosso, alkışlar asla kesilmiyor.

“Biz kızlar taş gibi yürüyoruz, yanımızda durun”

Kadınlara ama en çok da erkeklere seslenen Mosso şöyle konuşuyor:

Her şeyin çekirdekte başladığına inanıyorum, kadın-erkek diye değil, insan olarak konuşuyorum. Bir el, bir ses yükseliyorsa kadınıyla erkeğiyle onun önünde durun ve bizimle birlikte yürüyün dostlar. Biz kızlar zaten bu dünyada hakkımızı sürekli savunmak zorunda bırakıldık. Arkamızda durmanıza gerek yok, biz taş gibi yürüyoruz, yanımızda yürüyün yeter ki.

Saatlerce sürüyor konser. Yasaklara, hedef göstermelere rağmen kabalık azalmıyor, artıyor. Kimse sıkılmıyor, şikayet etmiyor, herkes çılgınca eğleniyor, herkes çok mutlu.

Konser Melek Mosso’nun “Dilediğiniz gibi yaşadığınız bir ömrünüz olsun” sözleriyle sona eriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.