Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmaris’te doğa katliamı | Medyascope, Kızılbük Koyu’nda yapımı devam eden otel inşaatını görüntüledi

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından otel ve devremülk projesinin yapımına devam ediliyor. Milli park sınırları içinde bulunan inşaatın yapımında dinamit patlatılıyor. Medyascope muhabiri Ufuk Çeri inşaat alanına girerek yaşanan doğa katliamını görüntüledi.  

Bilirkişi raporuna rağmen dinamit kullanılıyor

Marmaris’in Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılan otel ve devremülk projesi doğa katlimına neden oluyor.  

Marmaris Milli Parkı alanında bulunan inşaat çalışmalarında dinamit patlatılıyor. 

Muğla Valiliği’nin 13 Ağustos 2021’de “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı vermesinin ardından Marmaris Belediyesi de projeye ruhsat vermişti.

Marmaris Kent Konseyi, “ÇED gerekli değil” kararının ve belediyenin verdiği ruhsatın iptali edilmesi için iki ayrı dava açmıştı.

ÇED iptal kararı için açılan davada çıkan bilirkişi raporunda valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu, projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edildi. Raporda, bölgede dinamit kullanılamayacağı da belirtildi.

Marmaris Kent Konseyi, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesaplarından, milli park içerisinde dinamit patlatılan görüntüler paylaştı.  

Milli parka giriş engelleniyor

İnşaat yapıldığı milli park alanına Marmaris Kent Konseyi üyeleri, Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve gazetecilerle beraber girmek istedik. 

Sinpaş çalışanları inşaat sahasına giden yolu kapatarak sadece şirketin onay verdiği kişileri içeri aldı. 

Kapı, inşaat alanının yaklaşık 700 metre ötesinde. Deniz tarafında kara parçası çıkıntı olduğu için inşaatı göremiyoruz.

“Kanalizasyon yok, işçi yatakhanesi var”

Yetkililer şantiyede bin civarı işçinin çalıştığını söylüyor. İşçiler, şantiye sahasına kurulmuş konteynerlerde  kalıyor. Muğla Kent Konseyi bize Muğla Su Kanalizasyon Müdürlüğünden alınan belgeyi gösterdi. Bu belgeye göre alanda kanalizasyon bulunmuyor.

“Hukuksuz bir şekilde kapatıyorsunuz”

Kent Konseyi üyeleri ve Tarım Orman Sen Başkanı Şükrü Durmuş, kapıyı zorlayarak içeriye girmek istedi. Durmuş, “Bu alan, orman alanı. Burayı hukuksuz bir şekilde kapatıyorsunuz. Böyle bir şey olamaz” dedikten sonra kapıya yüklenerek açtı ve ardından milli park alanına girdik.

Kapıdan yaklaşık 100 metre yürüdükten sonra tahribatı görebiliyorsunuz. İş makineleri ormanın içerisinde. Yol genişletilmiş, çalışmalar sürüyor. 

“Milli park sahası içerisinde vahşet yaşanıyor”

Otel inşaatı bir süre yürüdükten sonra karşımıza çıkıyor. 

Tarım Orman Sen Başkanı Şükrü Durmuş, gördüğü manzara karşısında şunları söyledi: “Burası orman alanı ve milli park sahası içerisindeyiz. Bu ülkenin milli parklarına, doğasına, ormanlarına bu ülkedeki tüm insanlar girebilir. Bunun için izin alınması gerekmez. Ama burada esas sıkıntı, milli park sahası içerisinde böyle bir vahşetin yaşanıyor olması.”

“Yaşam alanlarımız yok ediliyor”

Anayasaya göre ormanların amaç dışı kullanılamayacağını Durmuş, şöyle devam etti:

“Milli parklar korunan alanlardır. Bunlar dünya mirasıdır. Buraların gelecek kuşaklara aktarılması için olduğu gibi korunması gerekirken ne yazık ki siyasal iktidar sırf rant uğruna doğamızı, yaşam alanlarımızı yok ediyor. Şu an burada SİNPAŞ GYO’nun yani çok uluslu bir şirketin yapmış olduğu otel inşaatı tam bir yıkımdır, tam bir vahşettir. Yani buradaki ekosistemin tamamen yok edilmesidir. Yaşam alanlarımız yok ediliyor ve birilerine peşkeş çekiliyor.”

“İnşaaat alanını görmemiz engelleniyor”

Marmaris Kent Konseyi Çevre Komisyon Sözcüsü Halime Şaman ile içeriye girişin engellendiği kapı önüne konuşuyoruz. Milli parka ait olan kapıdan şirket izin vermediği için geçemediklerini belirten Şaman, “Hepimizin geçme hakkı varken yasa dışı biçimde bir engelleme söz konusu. Ne yazık ki bu tüm yetkililerin gözleri önünde oluyor. Niye önemli bu kapıdan geçmek? Çünkü buradan inşaat alanını göremiyoruz. Tam bir dirseğe denk geliyor. Dolayısıyla da kamu denetiminin mümkün olmadığı koşullar var” dedi. 

“Marmaris’in yeni bir kayba tahammülü yok”

Bilirkişi raporuna rağmen bölgede dinamit patlatıldığını vurgulayan Şaman, “Kayalar dinamitlerle indiriliyor. Kanunlarda açıkça yasaklanmasına rağmen yapılıyor. Patlayıcı maddeleri milli park sınırı içerisinde kullanıyorlar. Diyorlar ki ‘iznimiz var’. Eğer bu yasa varsa, bu yasa durduğu sürece hiçbir kurum bu izni veremez. Veriyorsa yasaya rağmen veriyordur. Siz dinamit patlatarak sadece morfolojiyi değiştirmiyorsunuz. Oradaki börtüsünden böceğine, çalısından çamına her şeyi topyekân yok ediyorsunuz” diye konuştu.

Marmaris’in geçtiğimiz yıl orman yangınlarıyla çok şey kaybettiğini hatırlatan Şaman, “ O yüzden bizim refleksimiz daha şiddetli. Yeni bir kayba gerçekten Marmaris’in tahammülü yok” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.