Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 103. gün: Zelenskiy Donbas’ı ziyaret etti, Putin’in tehdidine rağmen İngiltere Kiev’e uzun menzilli füze gönderecek

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar göndermeye devam etmesi halinde Moskova’nın Ukrayna’ya saldıracağı hedeflerin artacağını söyledi. Rusya’dan gelen bu tehdide rağmen İngiltere, Ukrayna’ya uzun menzilli füze gönderme kararı aldı. Savaşın 103. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı ülkenin doğusundaki Donbas bölgesini ziyaret etti. Savaşta en ağır çatışmalardan birinin yaşandığı Syevyerodonetsk’in yakınında bulunan Lısıçansk kentine giden Zelenskiy, askerler ile konuştu.

İzleyin: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Donbas’ta Rusya’ya karşı savaşan birlikleri ziyaret etti

Ziyaretin ardından yaptığı açıklamasında Zelenskiy, askerlere seslendi ve “Hepiniz zaferi hak ediyorsunuz” dedi.

Rusya, savaşın son günlerinde saldırılarını Donbas bölgesine yoğunlaştırdı. Rus birlikleri bölgede ilerlemeye devam ettikçe Batılı ülkeler Ukrayna’ya gelişmiş silah sistemleri sağlama sözü verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ukrayna’ya, 70 kilometre mesafedeki hedefleri vurabilen ve hassas güdümlü roketler ateşleyen M142 Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemini gönderdiğini duyurdu. ABD roket sistemlerini, Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmayacağına dair sözüne karşılık gönderdiğini belirtti.

Almanya ise Kiev’e, Rus hava saldırılarından korunmasını sağlamak için hava savunma sistemi Iris-T’yi gönderme sözü verdi.

Putin’den uyarı: “Silah göndermeye devam ederseniz Ukrayna’da daha fazla yeri hedef alacağız”

Putin pazar günü (5 Haziran) Rus basınına verdiği demeçte, “Genel olarak, ek silah tedarikiyle ilgili tüm bu yaygaranın bence tek bir amacı var. O da silahlı çatışmayı mümkün olduğunca uzatmak. Eğer Ukrayna’ya silah gönderilmeye devam edilirse, elimizdeki silahlarımızı, henüz vurmadığımız hedefleri vurmak için kullanacağız” dedi.

Rus tehdidine rağmen: İngiltere Kiev’e uzun menzilli füze gönderecek

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna’ya uzun menzilli füze göndereceklerini açıkladı. Wallace, İngiltere’nin göndereceği M270 çoklu roket fırlatma sisteminin Ukrayna’nın kendisini Rusya’ya karşı savunmasına yardımcı olacağını söyledi.

İngiliz hükümeti gönderilecek roket sistemlerinin kullanımı konusunda Ukrayna ordusunun eğitileceğini de belirtti.

Wallace, İngiltere’nin, Ukrayna birliklerine “ülkelerini sebepsiz işgale karşı savunmak için ihtiyaç duydukları hayati silahları” sağlamada lider bir rol üstlendiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu son derece yetenekli çoklu roket fırlatma sistemleri, Ukraynalı dostlarımızın, Putin’in güçlerinin ayrım gözetmeksizin şehirleri dümdüz etmek için acımasızca kullandığı roketlere karşı kendilerini daha iyi korumalarını sağlayacaktır.”

Lavrov’a Karadağ, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’dan hava sahası engeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın komşusu ülkelerin hava sahalarını kapatmaları sonucu Sırbistan ziyaretini iptal etti.

Rusya hava sahalarının kapatılması konusunda Batılı ülkeleri suçladı.

Sırp basınında çıkan haberlere göre Lavrov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşecekti fakat Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ hava sahalarını Lavrov’u taşıyacak uçağa kapattı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.