Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belki de son turlar: Daniel Ricciardo

Red Bull’da yarışırken şampiyonluk hayalleri kurduran, sonrasında Renault ve McLaren’de beklentileri karşılayamayan 32 yaşındaki Avustralyalı pilot Daniel Ricciardo’nun bu sezonki performans düşüşünü Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya yazdı.

Belki de son turlar: Daniel Ricciardo

“Drive to Survive” belgeseli sonrasında birçok takımın ve pilotun hisleri daha detaylı anlaşılır hale geldi. Belgesel öncesinde de oldukça büyük bir hayran kitlesi olan Daniel Ricciardo, Red Bull ile yaşadıklarından sonra mazlum ama hızlı pilot olarak hayran kitlesini genişletmişti. Açık sözlülüğü, sempatikliği ve hırsı ile tam bir “karakterli” şampiyon olabilecek potansiyeli olan Daniel Ricciardo, Renault ve ardından McLaren tercihi ile eleştirilse de bir gün bunu başarabileceğine hala inanıyor (mu?). Peki, biz izleyicilere bu ışığı verdi mi? Özellikle bu sezon Daniel Ricciardo hakkında konuşmamız gereken konular birikiyor…

Geçtiğimiz hafta yapılan Monako yarışında piste çıkan pilotlardan Monako galibiyeti olanlardan biri de Daniel Ricciardo idi. Güç kaybı yaşamasına rağmen 2018 yılında bu şaşalı yarışı kazanmış, adını Monako sokaklarına altın harflerle yazdırmıştı.

Geçtiğimiz sezon dahil olduğu McLaren’de tıpkı Red Bull’da olduğu gibi genç ve gelecek vaat eden bir rakibi var: Lando Norris. Tıpkı bu sezon olduğu gibi geçtiğimiz sezonda da ilk yarıda pek varlık gösteremedi, o günler için “araca alışıyor” demiştik. Dediğimiz de çıkmıştı aslında, sezonun ikinci yarısında Monza’daki zaferi kazanmayı arzulayan ve başarabilen bir pilot olduğunu göstermişti. İki McLaren de o gün art arda damalı bayrağı geçmişti, lastik kullanımı ve hız dengesi inanılmaz derecede iyiydi o gün. Hızlı virajlarda lastiklerin korunması için frenleri dengeleyebilen yetenek ve geçişlerindeki kadife estetik o gün ışığını göstermişti. Futboldaki tabir ile kadife bilekler ve çeliğin muhteşem uyumu en küçük fırsatları bile avantaja çevirebiliyordu. Özellikle 2014 ve 2016 performansı Daniel Ricciardo’yu şampiyon yapabilirdi ancak olmadı ve başka bir süper-star adayı tahtını salladı: Max Verstappen.

Renault transferi çok tartışılsa da iyi bir performans sergileyerek Renault’un yıllar sonra yukarıları hedeflemesini sağladı. Formula 1 arenasında araca alışmak oldukça önemlidir. İnce teknik ayarlar, direksiyon simidi, süspansiyon ağırlıkları… Ancak tam alışmışken, üstelik Renault; Daniel Ricciardo üzerine planlar yapıyorken bir haber yayıldı: Daniel Ricciardo McLaren’de!

McLaren bir geçiş aşamasında ve nispeten rekabetçi olmadığı bir dönemden sonra kesinlikle yeniden yükselişte görünüyor. Bazı yönlerden, 1970’lerin sonunda ve 1980’lerin başında bulunan duruma benziyor, ancak doğrudan karşılaştırma yapamazsınız çünkü teknoloji ve harcamalar çok değişti. O zamanlar, çoğu takımlar Cosworth motorlarını çalıştıran özel iştiraklerdi, yani çok daha karmaşık bir grid bulunuyordu.

İyi bir 2021’den sonra, McLaren’in hedefi, geçen yıl Monza’da olduğu gibi, ortaya çıkan tüm fırsatlardan en iyi şekilde yararlanırken Ferrari’yi ilk üç içinde zorlamaktı ancak şu an Birleşik Krallıklı takım orta sıra mücadelesi veriyor diğeri ise şampiyonluk. McLaren geçen sezon Rusya’da da kazanabilirdi ancak Lando Norris’in deneyimsizliğine kurban gitti. Bu deneyimsizliğe rağmen Lando Norris bu sezon açık ara Daniel Ricciardo’nun önünde, üstelik nispeten geçen seneden kötü bir araçla.

İçinde bulunduğumuz sene için şimdiye kadar Daniel Ricciardo için tek bir cümle/kelime yeterli: olmuyor. Evet, sadece olmuyor. Bu sezon aracın performansı ile yükselişe geçmesi beklenen Daniel Ricciardo, güncellemeler geldikçe performans artışı gösteremedi. Hatta araçla birlikte temposunu arttıran takım arkadaşı Lando Norris’in çok gerisinde kaldı.

Şu ana kadar Lando Norris’ten ortalama çeyrek saniye geride. Sıralama turlarında lastikler üzerinde daha sert refleksli ve daha yavaş görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda Barselona’da sıralama turlarında Lando Norris’in bir kez önündeydi, ancak bunun tek nedeni Norris’in ikinci seansta attığı turun pist sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle silinmesiydi ek olarak Lando Norris kötü bir bademcik iltihabı ile mücadele ediyordu. Bunun ne denli halsizlik yaptığını bilirsiniz. Yarışta ise arkada olan Norris’in temposu çok daha iyiydi. Dokuzuncu turda, Daniel’e takım arkadaşının geçmesine izin vermesi talimatı verildi. Otuz sekiz tur sonra, Daniel Ricciardo “kardeş” aracın yarım dakika gerisine düştü, tur başına ortalama neredeyse bir saniye. Yarışın sonunda Lando Norris ile puan dışında dört sıra fark vardı. 

Lando Norris ve Daniel Riccardo

Bu, bırakın çok büyük bir maaş alan bir mega-starı, maaşlı bir pilot için bile yeterli bir performans değil maalesef. Araç ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığı sorulduğunda ise tek yanıtı bir şeylerin ters gittiğine dair araçta bir şeyler bulmayı umduğunu söyledi. Bu, aslında kabullenişin başlangıcıydı.

Monako’da da konsantrasyon kaybı ile yaptığı hata sonucunda bariyerlere dalınca, homurtular ciddi anlamda yükseldi. Yarışta da Lando Norris puan aldı üstelik ikili arasında 40 saniyeye yakın fark vardı. Kabul edilebilir bir fark değildi.

Takım patronu Zak Brown’ın Daniel Ricciardo sorusunu kapalı bir şekilde cevaplaması, takım içinde çok ciddi soruların sorulduğunu gösteriyor. 

“Lando Norris’in kesinlikle bir avantajı var,” dedi. “Açıkçası Daniel’i Lando’ya çok daha yakın görmek ve takım içi iyi bir savaş yapmak istiyoruz ancak Daniel henüz araçta rahat değil. Elimizden gelen her şeyi deniyoruz fakat yine hayal kırıklığı yaratan bir hafta sonuydu. Monza (geçen yıl) ve birkaç yarış dışında, genellikle onun veya bizim beklentilerimizi karşılamadı.” diyerek devam etti. Bu sözler geleceğinin tartışmada olduğunun net bir göstergesi.

Daniel Ricciardo, Formula 1’i seven neredeyse herkesin padokta görmek istediği bir figür. Açık sözlü ve güler yüzlü olması da aslında Formula 1’in reklam ayağına çok şey katıyor. Ve fakat sorun ister araç, ister adaptasyon, ister odaklanma veya arzu olsun, bu performansı ile zamanında şampiyonluk yarışına girmiş olan Daniel’in dahi kendi kendine tahammül edebileceği bir şey değil. Çabucak anlayıp düzeltemez ise onun gelecek yıl koltukta görmek çok zor görünüyor. Belki de yaz arasından sonra bile onu koltukta görmek zor. Büyük bir kariyerin düşüş aşamalarını görüyor olabiliriz ancak biraz farklı koşullar ile daha büyük bir kariyer de doğabilirdi. 

Lando Norris – Zak Brown – Daniel Riccardo

Siz ne düşünürsünüz bilmem sayın okur ancak Daniel Ricciardo hem padok hem de Formula 1 için büyük bir şans. Baskı altında, özellikle de kendinden daha genç ve başarılı bir pilot karşısında sakinliği koruyabilseydi belki şu an bambaşka bir kariyer konuşuyor olurduk. Rekabetçi bir Daniel Ricciardo şüphe yok ki gride heyecan getirir. 

Umarım geri dönersin Bal Porsuğu! 

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.