Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antarktika’ya yağan karda ilk kez mikroplastik tespit edildi

Antarktika’da yeni yağan karda ilk kez mikroplastikler bulundu. Mikroplastiklerin buzların erimesini hızlandırabileceği ve ekosistemi etkileyebileceği belirtiliyor.

İzleyin: Bir Medyascope belgeseli: Plastiğin Yolculuğu

Yeni Zelanda’nın Canterbury Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Alex Aves tarafından yürütülen ve Dr. Laura Revell tarafından denetlenen çalışmada, alınan 19 kar örneğinde mikroplastik saptandı. Araştırmanın sonuçları The Cryosphere isimli dergide yayımlandı.

Aves, mikroplastiklerin atmosferden kara aktarılıp aktarılmadığını belirlemek için 2019 yılında Ross Buz Sahanlığı’ndan örnekler topladı. Ross Buz Sahanlığı’ndan alınan 19 örneğin her birinde plastik parçacıklar bulundu.

Daha önce Antarktik deniz buzulunda ve yüzey sularında pirinç tanesinden küçük mikroplastiklere rastladıklarını belirten araştırmacılar, böylece yeni yağan karda ilk kez mikroplastikleri tespit etmiş oldu.

Dr. Revell konu ile ilgili açıklamasında, “Böylesine uzak bir yerde mikroplastik bulmayacağımız konusunda iyimserdik” dedi. Aves ise “İnanılmaz derecede üzücü ama Antarktika karında mikroplastik bulmak, dünyanın en uzak bölgelerinde bile plastik kirliliğinin boyutunu gözler önüne seriyor” diye konuştu.

Litre başına 29 mikroplastik parçacık

Aves, erimiş karda litre başına ortalama 29 mikroplastik parçacık buldu.

Araştırmada 13 farklı plastik türü bulundu ve en yaygını, meşrubat şişeleri ve giysi yapımında kullanılan plastik PET oldu.

Revell, buzlu yüzeylerdeki koyu mikroplastiklerin güneş ışığını emebileceğini ve bölgesel ısınmaya yol açabileceğini belirtti ve ayrıca plastiklerin hayvan ve bitki yaşamı için zehirli olabileceğini söyledi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.