Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta aylarca süren kuraklığın ardından 3 bin 400 yıllık şehrin kalıntıları ortaya çıktı

Irak’ta 2022 yılının başlarında aylardır devam eden kuraklık sonucunda 3 bin 400 yıllık bir şehrin kalıntıları ortaya çıktı. Arkeologlar, Dicle Nehri kıyısındaki şehrin bölgede MÖ 1550’den 1350’ye kadar hüküm süren Mitanni İmparatorluğu’nun merkezi olan Zakhiku şehri olduğunu düşünüyor.

Depremler nedeniyle yıkıldığı tahmin edilen şehrin bazı kısımları ilk olarak 2018’deki kuraklık sırasında ortaya çıkmıştı. 2018’de araştırmacılar, devasa duvarları bulunan kayıp bir sarayı ve duvar resmi kalıntılarını gün ışığına çıkarmıştı. Ancak araştırmacılar sular tekrar yükselmeden önce şehri haritalama zamanı bulamamıştı.

Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nde yapılan açıklamaya göre, bu yıl kuraklık tekrar baş gösterdiğinde bir araştırma ekibi bölgeye hızlı bir şekilde ulaştı. Araştırmacılar, yeniden sular altında kalmadan önce şehri mümkün olduğunca incelemek için Freiburg Üniversitesi’nden kısa süreli bir fon sağladı.

 

Arkeologların araştırmasında, iyi derecede korunmuş 100’den fazla çivi yazılı kil tablet bulundu. Tübingen Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Peter Pfälzner, kil tabletlerin sualtında sağlam bir şekilde muhafaza edilmesini “mucizeye yakın” olarak tanımladı.

Irak’ın küresel ısınmadan çok şiddetli bir şekilde etkilendiği ve bölgede sıcaklığın küresel ortalamadan iki kat daha hızlı arttığı belirtildi. Bölgedeki yıllık ortalama yağış yüzde 10 azalmış durumda.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: Smithsonian Magazine

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.