Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Azerbaycan GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun sekizinci yarışı Azerbaycan Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Azerbaycan GP analizi

Formula 1’in en ihtişamlı yarışlarından biri olan Monako’nun ardından “gerçek” mücadelelere sahne olan ve bence hibrit çağının en iyi sokak pisti Azerbaycan’da heyecan geride kaldı. Pole pozisyonu için mücadele eden Charles Leclerc ve Sergio Perez ikilisinden Monakolu pilot Leclerc tek turdaki inanılmaz performansını sürdürdü ve ilk çizgiyi kapmayı başardı. Yarışta ise Ferrari motorlu takımlar adeta çuvalladı. Ferrari’nin iki pilotu da yolda kaldı, Red Bull rahat kazandı. Mercedes de bu fırsattan istifade ederek puan farkını kapadı. 

Red Bull-Ferrari dansı, yunuslama: Antrenman turları

Haftaya yine Red Bull ve Ferrari ikilisinin çekişmeleri ve birkaç güncelleme haberi ile başladık. Pilotlar piste çıktığından Bakü’de hava sıcaklığı 26 derece iken pistteki sıcaklık ise çok daha fazlaydı. İlk seansın hemen başında HAAS pilotu Mick Schumacher’in aracından su sızmaya başladı. Aracını kenara çekmesi istenirken böylelikle haftanın ilk sarı bayraklarını görmüş olduk. 

Daha sonra pist için yol açılınca piste çıkan Lewis Hamilton, tıpkı geçen sene yarışı kaybetmesine neden olan yerde; dördüncü virajda fren yaparak pistten çıkıp kaçış alanına girdi. Nicholas Latifi, Williams’ı beşinci viraja yaklaşırken titremeye başlayınca seansını erken bitiren ikinci pilot oldu. Kaçış yoluna çıktı ve aracı başka bir Sanal Güvenlik Aracı uygulaması ile kaldırıldı. Birkaç haftadır bu kadar yoğun görmediğimiz yunuslama problemi yine hortlamıştı: Araçların uzun ana düzlük boyunca son derece yüksek hızlara ulaşmasıyla, birçok pilot seans sırasında tekrarlayan yunuslama ile uğraşmak zorunda kaldı. Carlos Sainz, Pierre Gasly, George Russell, Lando Norris ve hatta zaman zaman Max Verstappen, pistin en hızlı bölümünde gözle görülür şekilde zıplarken görüldü. Sergio Perez ilk denemelerin en hızlı pilotu olurken Charles Leclerc hemen arkasındaydı, Red Bull pilotları DRS problemi de yaşadı. Mercedes’ler de aşırı yunuslamaya rağmen hızlı görünüyordu.

Cuma gününün diğer ayağında ise bu kez Charles Leclerc en hızlı isim oldu. Arkasında Meksikalı pilot Sergio Perez vardı. Ferrari, çifte Red Bull’un neredeyse çeyrek saniye önündeydi. Haftaya oldukça mücadeleci bir şekilde başlayan Alpine ve Alpha Tauri pilotları da ilk on sıra içerisindeydi.

Üçüncü antrenman turlarında Leclerc-Perez pist karşılaştırması

Üçüncü ve son antrenman turlarında da hızlı olan isim Sergio Perez idi. Charles Leclerc’ten 0,07 saniye daha hızlı olan Meksikalı pilot aslında uzun düzlüklerde bu hızı lehine çeviriyordu. Ferrari ise düşük hızlı virajlarda avantaja sahip görünüyordu. Aslında son denemelerde ilk sektörde en hızlı turu atıp gelen Max Verstappen, pistte Fernando Alonso’ya denk gelip yavaşlayınca seansı terk etti. McLaren’ler de bu seansta hızlı görünüyordu ancak genel ortalamaları pek de iyi sayılmazdı. Sıralamalarda yine Ferrari ve Red Bull savaşını izleyecektik, tempolar da bize bunu açık şekilde gösteriyordu.

Tek tur canavarı ve Sergio Perez: Sıralama

Charles Leclerc, evindeki yarışta takım arkadaşı Carlos Sainz’ın önünde art arda ikinci yıl pole pozisyonundan başlamayı elde etmişti. Azerbaycan’da da tek turda olan üstünlüğünü devam ettirdi ve ilk çizgiyi kaptı. Carlos Sainz, bariyerlere dokundurup zaman kaybedince Sergio Perez ve Max Verstappen ikinci ve üçüncü sırayı kaptı. İlk çizgiden başlayacak Charles Leclerc arkasındaki çifte Red Bull ile mücadele edecekti. Sergio Perez, Max Verstappen’in önünde yarışa başlayarak belki de şampiyonluk için kırılma noktasında önemli bir yer elde etti. 

Sıralama turları için pilotlar piste çıktığında pist sıcaklığı 40 dereceye yakındı. Bu sıcaklık lastik kullanımını da oldukça zor hale getiriyordu. İlk turlarda en hızlı turları Red Bull pilotları attı, arkalarından Ferrari’ler geliyordu. Son beş dakikaya girerken, elenme bölgesinde Alex Albon ve Nicholas Latifi ikilisiyle Williams, Valtteri Bottas ile Alfa Romeo, Lance Stroll ile Aston Martin ve Mick Schumacher ile HAAS bulunuyordu. Özellikle son üçlü, takım arkadaşlarından en az bir saniye daha yavaştı. Elenme tehlikesiyle karşı karşıya kalanlar ise sırasıyla Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton ve Kevin Magnussen idi. Lewis Hamilton hızlı bir tur atarak sekizinci sıraya yükseldi, ancak Lance Stroll’ün yükselme şansı yedinci viraja yaklaşırken lastikleri kilitlenip bariyere yavaşça temas edince mahvolmuş görünüyordu. Lance Stroll piste geri dönmeyi başardı, hızlı bir tur atmak için başka bir girişimde bulunmayı seçti. Lance Stroll hızlanıp ikinci viraja geldiğinde dönüş için yanlış çizgiyi seçti ve bariyerlere çarparak ön süspansiyonunu dağıttı. Stroll, kaza yaptıktan sonra elini gaz kelebeğinden çekmeyince sistem otomatik olarak gazı kesti ve yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçti. Kırmızı bayraklar dalgalanıyordu.

Kırmızı bayrakların ardından seans yeniden başladığında Hamilton, takım arkadaşı Russell’in önünde piste çıktı. Daha geride, pilotların damalı bayraktan önce zamanlama çizgisini geçmeleri için çılgın bir mücadele vardı. Her nasılsa, on dört aracın tümü oraya zamanında geldi, ancak birçoğunun önünde denemek ve geliştirmek için net bir düzlük yoktu, pist çok kalabalıktı. Tüm pilotlardan yalnızca Valtteri Bottas kayda değer bir zamanlama elde etti ve diğer seansa kalabildi. Fernando Alonso’nun kasıtlı olarak yavaş gittiğini iddia eden Alex Albon ve Alonso arasında da gerginlik yaşandı. Kevin MagnussenAlex AlbonNicholas LatifiLance Stroll ve Mick Schumacher ilk seansta elenmiş oldu.

Sıralama turlarının ikinci seansında, Red Bull pilotları piste çıkan ilk isimler oldu. Temiz pistten yararlanan Sergio Perez ilk sırayı elde etti ardından Max Verstappen’e geçildi. Sonra sıra Ferrari’ye geldi ve Carlos Sainz, Red Bull’ları saniyenin onda biri ile geride bırakmak için çizgiyi geçti.  Charles Leclerc daha sonra takım arkadaşının saniyenin onda biri kadar gerisinde ikinci sıraya yükseldi. Ferrari, Red Bull’un önündeydi.

Sebastian Vettel, on beşinci virajda lastikleri kilitleyip bariyerlere neyse ki yavaş temas edince kısa süreliğine sarı bayrakların çıkmasına neden oldu. Sergio Perez, Charles Leclerc ve Max Verstappen arasında pist sınırlarını zorlayan hatta bariyerlere dokundurarak süren mücadele sırasında arka tarafta da büyük bir mücadele vardı. Lando Norris, frenajı kaçırıp pistten çıkınca turunu geliştiremedi ve elendi. Onun arkasında ise takım arkadaşı Daniel Ricciardo; Esteban Ocon ve çifte Alfa Romeo elenenler trenine katıldı.

Sıralama turlarındaki pist analizi: Leclerc-Perez-Russell karşılaştırması

Son seansta ise Charles Leclerc çok iyi bir tur atarak pole pozisyonunun sahibi oldu. Aslında Monakolu pilot pistin çoğunda en hızlı isim olmamasına rağmen bunu elde etti çünkü en hızlıya en yakın isim sürekli olarak Charles Leclerc idi. Charles Leclerc’in ardında ise Sergio Perez, Max Verstappen’i geride bırakarak belki de Red Bull’da takım-içi şampiyonluk ateşini yaktı. Yarışta doğru tempoyu tutturup önde kalmayı başarabilirse bir sonraki yarışlar için Red Bull’un tutumunu da değiştirebilir. İki takımın pilotlarının hemen arkasında ise George Russell üçüncü çizginin başında yarışa başlamaya hak kazandı. Takım arkadaşı Lewis Hamilton ile aralarına bu hafta hızlı görünen Alpha Tauri pilotu Pierre Gasly girdi. Bu dizilimde yarıştaki stratejiler de oldukça etkili olacağa benziyordu. 

Yarış başlangıcı dizilimi

Ferrari çuvalladı, Red Bull kazandı: Yarış!

Max Verstappen, Charles Leclerc’in güç ünitesi sorunu yaşamasının ardından yarış dışı kalması ile rahat bir zafer elde etti. 

Hem Charles Leclerc hem de Carlos Sainz hatta Zhou Guanyu da sayarsak üç Ferrari motorlu araç Bakü’de henüz yarışın ilk yarısında mekanik arızalarla yarış dışı kaldı. Max Verstappen ve Sergio Perez çok rahat götürdükleri yarışı ilk iki sırada tamamladı. Mercedes pilotları George Russell ve Lewis Hamilton da hemen arkalarından damalı bayrağı geçti.

Formasyon turunun ardından araçlar start düzlüğündeki yerlerine sıralandığında pist sıcaklığı 50 derecelerde idi. İlk on sıradaki pilotlar orta hamurlu lastiklerle gazlamayı bekliyorlardı. Işıklar söndüğünde iyi bir kalkış ile atak yapan ve içeriyi alan Sergio Perez’e lastikleri kilitlenen Charles Leclerc cevap veremedi. Henüz ilk virajda liderlik el değiştirmişti. Arkada ise Max Verstappen ve Carlos Sainz yerini korumayı başarmıştı.

Üç turun sonunda Sergio Perez, arkasındaki Charles Leclerc ile farkı iki saniyeye kadar çıkarmıştı. Max Verstappen üçüncü turda en yakın şampiyonluk rakibini baskı altına almaya başladı ancak Red Bull, DRS’e rağmen Ferrari’ye yeterince yaklaşamadı.

Dokuzuncu turda, Carlos Sainz aniden Ferrari’sinin gücünü kaybetti ve dördüncü virajda pist dışına çekerek sarı bayrakların sallanmasına yani Sanal Güvenlik Aracı uygulamasını ortaya çıkardı. Charles Leclerc sert hamur lastikler için ikinci sırada iken pite girdi, ancak yavaş bir pit-stop ile üçüncü sırada çıktı. Arkada ise Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel ve Yuki Tsunoda zorlu mücadele halindeydiler.

Charles Leclerc yolundan çekilince Max Verstappen iyice tempoyu arttırdı. Sergio Perez ile Max Verstappen arasındaki fark her turda biraz daha kapanıyordu. Daha gerilerde ise Esteban Ocon’u geçmeye çalışırken lastikleri kilitleyen Sebastian Vettel sırasını Lewis Hamilton’a kaptırdı.

Max Verstappen ve Sergio Perez’in telemetri verileri

On dördüncü turun sonlarına doğru Verstappen artık Perez’in ensesindeydi. Ana düzlükte DRS açarak gelen Max Verstappen’e daha fazla direnemeyen Sergio Perez yerini vermek durumunda kaldı. Yarışı izlerken “yerini takım emri ile verdi” algımız oluşsa da telemetri verilerine baktığımızda o anlarda tempo olarak Max Verstappen oldukça iyi görünüyor. Genel ortalamada da yaklaşık olarak yarım saniye daha iyi tempoya sahip. İki tur sonra pite giren Sergio Perez ile Max Verstappen arasındaki fark yaklaşık üç saniyeye ulaşmıştı. Perez pitte de süre kaybedince pit çıkışında Charles Leclerc’in gerisine düştü.

Max Verstappen de on sekizinci turun sonunda pite girdi. Sert hamurlu lastiklere geçen Hollandalı pilot Perez’in önünde ancak Leclerc’in arkasında yarışa dönmüş oldu. Max Verstappen mor sektör dereceleri ile farkı hızla kapatırken önde olan Charles Leclerc’in aracından duman yükseliyordu. Monakolu pilot pole pozisyonundan başladığı yarıştan çekilmek zorundaydı. Lider artık Max Verstappen idi arkasında da Sergio Perez ve George Russell vardı.

Endişelenecek bir durum kalmayınca Max Verstappen, Sergio Perez’in önünde istikrarlı bir şekilde devam etti. Bu onun avantajıydı, Verstappen’in yarış mühendisi Gianpiero Lambiase, pilotundan lastiklerini korumak için hızını düşürmesini istedi.

Yirmi üçüncü turda Zhou Guanyu pite girerek arıza nedeniyle yarıştan çekildi. Ardından otuz üçüncü turda Kevin Magnussen yine bir güç ünitesi sorunu yaşayarak kenara çekti. Yarış dışı kalan Ferrari destekli araç sayısı dörde yükselmişti. Ferrari motoru sıcak havada adeta çuvallamıştı, aslında bunun sinyallerini İspanya’da vermişti. Sonuç olarak Sanal Güvenlik Aracı uygulaması bir kez daha devredeydi. 

Verstappen, Perez ve Russell ikinci bir sert hamur set için pite girdi. Lewis Hamilton da pite girip, dışarıda kalan iki Alpha Tauri’nin arkasında altıncı sırada yarışa döndü.

Lewis Hamilton yeni lastiklerinin de avantajı ile dördüncü sırada olan Pierre Gasly’i yakalamadan önce beşinci sırada olan Yuki Tsunoda’yı geçti. Kırk ikinci turun sonunda Hamilton, Gasly’i sıkıştırdı ve iki tur sonra Lewis Hamilton, DRS’yi de kullanarak Pierre Gasly’yi alt etti. Ardından arka kısma düşen Yuki Tsunoda için DRS sorunu ortaya çıktı ve pite girerek DRS mekanizması bantlandı ve kullanılmaması istendi. Böylelikle puan barajının dışında kaldı.

Lewis Hamilton ve George Russell’ın telemetri verileri

Lewis Hamilton, George Russell’ın arkasında yarışı dördüncü sırada bitirdi. Yarış boyunca yunuslamanın verdiği sorunlarla uğraşan Hamilton yarış sonunda da güç bela şekilde araçtan indi. Ciddi bir uyuşma ve bel-sırt ağrısı yaşan Hamilton için Kanada yarışını kaçırabileceği de Toto Wolff tarafından aktarıldı. Tüm bunlara rağmen gelişme kaydeden Mercedes pilotları arasındaki fark, telemetri verilerini incelediğimizde George Russell lehine 0,49 saniye. Yani neredeyse son bölümlerde aynı tempoya sahip iki araç da olabilecek en iyi yerde yarışı tamamladı.

Daniel Ricciardo ve Lando Norris’in telemetri verileri

Yarışı sekizinci ve dokuzuncu sırada bitiren McLaren ikilisinde, son turlarda takım arkadaşı Daniel Ricciardo’yu geçmek için sürekli olarak mızmızlık yapan Lando Norris takımın emri ile yerinde kaldı. İkilinin telemetri verileri incelendiğinde Daniel Ricciardo lehine 0,02 saniyelik bir tempo üstünlüğü var. Son turlarda temposu artan Lando Norris’in tavırlarını da sizin takdirinize bırakıyorum.

Tüm bunların yanı sıra muhteşem tempoları ve sürüşleri ile puan almayı başaran Sebastian Vettel ve Fernando Alonso ikilisi günün parlayan isimlerindendi. Genç rakiplerini alt eden eski şampiyonlar takımlarını sırtladı. Kontratlarının son senesinde olan bu ikiliyi umarım en az bir sezon daha izleriz aksi durumda Lance Stroll ve Nicholas Latifi gibi pilotlara maruz bırakılma ihtimalimiz yüksek. 

Birkaç cümle ile Pierre Gasly’e de değinmek istiyorum. Sergio Perez’in Red Bull kontratından sonra düşüş beklediğim Pierre Gasly bu hafta aksi reaksiyon göstererek şaşırttı. Baskıyı omuzlama konusunda tıpkı Ricciardo gibi sorunlar yaşan Gasly için bu hafta aldığı puanlar oldukça önemliydi.

Puan durumda hem takımlar hem de pilotlar kategorisinde farkı açan Red Bull psikolojik üstünlüğü de ele geçirdi. Ferrari bu duruma hızlı bir reaksiyon vermezse bu sezonun da çöp olma ihtimali oldukça yüksek. Lider eksikliği çeken Ferrari için bu durumdan çıkmanın tek yolu aracı doğru bir şekilde pistte tutmak. Çünkü demeç verme, medya ile iletişim konularında oldukça kötü olan Ferrari’nin tek yapabileceği savunma/koruma bu olacak.

Sırada Kanada yarışı var, rüzgârı arkasına alan Red Bull için her şey güzel görünüyor. Mercedes gelişmeye, Ferrari gerilemeye devam ederse sezon bambaşka bir noktaya taşınacak. Heyecanla bekliyoruz…

Düşenler: Ferrari, HAAS, Alfa Romeo, Williams, Lance Stroll

Çıkanlar: Red Bull, Mercedes, Alpine, McLaren, Pierre Gasly, Sebastian Vettel

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.