Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okmeydanı-Fetihtepe’de bir haftadır elektrik, su ve doğalgaz yok: Yaşlı ve engelliler mağdur, mahalleli her akşam ayakta

İstanbul-Okmeydanı’na bağlı Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan binaların tam bir hafta önce (7 Haziran) elektrik, su ve doğalgazları kesildi. Kesintiler en çok yaşlı ve engelli vatandaşları etkilerken mahalle sakinleri Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a Kendine gel, kendini bir silkele” diye seslendi.

İstanbul-Okmeydanı’ndaki Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan evlerin 7 Haziran’da elektrik, su ve doğalgazı kesildi. Kesim ekipleri geçen hafta çevik kuvvet eşliğinde evlere girerek kesinti yaptı. Vatandaşlar kesime engel olmak istese de polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Suları kesilen vatandaşlar, mahallede bulunan camiden su taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de iki günde bir mahalleye su tankeri yolluyor. İBB akşamları Fetihtepe Mahallesi’ne “mobil büfe” göndererek vatandaşlara çay, çorba ve sandviç dağıtıyor. Mahalle sakinleri İBB’nin Cemal Kamacı Spor Kompleksi’nde belirli saatlerde banyo ihtiyaçlarını gideriyor. Elektrik, su ve doğalgazdan kaynaklı kesintiler en çok da yaşlı ve engelli vatandaşları etkiliyor.

“Elektrik olmadığı için işitme cihazını şarj edemiyorlar”

Fetihtepe Mahallesi’nde oturan engelli bir vatandaş, kesim için gelen ekiplere engelli raporunu sunmasına rağmen  su ve elektriğinin kesildiğini söyledi. Protez bacağı olduğu için su taşımakta zorlandığını ve yeğeninin de işitme engelli olduğunu belirten vatandaş, “Yeğenim duymak için cihaz kullanıyor. Evde elektrik yok. Cihazı şarj edemiyoruz” dedi. 

“Bir kata beş kat istemedik”

Akşam 20.00’de bir araya gelen mahalle sakinleri, basit bir ses sistemi getirerek konuşma yaptı. İlk sözü Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Şenel Kartal aldı. Hakları dışında bir şey istemediklerini dile getiren Kartal, “Ne istedik? Bir kata beş kat istemedik. Bin beş yüz liralık kira yardımının bugün için yetersiz olacağını söyledik. Bizim bu alanda yapılacak projede bizim dışımızda hiçbir hak sahibi olmamasını  istedik” diye konuştu. 

“Dikta rejimiyle yürümeye çalışıyorsun”

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’a seslenen Kartal, “Aylardır sana uzlaşma teklif ediyoruz. Gel uzlaş diye. Sen hala dikta rejimiyle yürümeye çalışıyorsun. Kendine gel, kendini bir silkele” dedi. 

“Dedem belediye yüzünden öldü”

Söz alan bir vatandaş dedesinin dün (13 Haziran) hayatını kaybettiğini ve bundan belediyenin sorumlu olduğunu ileri sürdü. Belediye hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten vatandaş, “Bunun hesabını soracağız. Hakkımızı arayacağız. Belediye dedemin ölümüne sebep olmuştur. Dedem sırtında çimento taşıyarak bu evi yaptı. Siz bu insanların ne acı çektiğini, ne düşündüğünü biliyor musunuz?” diye sordu.

Aynı apartmanda kiminin elektrik, kiminin suyu kesik

Fetihtepe Mahallesi’nde bazı binalarda kimi dairenin suyu, kiminin de elektrik ve doğalgazı kesildi. Daire sakinleri, kesimin neye göre yapıldığı konusunda bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Medyascope‘a konuşan Kıymet Keskin ve Mehmet Keskin, sadece sularının kesildiğini, evlerine komşularından su bağladıklarını, komşularının da onlardan elektrik aldığını belirtti.

Mehmet Keskin, “Millet tam isyan etmesin diye parça parça kestiler” derken Kıymet Keskin, kesim ekiplerinin apartmana girmesine engel olmak istediklerini fakat polislerin müdahalesiyle ekiplerin apartmana girdiğini belirtti.

“Ben hep kiracı olacağım o zaman”

Mehmet Keskin, belediyenin sunduğu şartları neden kabul etmediklerini şu sözlerle anlattı:

“Dairem 105 metrekare. Bana 74 metrekare yer veriyorlar. Bizim arkada arsamız var. Kömürlük ve sığınak var. Daire başına 136 metrekare düşüyor. 74 metrekareye düşürüyorlar. Geçen sene görüştük belediye ile. 180 bin lira bizi borçlandırıyorlardı. Bu borçlandırma da sabit değil. 20 sene bize kredi verecekler. Memur maaşına endeksli bu parayı artıracak. Bu 20 senede bir milyonu geçer. Biz emekli insanız. 61 yaşındayım ben. Burada çoğu insan 60-70 yaşında. Bunu ne zamana, nereye kadar ödeyeceğiz? Yani ben hep kiracı olacağım o zaman.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.