Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oteller, apartmanlar, malikâneler: Afganistan’ın eski üst düzey yetkilileri nerelerde yaşıyor?

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Afganistan’da Taliban’ın hükümeti ele geçirmesinden önce görev yapan üst düzey yetkililerin şu an nerede yaşadıklarına ulaştı. Beş yıldızlı otellerde, malikânelerde ve pahalı apartmanlarda yaşayan bakanlar ve hükümet görevlileri, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye’de ikamet ediyor.

Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidarı ele geçirmesinin ardından Afganistan’dan kaçan çok sayıda eski hükümet yetkilisinin, son yıllarda Batılı ülkelerde lüks konutlar aldığı ortaya çıktı. Wall Street Journal’ın incelediği bazı belgeler ve yaptığı röportajlar, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani döneminde görev yapan bazı üst düzey yetkililerin şu an Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya sahilindeki lüks konutlarda yaşadığını ortaya koydu.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden önce görev yapan bazı yetkililer ise Avrupa’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ve Türkiye’de yaşamlarını sürdürüyor.

Haberde, eski Afganistan yönetimi yetkililerinin Taliban güç kazanmaya başlarken başka ülkelerden vatandaşlık aldığı ve bu ülkelere yeni yatırımlar yaptığı ortaya konuldu. Eski Afgan yetkililerin birçoğunun Taliban’ın misillemesinden korktukları için ülkeden ayrıldıkları belirtilen haberde eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de dahil olmak üzere bazı üst düzey yetkililerin ise Afganistan’da yalnız bırakıldığı vurgulandı.

Eşref Gani’nin Afganistan’dan kaçış hikâyesi

Eşref Gani, uluslararası yetkililer tarafından Afganistan’ı terk ederken ülkenin parasını kaçırmakla suçlanmış ancak eski devlet başkanı bu iddiaları reddetmişti.

ABD Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişi geçen hafta bu iddiaları tekrar gündeme getirdi. Müfettiş, hükümet yetkililerinin milyonlarla ifade edilen paraları saraydan çıkardıklarını iddia etti. Haberde Taliban Afganistan yönetimini ele geçirdikten sonra Gani ve eşinin Abu Dabi’de beş yıldızlı St. Regis Otel’de kaldığı ve aylar sonra Gani ve eşinin BAE’nin kendilerine tahsis ettiği kalıcı bir villaya yerleştiği belirtildi.

Öte yandan haberde eski Afganistan Dışişleri Bakanı Hanif Atmar’ın Gani’nin Afganistan’dan çıkmasına yardım etmesi için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nı aradığını da iddia edildi. Atmar, Türkiye’nin, birkaç üst düzey kabine yetkilisini ve Gani’nin akrabalarını ülke dışına taşıdığını da öne sürdü.

Şu an nerede yaşıyorlar?

ABD’ye yerleşen yetkililer arasında Gani’nin en yakın müttefiki ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Hamdullah Mohib de yer alıyor. ABD ile ilişkilerini yakın tutan Mohib, Kabil yönetiminin düşmesiyle birlikte eşinin hamile olduğunu söyleyerek Abu Dabi’ye gitti. Abu Dabi’den sonra eşiyle birlikte Florida’da dört yatak odalı bir eve yerleşti. Mohib’in eşinin ise Vaşington’da küçük bir yatırımı olduğu belirtildi.

Maliye Bakanı Eklil Hakimi ise görev süresi boyunca Kaliforniya’dan 10 milyon dolar değerinde en az 10 mülk satın aldı. Satın aldığı mülklerden birinin beş yatak odalı ve havuzlu 2,5 milyon dolar değerinde bir ev olduğu biliniyor.

Eski Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Abdürreşid Dostum ise şu an Türkiye’de ikamet ediyor. Dostum’un Ankara’daki evine misafir kabul ettiği görüntüleri gazeteciler tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. 

Dubai’nin mülkiyet kayıtları incelendiğinde birçok yüksek profilli eski Afgan yetkililerin mülkleri olduğu görülebiliyor. Bunlardan biri ise Gani hükümetinin eski Ekonomi Bakanı Mustafa Mastoor. Mastoor, Dubai Marina’dan bir daire aldı ve oraya yerleşti. Mastoor, bakan olmadan önce Dubai’deki apartmana yatırım yaptığını ve Kabil hükümeti düşmeden aylar önce de İstanbul’da satın aldığı bir apartmanda yaşadığını söyledi.

Kaynak: Wall Street Journal

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.