Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medya yasası komisyondan geçti: “Muhalefet bu yasaya tepki göstermekte geç kaldı”

Sosyal medya platformlarını kullanarak haber yayıncılığı yapan kuruluşlara ilişkin düzenleme yapan Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Medyascope‘a konuşan Avukat Kerem Altıparmak, “Bu yasa sosyal medyada siyasi konuların tartışılmasını tamamen engelleyebilecek bir güce sahip” dedi.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın ilk imzacıları olduğu ve iki partinin milletvekilleri tarafından imzalanan 40 maddelik yasa teklifi dün (15 Haziran) Adalet Komisyonu’ndan geçti. TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak sosyal medya yasası, kabul görmesi halinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla beraber yürürlüğe sokulabilecek.

Yeni suç tanımı yapıldı

Teklifte yapılan yeni bir suç tanımıyla “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Bu suç, kimlik gizlenerek ya da bir örgüt adına işlenirse verilen ceza yarı oranında artırılarak uygulanacak.

Dezenformasyon ile alakalı daha önce de girişimlerin olduğunu ama dezenformasyon ile alakalı madde içeren bir yasanın ilk kez Meclis’e sunulduğunun altını çizen Avukat Kerem Altıparmak, Medyascope‘a konuştu:

”Dezenformasyon hakkındaki madde siyasi konuların tartışılmasını tamamen engelleyebilir”

Meclis’in gündemine ilk defa gelen ve sosyal medya yasasında yer alan dezenformasyon maddesini değerlendiren Altıparmak, teklifin son derece muğlak bir düzenleme getirdiğini vurguladı. Yasa tasarısının kamu barışının bozulmasıyla ilgili herhangi bir güvence getirmediğini söyleyen Altıparmak, nedenini verdiği şu örnekle açıkladı:

“Türkiye’nin ekonomisinin kötüye gittiğine yönelik bir tweet attığınızı varsayalım. İktidarı destekleyen insanların da bu tweetinizden rahatsız olduklarını dile getirdikleri bir senaryoda yeni yasaya göre ‘kamu barışı’ bozulmuş oluyor. Bunun sonucunda da ceza alabilirsiniz. Bu da sosyal medyada siyasi konuların tartışılmasını imkansız hale getiren bir olay.”

Anonim hesaplar için risk büyük

Yeni sosyal medya yasasının en çok etkilediği gruplardan biri de anonim hesaplar olacak. Kerem Altıparmak, ”Yeni sosyal medya yasası Twitter’ın Türkiye’ye bir temsilci atamasını da öngörüyor. Eskiden devletin istediği anonim hesapların bilgilerini Twitter paylaşmayı reddedebilirdi ancak yeni yasayla birlikte Twitter Türkiye temsilcisinin anonim hesabın kimliğini savcıyla paylaşmayı reddetmesi, Türkiye’de Twitter’a fiilen erişimin engellenmesine yol açabilir” dedi.

”Muhalefet tepki göstermekte geç kaldı”

Muhalefetin sosyal medya yasasına verdiği tepki hakkında konuşan Altıparmak “Muhalefetin bu yasaya yeterince tepki göstermemesinin sebeplerinden birinin çaresizlik olabileceğini düşünüyorum. Birçok antidemokratik yasa gibi bu yasanın da geçmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak bu yasanın etki ve sonuçlarının birçok yasadan daha fazla olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

Muhalefetin komisyonda bu konu hakkında itiraz ettiğini ama muhalefetten daha yaratıcı itirazlar beklediğini belirten Altıparmak, “Muhalefet sosyal medya yasasının yaratabileceği sonuçlara yönelik videolar çekip kamuoyunu daha çok harekete geçirebilirdi, hâlâ da bu videoları çekebilirler ancak bence tepki göstermek konusunda geç kaldılar” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.