Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler lideri Rodrigo Duterte’nin kızı Sara, başkan yardımcısı oldu

Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de başkan yardımcılığı seçimlerini kazanan Sara Duterte, babası mevcut Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin de katıldığı yemin töreninde, “Filipinler’i birleştirme” sözü verdi.

44 yaşındaki Sara Duterte, yakında babasının yerine göreve gelen Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr.’ın yanında yemin etti. Duterte, 2010’da babasından Davao Belediye Başkanlığı görevini devralmıştı.

Yemin töreninde bir konuşma yapan Sara Duterte, “Önümüzdeki günlerde milli birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyabiliriz” dedi.

Sara Duterte’nin altı yıllık görev süresi, yeni Devlet Başkanı Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr. ile birlikte 30 Haziran’da başlayacak.

Filipinler’de 2016 yılında iktidara gelen Rodrigo Duterte, tartışmalı bir “güçlü adam” figürü. Ülkedeki suç oranlarını düşürmek ve uyuşturucu krizine son vermek gibi vaatler ile göreve gelen Duterte, iktidarda kaldığı süre zarfında, uyuşturucu ile savaş için yapılan yargısız infazlar nedeniyle eleştirilerin odağında oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi de ülkedeki binlerce cinayet için Duterte hakkında resmi bir soruşturma açılmasını talep etti.

Rodrigo Duterte

Marcos ailesi 36 yıl sonra saraya dönüyor

Törene ülkenin yeni lideri Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr. da katıldı. 64 yaşındaki Marcos Jr., 9 Mayıs’ta düzenlenen seçimleri kazanmıştı. Böylece Marcos ailesi 36 yılın ardından saraya dönmüştü.

İzleyin: Filipinler diktatör Ferdinand Marcos’un oğlunu başkan seçti | Neden?

Baba Ferdinand Marcos 1965 ile 1986 yılları arasında ülkeyi yönetmişti. Marcos dönemi yağma, kayırmacılık ve yolsuzluk ile eşanlamlı hale gelmiş ve 1986 yılında Marcos ailesinin bir kez daha iktidara gelmesine “Halkın Gücü Devrimi” ayaklanması engel olmuştu. Bu devrimin ardından Marcoslar, Hawaii’ye kaçmıştı. Aile, 1990’larda sürgünden dönmüştü.

Işın Eliçin’in Hafta Sonu Yazısı’nı okuyun: Filipinler – Seçimler, sosyal medya ve şizo-mazo hâller

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.