Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler’de Marcos ailesi 36 yıl sonra saraya döndü: Başkanlık seçimini “son diktatör”ün oğlu Ferninand “Bongbong” Marcos kazandı

Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler’de 67 milyondan fazla seçmen dün yeni başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri, ülkedeki son diktatör Ferdinand Marcos’un oğlu Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr. kazandı.

64 yaşındaki Ferdinand Marcos Jr., Filipinler Seçim Komisyonu’nun (COMELEC) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, aldığı yüzde 58,92’lik oy oranı ile en büyük rakibi Leni Robredo’ya fark atarak seçimin galibi oldu. Robredo’nun oy oranı yüzde 28,11’de kaldı.

Video: Filipinler diktatör Ferdinand Marcos’un oğlunu başkan seçti | Neden?

Zaferinin ardından destekçilerine seslen Marcos Jr., altı ay boyunca kendisini destekleyen herkese teşekkür etti. Robredo ise bir sonraki seçime kadar hakikat için mücadeleye devam etmeleri gerektiğini söyledi ve “Marcos Jr.’ın yalanları ile mücadele etmek ve bunları ortadan kaldırmak için hâlâ zamanımız var” dedi.

36 yıl sonra saraya dönüş

Baba Marcos 1965 ile 1986 yılları arasında ülkeyi yönetmişti. Marcos dönemi yağma, kayırmacılık ve yolsuzluk ile eş anlamlı hale gelmiş ve 1986 yılında Marcos ailesinin bir kez daha iktidara gelmesine “Halkın Gücü Devrimi” ayaklanması engel olmuştu. Bu devrimin ardından Marcoslar, Hawaii’ye kaçmıştı. Aile, 1990’larda sürgünden dönmüştü.

Işın Eliçin’in Hafta Sonu Yazısı’nı okuyun: Filipinler – Seçimler, sosyal medya ve şizo-mazo hâller

Yarıştaki diğer adaylardan eski boks yıldızı Manny Pacquaio yüzde 6,58, Manila Belediye Başkanı Isko Moreno yüzde 3,61 ve Senatör Panfilo Lacson yüzde 1,7 oy aldı.

Seçim sonuçlarının resmi olarak onaylanmasının ardından Marcos Jr., mevcut Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’den görevi devralacak. Resmi sonuçların mayıs ayı sonunda açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.