Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyeli aktivist Usame Elbusi: “Mülteci hiçbir zaman mülteci olduğunu unutmaz”

İnsan Hakları Derneği tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde düzenlenen “Mülteciler Anlatıyor” etkinliğinde konuşan Suriyeli aktivist Usame Elbusi, “Suriye’deyken öğrenciydim, şimdi çalışıyorum. Mülteci olmak zorunda kaldım. Hiç kimse ama hiç kimse, mülteci olmak istemez. Mülteci hiçbir zaman mülteci olduğunu unutmaz” dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Mülkiye Kültür Merkezi’nde “Mülteciler Anlatıyor” konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, mülteciler yaşadıkları sorunları anlattı. Söyleşinin ardından “Sama İçin” filminin gösterimi yapıldı. 

“Beni Kızılay’da korumayan kanun, Keçiören’de de koruyamaz”

Söyleşide, polisin Ankara-Kızılay’da tabelasını beyaza boyattığı Somalili Mohamed Isse Abdullahi de konuştu. 12 yıldır Türkiye’de yaşadığını, dört yıldır da ticaret ile ilgilendiğini belirten Abdullahi, “Ağustos ayı itibariyle baskılar başladı. Bu baskılarda bize resmi olarak sunulan bir belge yoktu. Müşterilerin gözaltına alınması gibi sorunların tek nedeni, ‘Sizi burada istemiyoruz’ diye açıklanıyordu. Bu bezdirme politikasından dolayı Kızılay’da işyeri olan Somalilerin yüzde 90’ı işyerlerini kapattı. Türkiye ile Somali arasında kurulan güzel ilişkilerden dolayı gelmişlerdi. Yasaya güvenerek yaptıkları yatırımı, emeklerini kapatıp, gittiler. Bize sürekli, ‘Kızılay’dan gidin. Başka yere gidin. Altındağ’a, Keçiören’e gidin’ diyorlardı. Beni Kızılay’dan korumayan kanun, Keçiören’de de, başka bir yerde de korumaz” dedi. 

“Öğrenciydim mülteci olmak zorunda kaldım”

Aktivist Usame Elbusi ise Suriye’de öğrenci olduğunu ve daha sonra kendini mülteci olarak bulduğunu belirterek, “Suriye’deyken öğrenciydim şimdi çalışıyorum. Mülteci olmak zorunda kaldım. Hiç kimse ama hiç kimse mülteci olmak istemez” diye konuştu. 

Elbusi, Suriye’deki şehirleri özlediğini söyledi. Suriye’de güvenli bölge olarak adlandırılan yerin güvenli olmadığını vurgulayan Elbusi şöyle devam etti: “Mesela aranızda bir gecede bin 500 kişinin öldürüldüğünü bilen var mı? İki saatte bin 500 kişi kimyasal silahlarla katledildi. Kaybettiğimiz insanları sayamam. Bizim adımıza her şeyi söylüyorlar ama ne zorluklar yaşadığımızı kimse bilmiyor. Mülteci hiçbir zaman mülteci olduğunu unutmaz çünkü her zaman vatan hasretini yaşar. Güvenli bölge denilen yerde birbirlerine bomba atarlarken beş yaşındaki bir çocuk öldürüldü, daha dün güvenli bölge denilen yerde oldu bu.”  

“Dünya bizi bitirmek için güçlerini birleştirdi”

Dokuz yıldır Türkiye’de yaşayan Suriyeli Muhammed Uveys ise savaşın zorluklarına değindi ve geri dönme umudu taşıdığını anlattı. Uveys şunları söyledi: “Bütün dünya bizi bitirmek için güçlerini birleştirdi. Canımızı koruyabilmek için ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. Bütün savaşlarda önünüzde sizinle savaşan bir düşmanınız olur. Ama Suriye’de karşısında tanımadığı insanlar tarafından öldürülen masum bir halk var. Uluslararası güçlerin de sessiz kalmasıyla Suriye halkı katledildi. Herkes oturup, film izler gibi izledi katliamı. Suriye eskisinden daha iyi olacak. Yakın zamanda herkes Suriye’ye geri dönecek ve haklarını geri alacak. Zalimlere karşı direniyoruz. Bir gün mutlaka kazanacağız. Kimse bizi siyasete alet etmesin.”

“Seslerini çoğaltabilecekleri ağları örmeye çalışıyoruz”

Etkinliğin düzenleyicilerinden İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat ise etkinliği düzenleme nedenlerini “İnsanlar ciddi bir yaşam mücadelesi içindeler. Pek çok ayrımcılık, aşağılama, öteleme, ırkçılıkla karşılaşıyorlar. Bunlara dair ne yapabileceğimizi kendi aramızda tartıştık. Dünya Mülteciler Günü’nde onların sesini dinlemenin iyi bir başlangıç olabileceğini düşündük. Seslerini çoğaltabilecekleri ağları örmeye çalışıyoruz” diyerek anlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.