Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beykoz’daki Tokatköy Mahallesi’nin elektrik, su ve doğalgazı kentsel dönüşüm kapsamında kesilmek isteniyor: “Yüzümüzü yıkayacak su bırakmadılar. ‘Müslümanız’ diye konuşmasınlar”

İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan binaların elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesine bugün (22 Haziran) başlandı. Belediyenin tahliye için verdiği sürenin dolmasının ardından ekiplerle evlere giren polis, elektrik, su ve doğalgazlar sayaçlarını söktü. Mahalle halkı kesime karşı çıkmak ve AKP’li Beykoz Belediyesi’ni protesto etmek için Tokatköy Şehit Adil Doğan İlköğretim Okulu’nun önünde toplandı. 

Tapulu evin bulunmadığı, mahalle halkına her seçim döneminde tapu sözü verilen Tokatköy, 2017 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Dönemin Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, mahallede 660 daire olduğunu ama emlak beyanlarında 442 adet daire gözüktüğü için 442 daire verileceğini söyledi. Vatandaşlar ise bunu kabul etmedi. Mahallede kentsel dönüşüm için gerekli üçte iki çoğunluk sağlanamadı.  

“Ada parsel yetkisi İBB’den alınarak TOKİ’ye devredildi”

Daha sonra dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, 2019 seçimleri sonrasında mahalle sakinlerine yüzde 20 kayıpla yeni daire vereceklerini ve arsaları için de yüzde 40 ile 50 arası kesintiyle ödeme yapılacağını söyledi. Beykoz Belediyesi’ni Murat Aydın’la yeniden AKP’nin kazanmasının ardından vatandaşlar, söz verilen sonrasında tapularının dağıtılmasını beklemeye başladı. Ancak İBB’nin CHP’ye geçmesi üzerine, Tokatköy’deki ada parsel yetkisi İBB’den alınarak TOKİ’ye devredildi. 

TOKİ, mevcut evlerin metrekaresini ölçerek moloz bedeli çıkardı. Bu bedel üzerinden de kendi yapacağı evin bedelini çıkartarak fiyatlandırma yaptı. Bu fiyatlandırmaya göre en ucuz ev 280 bin liraya denk gelirken vatandaşlara enflasyon oranında artış olacağı söylendi.   

299 vatandaş imza atmadı

Vatandaşlar eski İBB projesinin neden uygulanmadığını yetkililere sorduklarında ise şu cevabı aldı: 

“O proje  geçmişte kaldı. Şu an CHP var orada.” 

Tokatköy Mahallesi’nde belediyenin kentsel dönüşüm sözleşmesini imzalayan kişi sayısı 363, imzalamayan ise 299. Üçte iki çoğunluk sağlanamamış durumda. 

Belediye tarafından gönderilen tebligatlara karşı mahalle halkı 80’den fazla dava açtı. Bu davaların büyük çoğunluğuna “yürütmeyi durdurma kararı” verildi. Fakat belediye yıkım için kararlıydı. Zabıtalar tarafından mahalle halkı son bir aydır evlerini boşaltmaları için sürekli uyarılarak korkutuluyor. 

Bu sabah da mahalleye elektrik, su ve doğalgaz kesimi için çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet ekibi getirildi. Çevik kuvvet eşliğinde vatandaşların elektrik su ve doğalgazları kesildi. 

“20 senedir oy veriyoruz”

Medyascope’a konuşan bir vatandaş, “20 senedir oy veriyoruz. Ama bu ülkeyi de kötü yere götürüyorsunuz. Asla devletimize karşı değiliz. Benim kardeşim 15 Temmuz gazisi. 15 Temmuz’da kim çıktı abi köprüye? Tokatköylüler oraya giderken siz neredeydiniz?” dedi. 

Yapılanların çok zoruna gittiğini belirten vatandaş, “İki çocuğum var. Problem değil. Çadırda da yatarız. Biz zengin olma taraftarı değiliz. Biz bir evine üç ev alma taraftarı değiliz. Biz adalet istiyoruz” diye ekledi.  

“Faciayla karşı karşıyayız”

Elektriği ve suyu kesilen bir vatandaş da şunları söyledi:

“Bari bize bir çadır verselerdi. Beykoz çayırına kurardık çadırı. Kiraya gideceğiz sözde. Nereye gideceğiz? Nasıl gideceğiz belli değil. Büyük bir faciayla karşı karşıyayız.” 

90 yaşında olan bir mahalle sakini ise “Yazıklar olsun. Müslüman diye hiç konuşmasınlar. Kitabı ellerine alıp da konuşup da gezmesinler.  Yüzümüzü yıkayacak su bırakmadılar” diye tepki gösterdi.  

Mahallede kesinti işlemleri yarın da devam edecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.