Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1’in yakıt ile geleceği kurtarma planı

Karbon ayak izi, sürdürülebilirlik ve doğal yakıtlar konusunda çevreci adımlar atan Formula 1’in “gelecekteki yakıt planı”nı Medyascope Spor Servisi’nden Muhammed Kaya yazdı.

Formula 1’in yakıt ile geleceği kurtarma planı

Formula 1 değişen dünyaya ayak uydurmaya çalışıyor. Elektrikli motorların yayılması ile içten içe sorgulanmaya başlayan içten yanmalı motor için yeni projeler geliştiriliyor. Özellikle Formula E’nin attığı adımlar ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme mottosu Formula 1 yönetimini sıkıştırıyor. 

Otomobil endüstrisi elektrifikasyona doğru gittikçe ve bu konuda teknoloji geliştikçe, Formula 1’in güç aktarım organları ile ilgili endişeler de her geçen gün artıyor. Bu milyar dolarlık reklam ve pazar payı olan yarış serisi, V6 turbo hibrit motorlara bağlı mı kalacak yoksa tamamen elektriğe mi dönecek?

Bu tartışma günden güne büyüyor. Doğa koruyucuları, pilotlar, takımlar ve taraftarlar; herkes bu tartışmanın içinde. V6 turbo hibritin bile taraftarlar tarafından pek de sevilmediği V10-V12 çağının özlendiği bir dönemde tamamen elektrikliye dönmek yakın bir gelecekte pek mümkün görünmüyor. Kaldı ki Formula E gibi bir seri de günden güne gelişiyor ve yayılmaya devam ediyor. 

Bu sebeple Formula 1’in mühendislik geliştirme ekibi, hibrit motoru sabit tutarak “%100 sürdürülebilir bir yakıt” tasarlayacak plan geliştirdi. Bu da serinin resmî olarak elektrikliye dönme ihtimalini de bitiriyor. İzlenebilirlik açısından da oldukça önemli bir adım. 

Süreç nasıl işleyecek?

Yeni yakıt büyük olasılıkla 2025 veya 2026’da ortaya çıkacak olan yeni nesil güç ünitesi düzenlemelerinin bir parçası olarak tanıtılacak. Yakıt, laboratuvar ortamında ve potansiyel olarak karbon yakalama gibi yöntemlerden yararlanarak elementlerin bir araya getirilmesi ile oluşacak.

Formula 1‘in teknik sorumlusu Pat Symonds, konuyla ilgili verdiği demeçte, “Karbon yakalama aslında oldukça istekli olduğumuz bir yöntemdir, çünkü karbonun doğrudan havadan dışarı çıkmasını gerektirir. Bunu yapan bitkiler var; Kanada’da var, İsviçre’de oldukça büyük bir tane var, Güney Amerika’da oldukça büyük olanlar var. Bu yüzden yapılabilir ve bence 20 yıl içinde, aslında etrafta çok fazla olacak. Ama henüz çok çok deneysel” dedi.

Esasında genel hedef, şu anda Formula 1’de kullanılan yakıtla aynı enerji yoğunluğuna sahip %100 sürdürülebilir bir yakıt formüle edebilmek; yani genel performansın etkilenmesini istemiyorlar.

Şu an Formula 1’de kilogram başına 44 megajul enerjide yakıtlar bulunuyor.  Alkol, etanol gibi yüksek yoğunluklu yakıtlar dahi Formula 1’in yakıtının yanına yaklaşamıyor. Bu yüzden en az bu kadar yoğun enerjiye sahip yakıt üretmek gerekiyor. Aksi durumda büyük yakıt tankları olan büyük araçlar tasarlamak gerekecek. Bu spor güç ile ilgili ve her bir gram, hem gücü, hem de hızı düşürür.

Sürdürülebilir yakıtlar dahi şu an atmosfere yeni karbondioksit yayıyor. Formula 1’in hedefi ise havada bulunan karbondioksiti alıp işleyip tekrar atmosfere bırakmak. Böylelikle, atmosferde olmayan herhangi bir karbondioksit üretilmeyecek ve doğa dengesi bozulmayacak.

Formula 1 yeni sürdürülebilir yakıtı için sadece yarış arabalarında kullanmaktan daha büyük planları var. Formula 1, sürdürülebilir yakıt geliştirme ile ilgili olarak temasta olduğu yakıt tedarikçilerinin üretimini genişletilerek; halk tarafından kullanılmak üzere ölçeklendirebilmesini istiyor. Bu durum sadece yarış otomobillerinde değil de insanların her gün kullandığı diğer araç türleri için de öncü olacak.

Formula 1’in doğaya iyi bir etki bırakması en azından zararı düşürmesi, planladığı sürdürülebilir yakıtlara geçme olayının başka bir sonucu da olabilir. Volkswagen Grubu sürdürülebilir yakıt geliştirme üzerine yıllardır çalışıyor. Formula 1’in ağırlığını sürdürülebilir yakıtların arkasına tamamen aktarması ile Audi veya Porsche’nin seriye bir güç aktarma organı tedarikçisi olarak veya tam fabrika destekli takım olarak girmesi bir sonuç olabilir. 

Formula 1, araç teknolojisinin AR-GE merkezidir, her büyük marka burada bulunmak ister. Tıpkı Formula E’de olduğu gibi yakıt fikri de birçok markayı buraya çekecektir.

Kim bilir, belki de sadece %100 sürdürülebilir bir yakıt geliştirmek Formula 1’i daha yeşil hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha fazla üreticinin bu spora girmek istemesini de sağlayacak. Bunları sadece birkaç yıl içinde görmemiz kimseyi şaşırtmasın, şimdiden söyleyelim. Kaldı ki markaların yarış serisine dahil olma söylentileri başladı bile…

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.