Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Temmuz 2022): Ankara’da Onur Yürüyüşü

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava rüzgarlı, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava az bulutlu, sıcaklık 28 derece olacak. İzmir’de hava sıcak, 38 derece; Antalya sıcak, 39 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 38 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti lideri Meral Akşener bugün Ankara’da. Akşener Tunalı, Ulus ve Yenimahalle’de esnaf ile bir araya gelecek.

Ankara Onur Yürüyüşü bugün saat 17.30’da Tunalı Hilmi Caddesi’nde yapılacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Dörtlü Bakanlar Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısına ve protokol imza törenine katılacak.

TCMB, haziran ayına yönelik reel efektif döviz kurunu duyuracak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 80 kuruş, euro kuru ise 17 lira 53 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 4 Temmuz gününü 2 bin 405 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 977 lira 90 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 1 Temmuz’u 113,81 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

ABD’nin Illinois eyaletindeki Highland Park’ta düzenlenen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına silahlı bir saldırı düzenlendi. Gelen son bilgilere göre saldırı sonucunda en az altı kişi hayatını kaybetti, 24 kişi ise yaralandı. Saldırgan ise yakalanamadı.

İtalya hükümeti, ülkenin kuzeyinde bulunan Po Nehri’ne yakın noktalardaki kuraklık sebebiyle olağanüstü hal ilan etti ve tarım bölgeleri için 36,5 milyon euro fon sağlayacağını açıkladı. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile ortak basın toplantısı düzenleyecek. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun fikstür çekimi dün (4 Temmuz) gerçekleştirildi. Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun ilk derbisi, 8. hafta Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında, Vodafone Park Stadyumu’nun ev sahipliğinde oynanacak. Sezonun merakla beklenen derbisinde ise Fenerbahçe, 18. haftada Galatasaray’ı Ülker Stadyumu’nda konuk edecek. Galatasaray-Beşiktaş derbisi ise ligin 13. haftasında oynanacak. Süper Lig’in ilk devresi 5 Ağustos’ta başlayacak. 21 Kasım – 18 Aralık 2022 tarihlerinde Katar’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası nedeniyle Süper Lig’e 14 Kasım tarihinden itibaren ara verilecek. Süper Lig karşılaşmaları 28 Mayıs 2023 tarihinde sona erecek.

Cezayir’de düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları’nda milli tekvandocular Nafia Kuş altın, Ömer Faruk Dayıoğlu ise bronz madalya kazandı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.