Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (10 Ocak 2024): TBMM’de Can Atalay krizi büyüyor

Prodüktör: Özge Elvan

Editör: Berna Büyükbayrak

İyi akşamlar, herkese merhaba! Medyascope’un podcast’i “Bugün Ne Oldu?” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemine bakalım.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Bugün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Gazetecilik meslek örgütü ve sendikaları Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yazılı açıklamalar paylaştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, tutuklu gazetecilere dikkat çekerek, “Gazeteciler baskılarla, soruşturmalarla, tutuklamalarla boğuşmaya devam ediyor. Basın yeniden dördüncü güç olarak idareyi özgürce denetleyebilmeli ve eleştirmelidir” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP’nin İYİ Parti dışındaki muhalefet partileriyle birlikte Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay’la ilgili TBMM’nin olağanüstü toplanması başvurusunu reddetti.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Kurtulmuş’a “Mustafa Şentop hukuki ve fiili durum aynıyken 2 Ocak 2020’de TBMM’yi toplantıya çağırmıştı” diyerek tepki gösterdi. Günaydın, Numan Kurtulmuş’un olağanüstü toplantı çağrısını reddetmesiyle ilgili “TBMM’nin bu konuyu çözebileceğine binde bir inansam Meclis’i zaten toplantıya ben çağıracağım” dediğini aktardı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 27 Ekim’de Can Atalay konusunda “AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir” demişti. Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaretinde ise “Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol” açıklamasıyla geri adım attı.

Can Atalay: “Dün olduğu gibi bugün de Anayasa’nın uygulanmasını savunuyorum

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Kurtulmuş’un açıklamalarının ardından X hesabından bir yazı paylaştı.

Atalay: “Bulunduğum 20 metrekarelik hücreden çıkıp Mecliste yemin etmem, siyaset yapmam istenmiyor. Hatay halkı için çalışmam engelleniyor. Engelleri aşmak gerekiyor. O halde artık benim için Türkiye Büyük Millet Meclisi burasıdır, cezaevidir, bu hücredir. Dün olduğu gibi bugün de Anayasa’nın uygulanmasını savunuyorum. Hukukun egemen olması için başta Hataylılar olmak üzere hepimiz için mücadele vermeyi sürdürüyorum, sürdüreceğim. Mücadele ve dayanışmayı sürdürmeye devam etmenin zamanıdır. Bir kez daha söylüyorum: mevcut durum ve önüme çıkarılabilecek hiçbir engel, beni Hatay halkına karşı olan sorumluluğumu yerine getirmekten alıkoyamayacaktır” dedi.

AYM’den internetteki haber yasaklarına iptal kararı geldi

Anayasa Mahkemesi (AYM), “kişilik haklarını ihlal ettiği” iddiasıyla internette yapılan haberlere erişim engeli getirilmesine imkân tanıyan 5651 Sayılı Kanun’un 9. maddesini Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. Resmî Gazete’de yayımlanan karar, dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

İnternet hukuku uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın iptalinin ardından X hesabından kararın yerel seçimlere giden süreçte de uygulanacağına dikkat çekti. Akdeniz, “Anayasa Mahkemesini bu iptal kararından dolayı alkışlamak gerekir” dedi. Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığına vurgulayan Akdeniz, “Yerel seçimlerden sonra da hükümet, iptal edilen hükümden daha sıkılaştırılmış bir kanun hükmünü de mutlaka Meclis’ten geçirecektir. Sansür azalmayacak, katlanarak devam edecektir” dedi.

Fatih Camii saldırganı ifade verdi

Fatih Camii’ye bıçakla giren bir kişi, 8 Ocak Pazartesi günü sloganlar atarak camide huzursuzluk çıkardı. Bunun üzerine cami imamı Galip Usta, şahsı uyardı ve camiden çıkmasını istedi. Şahıs, üzerinde bulunan bıçakla imamı ve hafızlık öğrencisi Bilal Erdem’i bıçakladı. Saldırgan, kısa sürede yakalandı ve tutuklandı. Saldırgan ifadesinde “Hayatta da yaptığım iyiliklerin karşılığını alamadım, olay tarihinde camide tekbir getirerek bağırmaya başladım. Sonrasını hatırlamıyorum” dedi. Ayrıca üstündeki bıçağın kendisine ait olduğunu, saldırı için kişi ve kurumlar tarafından yönlendirilmediğini, anlık refleks olduğunu da söyledi. Ticaretle uğraştığını, aylık ortalama 500 bin TL geliri olduğunu belirten saldırgan, eşiyle yaşadığı problem nedeniyle bunaldığını da belirtti.

Mersin’de okul müdüründen öğretmenlere dizüstü etek ve topuklu ayakkabı giydikleri için uyarı yazısı geldi

Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda müdür Uğurcan Göçer, kılık kıyafet yönetmeliğini gerekçe göstererek bir öğretmene yüksek topuklu ayakkabı ve dizüstü etek giydiği için uyarı gönderdi. Müdür, öğretmenin giyimiyle, okuldaki uyum ve barış ortamını bozduğunu belirtti. Okuldaki diğer öğretmenler bu uyarının beş kadın öğretmene gittiğini iddia etti.

Türkiye’de uyuz vakalarının artığına dair iddialar gündemde

Türkiye’de son altı ayda uyuz vakalarının arttığı iddiası tartışılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, endişeye sebep olabilecek bir artışın olmadığını söylerken sosyal medyada kullanıcılar tedavide kullanılan ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmadığını söylüyor. Uzmanlar, “10 milyon vatandaşı etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra hijyen şartlarının kötü olması, insanların çadırlarda veya akrabalarında kalması uyuz vakalarını arttırdı” diyor.

Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, uyuz ilaçlarının SGK kapsamında olmadığını doğruladı. Uyuz vakalarında en yaygın tedavi yolunun reçeteli ilaçlar olduğunu söyleyen Saydan, “Krem ve losyonlar kurum tarafından ödeniyor ancak ağızdan alınarak kullanılan ve 273 TL olan bir ilaç, SGK ödemesi kapsamına girmiyor” dedi.

Türk üniversitelerindeki Arapça tez sayısı arttı 

Türkiye’deki üniversitelerde 2013’ten önce nadiren yazılan Arapça tez sayısında son yıllarda artış mevcut. Sadece 2023 yılında 438 Arapça tez yazıldı. Büyük çoğunluğu İslami Bilimler üzerine yazılsa da Uluslararası İlişkiler alanında yazılan Arapça tezler de var. Bu durum yazılan tezleri değerlendirecek olan danışman, tez takip ve savunma jürisinin yeterliliğini tartışmaya açtı. Uzmanlara göre yeterli altyapı olmadığı için Arapça tezlerin bilimsel süzgeçten geçip geçmediği de belirsiz. Kimi uzmanlara göre ise Arapça yazılan tezlerin Türkiye’deki akademik literatüre katkısı bulunmuyor.

Afganistan’da başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16 yaşındaki kız çocukları tutuklandı

Taliban, Ağustos 2021’de Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana kadınların eğitim, istihdam ve kamusal alanlara erişimini daha da kısıtladı. Taliban, Mayıs 2022’de kadınların sadece gözlerini açıkta bırakacak şekilde tepeden tırnağa örtünmeleri gerektiğine karar verdi.

Kabil’de başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16 yaşındaki kız çocukları tutuklandı. Kız çocukları, alışveriş merkezlerinde, sınıflarda ve pazarlarda gözaltına alındı. Kendilerine yöneltilen suçlamalar ise “Kötü başörtüsü takmak, başkalarını kötü başörtüsü takmaya teşvik etmek ve makyaj yapmak”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.