Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Numan Kurtulmuş, Can Atalay konusunda geri adım attı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısına olumsuz yanıt vermesi nedeniyle muhalefet partilerinin eleştirilerinin odağında. Can Atalay kararı konusunda yaklaşık üç ay önce “AYM kararı ortada. Meclis gereğini yapacaktır” açıklamaları yapan Kurtulmuş, bugün ( 10 Ocak) ise “Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemik içine çekilmesine müsaade etmem, suhuletle çözülmesi en doğru yol” diye konuştu.

TİP Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında krize neden oldu. Yargıtay’ın, Atalay’la ilgili AYM kararını tanımaması büyük tepki çekerken Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile CHP başta olmak üzere muhalefet partileri arasında “TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrıılması” krizine yol açtı.

İki buçuk ayda “U” dönüşü

Kurtulmuş’un başından bu yana Can Atalay konusunda nasıl bir tavır izleyeceği merak konusuydu. Meclis Başkanı, çok değil 2.5 ay önce 27 Ekim’de (2023) yaptığı açıklamada TBMM’nin tavrının açık olduğunu söylemişti. Yargıtay’ın kararının Meclis’e geldiğini ancak Genel Kurul’a sevk etmediğini söyleyen Kurtulmuş, Atalay’ın özlük haklarını kullandığını ve bütün partilerin ittifakıyla insan hakları komisyonu üyesi seçildiğini hatırlatmıştı. Atalay konusundaki tavrını da “AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir” diyerek ortaya koymuştu. Aradan geçen sürede AYM ve Yargıtay arasındaki krizin daha da büyümesi, AKP ve MHP’nin, Yargıtay’ın kararından yana tavır izlemesi ile gözler yeniden Kurtulmuş’a çevrildi. Kurtulmuş’un Atalay konusundaki tavır değişikliği ise yaptığı son açıklamayla gözler önüne serildi. Kurutlmuş 10 Ocak’ta (bugün) “Meclis’in gündemi içerisinde bu konu gündeme geldiğinde ama şimdi bir şey söylemek istemem. Meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol. Dolayısıyla bu konuda ortaya çıkmış bir şey yok, süreç içerisinde bunu da göreceğiz” diye konuştu.

Atalay sınavında ilk not “olağanüstü toplantı” konusunda

CHP ile birlikte sekiz siyasi partinin , 16 Ocak’a sayılı günler kalmasına rağmen Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırma hamlesi de Kurtulmuş’un Atalay sınavında ilk notunun verilmesine neden oldu. Muhalefet partileri Kurtulmuş’un tavrına sert eleştiriler yöneltirken en çarpıcı açıklama CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’dan geldi. Günaydın, Meclis başkanıyla telefonla görüştüğünü ve kendisine “Meclis’in eğer bu konuyu çözebileceğine inansam, binde bir inansam, zaten o Meclis’i ben çağıracağım” dediğini aktardı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit: “Atalay kararı asla Meclis’te okunmamalı

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaretinde değerlendirmelerde bulundu. Koçyiğit “Erdoğan ve Bahçeli’nin, Kurtulmuş’a, Can Atalay’la ilgili Yargıtay kararını Meclis Genel Kurulu’nda okutması ve Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi” yönünde baskı yaptığı iddialarına atıfta bulunarak “Şimdi bazı kulis bilgileri de sızıyor. Hızlı bir şekilde Meclis’e gelmesi ve okunması, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde. Biz Meclis Başkanı’na çağrı yapmak istiyoruz. Bu karar asla Meclis’te okunmamalıdır. Geçmiş dönemdeki hatalar bu dönem asla ve asla tekrar edilmemelidir. Anayasa’ya yönelik yapılan darbe girişimine karşı biz Meclis Başkanı’nın bütün Meclis’le beraber tutum alması ve direnmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Can Atalay’la ilgili tartışmaların Meclis’in çalışmalarına yeniden başlayacağı 16 Ocak’tan sonra daha da tırmanması bekleniyor. Önümüzdeki yerel seçim öncesinde ise konunun Meclis gündemine gelebileceği ve Kurtulmuş’un da Yargıtay kararı ve cumhur ittifakı ortaklarının görüşü doğrultusunda konuyu Meclis genel kurulu gündemine getirebileceği dile getiriliyor. Atalay’la ilgili Yargıtay kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunması ise milletvekilliğinin düşmesi anlamına geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.