Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da son durum: Devlet Başkanı Rajapaksa istifa etmeyi kabul etti

Ağır bir ekonomik krizin yaşandığı Sri Lanka’da protestocular Devlet Başkanlığı Sarayı’na girdi. Dakikalar önce saraydan ayrılan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, parlamentodaki siyasi parti liderlerinin çağrısı üzerine istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka’da, başkent Colombo’da uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler sürüyor.

Sri Lanka medyasının aktardığı habere göre göstericiler, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın konutunu bastı.

Savunma kaynakları, protestocuların konutunun etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın kaçtığını duyurdu.

AFP haber ajansına konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Devlet Başkanı Rajapaksa’nın resmi konutunu terk ettiği ve nerede olduğunun bilinmediğini aktardı.

Aynı yetkili, “Devlet başkanı şu an güvenli bir yerde, bir askeri birlik tarafından korunuyor. Kendisi hâlâ bu ülkenin devlet başkanı” dedi.

Sirasa televizyon kanalı, kalabalığın daha önce sıkı korunan başkanlık sarayına girerken çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Göstericilerin, başkanlık sarayının havuzunda yüzdüğü görüldü.

Sri Lanka İçişleri Bakanlığı, olaylar sonrası güvenlik kabinesini acil toplantıya çağırdı.

İlerleyen saatlerde Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Rajapaksa’nın istifasını vermeyi kabul ettiği bildirildi.

Sri Lanka’da neler olmuştu?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke geneline yayılan protestolarda, aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu sekiz kişi hayatını kaybetmiş, en az 250 kişi yaralanmıştı.

Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL), rekor seviyeye ulaşan yurtiçi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla geçen perşembe (7 Temmuz) faiz oranlarını bir puan artırdığını açıklamıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa da ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.