Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan yarın yeni cumhurbaşkanını seçecek

Hindistan’da milletvekilleri, yarın (18 Temmuz) ülkenin 16. cumhurbaşkanını belirlemek üzere oy kullanacak.

Hindistan’da görev süresi 24 Temmuz’da dolacak olan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind’in yerine gelecek olan isim yarın (18 Temmuz) parlamentoda yapılacak olan seçimle belirlenecek.

Seçim yarışı, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) liderliğindeki seçim ittifakı Ulusal Demokratik İttifak (NDA) adayı Draupadi Murmu ile muhalefetin adayı Yashwant Sinha arasında geçecek.

Yaklaşık 5 bin meclis üyesinin oy kullanacağı seçimin sonuçlarının 21 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

Muhalefetin adayı Sinha eski bir BJP’li

Siyasi kariyerine bugünkü iktidar partisi olan BJP’de başlayan Sinha, zaman içinde Hindistan siyasetinin önde gelen isimlerinden biri olmayı başardı.

Sinha, 1990-1991 ve 1998-2002 dönemlerinde Maliye Bakanı, 2002-2004’te de Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Sinha, 2018 yılında Hindistan demokrasinin büyük bir tehlikede olduğunu söyleyerek iktidar partisi BJP’den ayrıldı.

Sinha, Mart 2021’de muhalefetteki Trinamool Kongre Partisi’ne (TMC) katıldı. Daha sonra, “Daha büyük bir muhalefet birliği için” TMC’den ayrıldı. 84 yaşındaki Sinha, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimine muhalefetin adayı olarak girecek.

Murmu bağımsızlıktan sonra doğan ilk cumhurbaşkanı olabilir

NDA adayı Draupadi Murmu, daha önce doğum yeri olan Odişa eyaletinde bakan, 2015 ile 2021 yılları arasında Carkhand valisi olarak görev yaptı. Bugüne kadar BJP’de birçok üst düzey görevde bulunan Murmu, 21 Haziran’da NDA’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Eğer Murmu seçimi kazanırsa, Hindistan’ın bağımsızlığa kavuştuğu 1947 yılından sonra dünyaya gelen ilk cumhurbaşkanı olacak.

Cumhurbaşkanları meclis üyeleri tarafından seçiliyor

Hindistan’da cumhurbaşkanı, meclis üyelerinin oylarıyla seçiliyor. Ülkede cumhurbaşkanlığı büyük oranda simgesel bir makam ancak cumhurbaşkanı, ulusal seçimler net bir sonuç vermez ise hükümeti kimin veya kimlerin oluşturacağına karar verilmesinde belirleyici rol oynuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.