Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (102): Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ve Erdoğan’ın uygulamaya koyduğu beş düzenleme

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (18 Temmuz) kabine toplantısının ardından KYK borçlarının faizlerinin kaldırıldığını ve kredi alan öğrencilerin yalnızca ana para borçlarını geri ödeyeceklerini söyledi. Bu düzenlemeyi daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu farklı ortamlarda dile getirmişti. Ancak bu Kılıçdaroğlu’nun gündeme taşıdığı ilk konu değil. Daha önce de CHP liderinin gündeme getirdiği bazı konular hakkında iktidar yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Bu haberimizde Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ve iktidarın değişikliğe gittiği beş konuyu derledik.

1. KYK borçları

Daha önce grup toplantılarında konuyu gündemine alan Kemal Kılıçdaroğlu, öğrencilerin KYK kredilerinden doğan borçlarına faiz uygulanmasını eleştirmişti. CHP lideri 10 Temmuz günü Twitter hesabından bir öğrencinin attığı tweeti alıntılayarak gençlere seslendi ve “Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” dedi.

Kılıçdaroğlu, borç ödemeleri hakkında hazırlık yapıldığının kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından ise “Faizlerin hepsini silin, geri ödemeyi iş bulma şartına bağlayın ve gençlerimiz rahatlasın. Tek bir kelime edersem namerdim!” diye yazdı.

KYK borçlarının faizleri kaldırıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (18 Temmuz) kabine toplantısının ardından KYK borçlarına yönelik bir açıklama yaptı. Kredi borçlarının faizlerinin silindiğini duyuran Erdoğan, “Kredi geri ödemelerinin faizi uygulaması olmaksızın sadece alınan ana para tutarı üzerinden yapılandırmasını kararlaştırdık” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan EYT mesajı

KYK borçlarındaki düzenlemenin ardından Kılıçdaroğlu, bu kez de sıranın emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeye geldiğini belirterek, “Loading” (Yükleniyor) paylaşımı yaptı. 

2. 3600 ek gösterge

Erdoğan’ın bu sene içinde yaptığı bir başka düzenleme ise devlet memurlarının ek göstergelerine ilişkindi. Erdoğan düzenlemeyi 6 Haziran’daki kabine toplantısının ardından duyurdu. Buna göre tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artışa gidildi. 

“O getirmezse biz getireceğiz”

Kemal Kılıçdaroğlu 3600 ek gösterge konusunda da açıklamalarda bulunmuştu. Konuyu ilk gündeme getirenin kendisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Söke söke bunu getirteceğim. Erdoğan getirmezse de mecbur kalacak. O getirmezse biz getireceğiz” demişti. 

13 Ekim 2021’de partisinin Meclis grup toplantısında da aynı konuyu gündeme taşıyan CHP lideri, “3600 ek gösterge sağlanıncaya kadar her gün dillendireceğim. Öğretmen, sağlık çalışanı, polisler, din görevlileri, infaz koruma memurları… Bunların tamamına 3600’ü vereceksiniz. Vermezseniz söke söke alacağız” diye konuşmuştu.

5 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2023’te yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle birlikte bazı meslek gruplarındaki hak sahipleri 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Bunun yanında genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkartıldı.

Erdoğan’ın seçim vaadiydi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran 2018 tarihindeki genel seçimlerden kısa süre önceki konuşmasında 3600 ek gösterge konusuna ilişkin şu vaatte bulunmuştu: “Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği, inşallah gidermiş oluyoruz.

3. Asgari ücret

2001’den sonra ilk kez asgari ücrete ara zam yapıldı. Sene başında 4 bin 253 TL olarak belirlenen asgari ücret, yüzde 30 zam ile sene ortasında 5 bin 500 TL’ye yükseltildi. 

Kılıçdaroğlu asgari ücretin de yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etmişti. 23 Mart 2022’de konuşan CYP lideri, “Mutfaklarda yangın var. Her alanda zam ve pahalılık var. Zam yapılmazsa Et ve Süt Kurumu batacak. Üç ay sonra yeni asgari ücret pul oldu. Asgari ücretin güncellenmesi lazım. Açlık sınırının bile altına düştü” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde 1 Temmuz’da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun tarafları ile bir araya gelen Erdoğan, asgari ücrete yapılan zammı açıkladı. Asgari ücret, yapılan yüzde 30’luk zam ile 4 bin 253 TL’den 5 bin 500 TL’ye yükseltildi.

4. TRT katkı payı

Kılıçdaroğlu gündeme taşıdıktan sonra değişikliğe gidilen bir başka düzenleme ise TRT paylarına yönelik. 1984 yılından beri elektrik faturalarından yaklaşık yüzde 2’lik TRT payı alınıyordu. Erdoğan, 8 Kasım’daki kabine toplantısının ardından faturalardaki TRT paylarının kaldırılacağını açıkladı.

Konuyu partisinin 2 Kasım 2021’deki grup toplantısında tartışmaya açan Kılıçdaroğlu, “Kış aylarında elektrik faturalarında KDV’yi kaldırın, TRT payını kaldırın, vatandaşın bütçesinde en az yüzde 20’lik rahatlama olacak” demişti. Erdoğan ise altı gün sonraki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık bin 500 TL’nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık” diye konuştu.

Söz konusu düzenleme 2021 yılının sonunda TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Karar, 25 Aralık 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

5. Emeklilere bayram ikramiyesi

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir başka önerisi ise emekli ikramiyeleri hakkındaydı. CHP, emeklilere iki bayramda da net asgari ücret kadar ikramiye verilmesi için teklif hazırlasa da TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Sonrasında yapılan düzenlemeyle Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere birer maaş ikramiye verilmesi kararı alındı.

Kılıçdaroğlu konuya ilişkin 19 Nisan 2022’deki CHP grup toplantısında şöyle konuştu: “Uzun mücadeleden sonra emeklilere Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye verilmesini sağladık. Elleri mahkûm oldu. Bin lira yaptılar, sonra da biraz artırdılar. En büyük dramı yaşayanlar emekliler, geçinemiyorlar.”

Bonus: EYT – “Seçim kaybetsek de yokum”

Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) meselesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT meselesi hakkında daha önce sorun yaşayanlara sıcak mesajlar vermemiş, hatta 2019 yılındaki bir konuşmasında, “Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş” diyerek sorunun çözümüne dair hiçbir adım atmayacağını söylemişti.  

Muhalefet partilerinin EYT meselesini de sürekli gündemde tutması, iktidarın konuya bakışını da değiştirmeye başladı. CHP lideri, dün Erdoğan’ın KYK borçları ile ilgili açıklamasının ardından Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak düzenleme sırasının emeklilikte yaşa takılanlara geldiğini işaret etti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de sorunu çözmek için bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.