Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB, Ayrancı Mahallesi sakinlerinin Güven Hastanesi itirazını reddetti- Muhtar Süleyman Demircan iptal davası açtı

Güven Hastanesi, imar planına aykırı olarak Ankara’nın Ayrancı semtindeki binasını genişletmek istiyordu. İmar planını bozan yapılaşmaya karşı imza kampanyası başlatan mahalleli ise onaylanan karara ilişkin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) itiraz dilekçesi sunmuştu. ABB, Ayrancı Mahallesi sakinlerinin itirazlarını reddetti. Bunun üzerine mahallenin muhtarı Süleyman Demircan, kararın iptali için dava açtı.

Güven Hastanesi, Ankara’nın Ayrancı semtindeki binasını genişleterek uzaktan “sağlık hizmeti” verecek bir yapı inşa etmek için Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nden onay almıştı. Medyascope’a konuşan Remzi Oğuz Arık Mahallesi Muhtarı Süleyman Demircan, karara dair fikirlerinin alınmadığını, gerekçesinin kendilerine bildirilmediğini, kararı askıdayken öğrendiklerini dile getirerek tepki göstermişti. ABB yetkililerinin “yapılması uygun değildir” kararına rağmen belediye meclisi kararı ile yeni bina inşa edilmesine izin verilince, mahalle sakinleri imza toplayarak karara itiraz etmişti. ABB Belediye Meclisi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve Ayrancı semti sakinlerinin itirazlarının reddedildiğini açıkladı. ABB’nin “hastane yapımına uygun değildir” kararına rağmen belediye meclisinden imara onay çıkması, AKP’li belediye meclisi üyelerinin bu yönde oy kullanmasından kaynaklandığı değerlendirmelerine yol açmıştı.

Belediye yetkilileri: “Hastane yapımına uygun değil”

Yetkililerin bölgeyi inceleyerek yaptıkları değerlendirme sonucu  aynı sokak üzerinde ikinci bir sağlık tesisi alanının bulunmasının uygun olmadığı, farklı bir bölgenin tercih edilmesi gerektiği ABB Meclisi kararında şu ifadelerle kaydedilmişti:

“Söz konusu plan değişikliği teklifinde otopark çözümüne ilişkin herhangi bir konuya değinilmediği, 1298 ada 100 ve 102 sayılı parsellerin Güven Hastanesinin hemen yanında yer alacağı düşünülürse otopark için bir çözüm üretilmesinin gerekli olduğu, Güven Hastanesinin bile otopark problemi yüzünden sokak üzerinde ne kadar sıkışıklık yarattığının aşikar olduğu, yeni yapılacak sağlık tesisi ile birlikte yolun tamamen kullanıma kapanması ve burada oturan mahalle sakinlerine sıkıntı yaratacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca tek yönlü ve sokak üzerinde sağlı sollu park yapıldığı için tek şerit bir yol üzerinde bulunan Güven Hastanesi bile trafikte bu denli yoğunluk yaratırken, aynı sokak üzerinde ikinci bir sağlık tesisi alanının bulunmasının da yolu tamamen kapatacağı, bu kadar yoğun nüfusun olduğu bir bölgede yeni bir sağlık alanı için yer ayrılması yerine ulaşımın daha erişebilir olduğu yerlerin tercih edilmesi gerektiği görüş ve kanaatine varıldı.”

Plan teklifi “yaşlılara bakım hizmeti” verileceği yönünde “düzenlendi”

Belediye yetkililerin “uygun değil” raporundan sonra yapılacak olan yeni binalarda sağlık sorunları olan ve bakıma muhtaç yaşlılara yönelik bakım hizmeti sunma imkânının getirileceği şöyle yer aldı:

“Plan Teklifi ve Açıklama Raporunda; Bu değişiklik kapsamında mer’i imar planında ‘Konut Alanı’ içerisinde bulunan 2 adet parselin kullanım kararının Ankara’nın en yoğun nüfus bölgelerinden birinde bulunan Güven Hastanesinin imkânlarının da kullanılmasını sağlayabilmek amacıyla ‘Özel Sağlık Tesisi’ olarak değiştirildiği, kullanım türünün detaylandırılması amacıyla özel sağlık tesis alanı içerisinde sağlık sorunları olan ve bakıma muhtaç yaşlılara yönelik bakım hizmeti sunma imkânını sağlayacak şekilde plan hükümleri düzenlendiğinin belirtildiği.”

“Belediye yönetimi etüt ettiği tespitlerin arkasında durmuyor”

Kararı Medyascope’a değerlendiren Remzi Oğuz Arık Mahallesi Muhtarı Süleyman Demircan, İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını söyleyerek, “Halkın seçtiği yerel yöneticiler, mahallede yaşayanlara değil de bir avuç sermayeye hizmet ediyor. Belediye yönetimi etüt ettiği ve bizim de savunduğumuz tespitlerin arkasında durmuyor. Meclis üyeleri, parti ayrımı yapmaksızın sermaye için rantın kardeşliğini kurmuşlar. Sağlığı ticarileştirmiş bir hastaneyi savunarak bizleri hastane karşıtı olmakla suçluyorlar” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.