Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da askeri cunta, darbe karşıtı dört kişiyi idam etti

Myanmar’da darbe ile yönetime el koyan ordu, aralarında ülkenin devrik lideri Aung San Suu Çii’nin partisinden eski bir milletvekilinin de bulunduğu dört kişiyi idam etti. Böylece ülkede 10 yıl sonra ilk kez idam cezası uygulanmış oldu. 

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da darbe ile yönetime el koyan askeri cunta, aralarında eski iktidar partisi milletvekili Phyo Zeya Thaw’un da bulunduğu dört demokrasi aktivistini idam etti. İdam edilen diğer kişiler ise yazar ve aktivist Ko Jimmy, Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw.

Ko Jimmy diye tanınan aktivist Kyaw Min Yu.  

Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Darbe, geniş çaplı protestolara yol açmıştı.

Darbeye karşı kurulan Myanmar’ın gölge Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), idamları kınadı. NUG, uluslararası toplumu zalimlikleri ve cinayetleri nedeniyle askeri cuntayı cezalandırmaya çağırdı.

Phyo Zeya Thaw, Aung San Suu Çii’nin yakın bir müttefikiydi.

Myanmar’ın resmi haber ajansı idam edilen kişilerin terörle mücadele yasaları kapsamında suçlandıklarını belirtti fakat ne zaman idam edildiklerine dair bir bilgi paylaşmadı. Global New Light gazetesi de dört cunta karşıtının “vahşi ve insanlık dışı terör eylemleri”ne karıştıkları iddiasıyla idam edildiğini yazdı.

Darbe ile yönetimi ele geçiren cunta, darbeden sonra birçok darbe karşıtını idam cezasına çarptırmış fakat kimse idam edilmemişti. Cuntanın geçen ay idam cezalarını uygulayacağını açıklamasının ardından uluslararası toplum karara sert tepki göstermişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dört demokrasi aktivistinin idam kararını “yaşam hakkı ve özgürlüğün ihlali” olarak nitelendirmiş ve kınamıştı.

Devrik lider Aung San Suu Çii darbeden bu yana ev hapsinde tutuluyor. Ordu tarafından öldürülen, hapsedilen ya da gözaltına alınanların sayısını tutan Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği (AAPP), Şubat 2021’den bu yana 14 bin 847 kişinin tutuklandığını ve en az iki bin 114 kişinin askeri güçler tarafından öldürüldüğünü belirtiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.