Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Fransa GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 12. yarışı Fransa Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Fransa GP analizi

Formula 1’de Avusturya’nın ardından Fransa’da lastikler dönmeye başladı. Takımların büyük sayılabilecek güncellemeler getirdiği Fransa’da, Ferrari üstünlüğü ile antrenmanlar tamamlandı. Charles Leclerc kariyerinin 16. pole pozisyonunu alarak kaptığı ilk sıra, yarışta Ferrari’ye avantaj sağlasa da Leclerc’in kazasının ardından damalı bayrağı ilk sırada Max Verstappen gördü.

Büyük güncellemeler, soğutma sorunu

Fransa’ya 10 takımın 9’u irili ufaklı güncellemeler ile geldi. Daha çok taban ve soğutma sistemleri üzerinde durulan bu güncellemeler diğer yarışlar da düşünülerek hazırlanmış. Başlangıçta bu yarışa, VF-22’leri için önemli bir yükseltme getirmeyi planlayan HAAS, bu yükseltmeyi gelecek hafta yapılacak Macaristan yarışına erteledi.

McLaren ve AlphaTauri, bu hafta sonu araçlarında en kapsamlı güncellemeleri yapanlar olarak öne çıktı. AlphaTauri’nin yükseltmesi, büyük ölçüde takımın son yarışlarda rakiplerine kıyasla dezavantajlı olduğu orta ve yüksek hızlı virajlarda aracın performansını iyileştirmeye odaklanıyor. McLaren bu hafta sonu performans yükseltmeleri de getirirken, aynı zamanda güvenilirliğe de dikkat etti. Birkaç takım Fransa ve Macaristan’da iki sıcak hafta sonu olması beklenen süre için yeni soğutma seçeneklerine sahipken, McLaren ayrıca güvenilirlik endişesini gidermek için arka kanat tasarımlarını revize etti. Ferrari destekli takımlar, startlarda kalkışı iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir debriyaj tasarımını kullanmaya başladılar. Mercedes de bu hafta sonu gözle görülür şekilde farklı bir burun tasarımı ile geldi. 

Genel hatları ile güncellemeleri toparlarsak:

Mercedes: Arka denge noktası, fren kanal çıkışı-iç panjur

Aston Martin: Kenar kısım (oyuk)

Williams: Ön taraf şasi montajı

Alfa Romeo: Arka kenar

Red Bull: Hava kanalları, arka taban köşe

Ferrari: Taban gövdesi-difüzör

McLaren: Arka kanat, motor kapağı, soğutma panjurları, taban gövdesi

Alpine: Arka kenar, difüzör

Tüm bu güncellemeler takımlarda irili ufaklı ilerlemeler gösterse de antrenman turlarında baskın iki takım yine Ferrari ve Red Bull idi. Antrenman turlarının sonunda AlphaTauri, McLaren ve Alpine de performanslarını yükseltmeye yakın görünüyordu.

Yarış öncesinde güç ünitesinde değişikliğe giden Carlos Sainz ve Kevin Magnussen grid cezası alarak yarışa son sıralarda başlamayı garantiledi.

Pole avcısı Charles Leclerc: Sıralama turları

Charles Leclerc, Carlos Sainz’ın cezası nedeniyle zorlamadığı sıralama turlarında takım arkadaşının hava koridorundan da yardım alarak (bu kısma aşağıda tekrar değineceğim) pole pozisyonunu kaptı. Her iki Red Bull pilotunu arkada bırakan Ferrari pilotu kariyerinin 16. pole pozisyonunu elde etti.

Pist sıralama turları için hazır olduğunda, üç antrenman seasında da performanslar oldukça yakında. Pit yolunda yeşil ışıklar yanmaya başladı ve motor sesleri ile dumanlar yükseldi. Charles Leclerc, 1:31.727 ile ilk sıraya yerleşti. Ardından Max Verstappen ve Sergio Perez 0,6 saniye fark ile onu takip etti.  Zaman ekranlarında dört dakikanın biraz altında süre kalmışken pilotların hepsi son bir deneme için piste çıktı. Zaten başı dertte olan Zhou’nun altıncı virajdan çıkarken yaptığı bir hata turunu mahvetti ve elenmesine yol açtı. Alexander Albon da şikanda spin attı ve onu elenme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Pierre Gasly sarı bayraklara takılarak frenleme yapmak zorunda kaldı ve elendi. Mick Schumacher, turunu geliştirip elenme potasından çıkmıştı ki pist sınırlarını ihlal ettiği gerekçesi ile turu silindi ve elenme potasında kaldı. GaslyStrollZhouSchumacher ve Latifi ilk seansta elenmiş oldu.

Sıralama seansının ikinci ayağı başladığında Mercedes pilotları piste ilk çıkanlar oldu. Hem Lewis Hamilton hem de George Russell kullanılmış lastiklerle pistte turladı. Lando Norris, yeni yumuşak hamurlu lastiklerle ilk sıraya yerleşti ardından kullanılmış yumuşak hamurlu lastiklerle Charles Leclerc zirveyi devraldı. Carlos Sainz da takım arkadaşına yakın bir tur attı. Ardından ilk dört sıra yine Red Bull ve Ferrari ikilisinindi.  Vettel, Ocon, Albon ve Tsunoda, bir sonraki seansa kalmak için sürelerini iyileştirmek zorunda kalan pilotlardı. Albon ve Ocon, turlarına başlayan ilk pilotlardı ve Albon 14. sıradan 10. sıraya yükseldi ve hala riskteydi. Ocon altıncı sıraya yükseldi ve bu da Williams’ı ilk 10’un dışında bıraktı. Sebastian Vettel’in son çabası, onu Albon’un önüne geçirmeye yetti ancak ilk 10’a girmedi.

Bottas ve Tsunoda’nın ikisi de güvenli bir yere taşınmış gibi görünüyordu ancak Russell ve Alonso; Bottas, Tsunoda ve Ricciardo’yu ateş hattına atacak kadar tur sürelerini iyileştirdi. 10. sıradaki Kevin Magnussen son turunda zamanını iyileştirdi ve Ricciardo’yu elenme bölgesinin sınırına attı. Lewis Hamilton, tehlikede olan son pilottu ve turunun sonunda rahatça beşinci sıraya yükseldi. Bu sonuçla RicciardoOconBottasVettel ve Albon elenmiş oldu.

Pole pozisyonunun sahibinin belirleneceği son seansa Ferrari pilotları ilk sırada çıktı. Carlos Sainz grid cezası nedeniyle son sıralardan başlayacağı için Charles Leclerc’e destek için pistteydi. İlk denemelerde Sergio Perez ilk sıraya yerleşti ardından Max Verstappen hemen takım arkadaşından liderliği aldı. Charles Leclerc 0,08 saniye farkla her iki ismi de geçti. Son dakikalarda Ferrari yine Carlos Sainz’ı Leclerc’in önünde yolladı, Red Bull ise Perez’i önden yolladı ve Verstappen ise son turu için iki Ferrari’nin arkasında piste çıktı. Charles Leclerc ilk sektörde hepsinden daha hızlı olurken, Carlos Sainz Mistral Şikanı’ndan sonra tekrar yavaşladı. Charles Leclerc arkasından hızla yaklaşırken Sainz, ustalık gerektiren bir hareketle 11. viraj için fren bölgesinden önce Leclerc’e Signes Düzlüğü boyunca mükemmel bir hava koridoru sağladı. Charles Leclerc bu tur ile zirveye yerleşti. Arkasından gelen Max Verstappen de, Sergio Perez de Monakolu pilotu geçemedi. Lewis Hamilton da bu üç ismin arkasında dördüncü sırayı almıştı. Ardından Norris, Russell, Alonso, Tsunoda ve her iki cezalı pilot Sainz ve Magnussen geldi. 

Seansı izlerken Sainz’ın yaptığı etkinin çok büyük olduğunu düşünüyorduk ancak verilere baktığımızda milisaniyeler mertebesinde iyileşme yaşayan Charles Leclerc’in zaten pole pozisyonunu alacağını işaret ediyor. Düzlükte bu etkiyi alıp iyileştirme sağlayan Leclerc için bu katkı önemli tabi ki ancak pistin doğru yerinde kullanılmadı mı? Diye de sormadan geçemiyorum doğrusu.

Red Bull’a hediye: Yarış!

Max Verstappen, Charles Leclerc’in lider giderken kontrolü kaybedip yarış dışı kalması ile Fransa GP’i rahat kazandı. Puan farkının pilotlar sıralamasında 63, takımlar sıralamasında 82’ye çıktığını göz önüne alırsak eğer Ferrari’nin durumu pek iç açıcı görünmüyor. Mercedes ise Red Bull ve Ferrari mücadelesini yakından ve avantajlı izlemeye devam ediyor: Lewis Hamilton ve George Russell podyuma çıkan diğer isimler oldu.

Beş kırmızı ışık söndüğünde Charles Leclerc ve Max Verstappen iyi kalkış yaptılar. Leclerc, Verstappen’e karşı ilk virajda liderliği elinde tutmayı başardı. Hamilton, Perez’in önüne geçerek üçüncü sıraya yükselirken, Lando Norris hem Fernando Alonso’nun, hem de George Russell’ın arkasına düşerek yedinciliğe geriledi. Takım arkadaşı Daniel Ricciardo da Norris’in ensesine kadar yükseldi.

Esteban Ocon ve Yuki Tsunoda Mistral Düzlüğü’nde temas yaşadı. Bu temasın ardından spin atan Yuki Tsunoda gerilere düşerken Esteban Ocon’a da 5 saniye ceza verildi. Bu sıralarda cezası nedeniyle son sırada başlayan Kevin Magnussen 13. sıraya kadar yükselmeyi başardı.

Charles Leclerc ve Max Verstappen ikilisi üçüncü sırada bulunan Lewis Hamilton ile farkı turdan tura açıyordu. Verstappen lidere yaklaşmak için aracı zorluyordu ve farkı 0,07 saniyelere kadar da düşürdü ancak Leclerc liderliğini iyi bir şekilde savundu. Bu yakın temasın ardından Charles Leclerc güvenli bir şekilde aradaki farkı tekrar arttırdı. Max Verstappen, 16. turda pite girmeden önce yaklaşık 2 saniye gerideydi. Sert hamurlu lastikleri taktıktan sonra Lando Norris’in arkasında yedinci olarak piste döndü ancak hemen McLaren’i alt etmeyi başardı.

17. turda taraftarlardan bir uğultu duyuldu. Ekrana yansıyan görüntüde Charles Leclerc duvardaydı. Beausset Virajı’nda aniden aracın kontrolünü kaybeden Charles Leclerc spin atıp duvara çarptı. Gaz pedalında sorun olduğunu bildiren Leclerc, daha sonrasında hatanın kendisinde olduğunu iletti. 

Charles Leclerc duvara çarpana kadar Max Verstappen’den yarış temposu olarak (ilk 15 tur baz alındığında) 0,05 saniye önde ve rahat şekilde ilerliyordu. Charles Leclerc bazen kendi hatası, bazen de Ferrari aracının hatası ile bu sezonda hayal kırıklığına uğradı. Kimi zaman stres yönetiminin olmadığını düşündüğüm bir pilot olan Charles Leclerc, aslında Ferrari’nin birinci pilot kararsızlığının da kurbanı; buna Carlos Sainz da dâhil.   

Charles Leclerc, oyunun zirvesinde olan bir araçta ancak araç kurşun geçirmez değil, bu yüzden sadece ona yüklenerek Ferrari’nin ilerlemesi mümkün değil. Sadece onun hatalarından kaynaklanan durumlar olsaydı, Ferrari gibi bir takımda elbette çok daha büyük bedeller ile karşılaşırdı. Charles Leclerc’in (ki Ferrari de bunda etkilidir) önde olduğu zamanki lastik kullanımı, Monakolu’nun şu an göze çarpan sorunu olarak karşımızda duruyor. Max Verstappen, lastiklerini erken tüketmesi için baskı yaptığında, Leclerc savunma yaparken aracı zorladı. Verstappen pite girdiğinde de olası bir undercut (erken pite girip, önünde seyreden pilota karşı avantaj sağlama) ihtimaline karşı tempoyu arttırıp avantaj vermek istemeyen Monakolu pilot, yüksek virajlarda aracın dengesine güvendiği için fazlaca zorlayıp arka kısmın kontrolünü kaybetti. Charles Leclerc şampiyonluk için savaşacak yeteneklere sahip. Ancak daha fazlası için Ferrari’nin doğru işler yapması gerekiyor. Maalesef bu durumun olmayacağı da günden güne açığa çıkıyor. Eğer şampiyon olursa “Ferrari’ye rağmen” diyeceğiz.

Yarışa dönersek eğer, Leclerc’in kazası sonrasında içeri giren Güvenlik Aracı sayesinde pit şeridinde bir hareketlilik yaşandı. Hamilton, Perez, Russell ve Sainz pite giren ön ekipteki pilotlardı. Carlos Sainz pit yolunda neredeyse Alex Albon’a çarpıyordu ki, Albon frenledi. Ancak bu durum Sainz’a pahalıya mâl oldu. İspanyol pilot Ferrari mekanikerlerinin dikkatsizliği yüzünden beş saniye ceza aldı. Zaten kaza öncesinde pite giren Verstappen dışarıda kaldı ve Güvenlik Aracı’nın arkasında liderliği aldı. Hamilton, Perez, Russell, Alonso ve iki McLaren de lideri takip ediyordu. Carlos Sainz da bu ekibin hemen arkasındaydı.

Güvenlik Aracı pisti terk ettiğinde Carlos Sainz geçişlere başladı. Carlos Sainz sırası ile Ricciardo, Norris ve Alonso’yu geride bırakarak ön grubun ensesine yerleşti.

Max Verstappen, Lewis Hamilton ile arayı giderek açıyordu aynı şekilde de Hamilton arka gruptan kopmaya başladı. Bu sıralarda Carlos Sainz, George Russell’ı geçip Sergio Perez’e gözünü dikmişti. Ferrari pit duvarı ile pite girip girmeme konusunda tartışma yaşayan Sainz, Perez’i de geçip üçüncü sıraya yerleşti.

Farkı açabilecek temposu ve durumu iyi olmasına rağmen Carlos Sainz pite çağırıldı. Yeni bir orta hamurlu lastik seti takılan aracı ile beş saniye cezasını da çeken Sainz ancak dokuzuncu olarak piste dönebildi. Carlos Sainz’ın geçişler için zamanı vardı. Ancak risk alarak, belki de podyum yapacak birinin neden erkenden pite alındığını gerçekten merak ediyorum. Charles Leclerc’in yarış dışı kalmasının ardından telaşla böyle bir hamle yapılmış olabilir. Şunu da atlamamak gerek. “Telaş” olursa, böyle büyük organizasyonlarda taktiksel olarak ilerlemek oldukça zorlaşıyor.

Aynı anlarda Sergio Perez ve George Russell pist üzerinde oldukça sert olan hamleler ile yarışıyordu. Mistral Şikanı’na yan yana gelen ikiliden Sergio Perez kaçış yolunu kullanarak Russell’ın tekrar önüne geçti. George Russell’a, yerini vermesi gerektiği telsizden iletilse de yarış hakemleri pek de oralı olmadı.

Geçen sene yaşanan olaylardan dolayı bu yılın başında FIA, bir pilotun bir virajın iç kısmından geçiş yapması için kendisine yer verilmesi adına aracın önemli bir bölümünün önde olması yani ön lastiklerin konumunun kararı belirlemede belirleyici faktör olduğunu yayımlamıştı. İçerideki ismin kesinlikle içeride kalması gerektiği de açıkça bildiriyor. Russell-Perez arasında yaşanan olay eğer şampiyonluk mücadelesi kızışır ve benzer bir olay yaşanırsa emsal olacak nitelikte görünüyor. 

Beş turdan az bir süre kala, Zhou’nun Alfa Romeo’su altıncı virajın çıkışında durmuş vaziyetteydi. Sanal Güvenlik Aracı (SGA) uygulaması hemen devreye sokuldu. Yaklaşık üç tur içeride kalan SGA çıkıp yeşil bayraklar uçuştuğunda Russell 13. virajda Perez’e hemen atak yaptı ve Red Bull pilotunu gafil avladı. Perez direnmeye çalıştı ancak Russell’ın iyi zamanlaması podyumu kapmasını sağladı.

Max Verstappen çizgiyi ilk geçen isimdi. Arkasından Mercedes pilotları çizgiyi geçti ve sezonun ilk çifte podyumunu yakaladı. Perez, Russell’ın bir saniyeden daha az arkasında dördüncü oldu ve Sainz, Red Bull’un 11 saniye gerisinde beşinci olurken ek olarak en hızlı turu da aldı. Fernando Alonso; Norris, Ocon ve Ricciardo’nun önünde altıncı oldu. Son virajda Lance Stroll ve Sebastian Vettel, son puan için mücadele ederken neredeyse çarpışacaktı. Lance Stroll kısmen kirli sayılabilecek bir hamle ile yerini korudu.

Daniel Ricciardo ve Lando Norris’in tur karışlaştırması

Son haftaların tartışılan isimlerinden Daniel Ricciardo dokuzuncu sırayı alarak en azından takımına puan getirdi ancak yine de Lando Norris’in arkasında kaldı. Daniel Ricciardo en azından puan barajının içinde kalabildi ve takımına katkı sağladı. Bu şekilde puan alma ritmini arttırırsa alışkanlık kazanacağına inanıyorum. Yarış temposunda da Norris, 0,15 saniye daha hızlı bir çizgi tutturarak takım arkadaşının önünde kalmayı başarmış.

AlphaTauri ve HAAS için hafta pek de iyi bitmedi. AlphaTauri’de Yuki Tsunoda sürpriz olarak öne çıksa da Esteban Ocon temasından sonra toparlanamadı. Ferrari müşterisi olan Alfa Romeo’da Guanyu Zhou güç eksikliğini ve Ferrari motorunun yanlış ateşlemesini bildirdikten sonra yarış dışı kalmıştı. Bu durum aslında Ferrari motoru ile ilgili sorunları hâlâ gösteriyor. 

Mercedes bu sezon gelişimi az da olsa istikrarlı şekilde ilerleyen ekiplerin başında geliyor. Red Bull ve Ferrari ikilisinin sorun yaşadığı her yarışta bir şekilde podyuma çıkmayı başardılar. Bu gelişim devam ederse şampiyonluk için olmasa da ikincilik adına yarışabileceklerini düşünüyorum. Sezon arasına girmeden önce yapılacak Macaristan yarışı şampiyonanın kaderi için önemli bir konumda. Fark açılırsa eğer Ferrari gelecek sezonu şimdiden düşünebilir.

Düşenler: Charles Leclerc, Ferrari, HAAS, Alfa Romeo, Sergio Perez, AlphaTauri

Çıkanlar: Max Verstappen, Mercedes, Alpine, Lance Stroll 

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.