Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da “Karışık ırk istemiyoruz” sözlerinin yankıları sürüyor: Danışmanı, Orbán’ı Goebbels’e benzeterek istifa etti

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın danışmanlarından Zsuzsa Hegedus, Orbán’ın “Karışık ırk istemiyoruz” sözlerinin ardından istifa etti. Orbán’ı 20 yıldır tanıyan Hegedus, konuşmayı “Tam bir Nazi metni” olarak nitelendirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın “Biz Macarlar karışık bir ırk değiliz ve olmak da istemiyoruz” sözleri ülke içinde tartışmalara yol açmıştı. Orbán’ı 20 yıldır tanıyan danışmanı Zsuzsa Hegedus, bu sözlerin ardından istifa etti. Hegedus istifa mektubunda, Adolf Hitler’ın propaganda bakanı Joseph Goebbels’e atıfta bulunarak şöyle yazdı:

“Kullandığınız ifadelerinin Joseph Goebbels’in ağzına yakışacak tam bir Nazi metni olduğunu nasıl fark etmediğinizi anlamıyorum.”

Zsuzsa Hegedus

Danışmanının istifa mektubuna yanıt olarak bir mektup kaleme alan Orbán ise sözlerini şöyle savundu: “Macaristan’da hükümetin hem Yahudi karşıtlığına hem de ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikası izlediğini herkesten daha iyi biliyorsunuz.”

Orbán geçen cumartesi günü (23 Temmuz), etnik Macarların yoğun olarak yaşadığı Romanya’nın Szekely bölgesinde konuşmuştu. 2050 yılında Avrupa’nın büyük şehirlerinde Avrupa kökenli olmayan kişilerin çoğunlukta olacağını öne süren Orbán, Macarların karma ırk olmak istemediklerini belirtmiş ve “Biz Macarlar karışık bir ırk değiliz ve olmak da istemiyoruz” demişti.

Viktor Orban

2. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi Soykırımı’ndan (Holokost) sağ kurtulan Yahudilerin kurduğu Uluslararası Auschwitz Komitesi, Orbán’ın konuşmasını kınamış ve metnin aptalca ve tehlikeli olduğunu belirtmişti.

Orbán’ın sözcüsü Zoltan Kovacs ise basının ve medyanın konuşmayı çarpıttığını ileri sürmüştü.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.