Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanı küresel ekonomiye 16,3 milyar dolar zarar verdi

Bilim insanları, istilacı türler olarak bilinen Amerikan boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanının 1986 yılından bu yana küresel ekonomiye 16,3 milyar dolar zarar verdiğini açıkladı.

Bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırma, dünya genelinde istilacı türlerin neden olduğu ekonomik zararı ortaya koydu. Araştırmada, Amerikan boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanının diğer türlere kıyasla daha fazla küresel zarara yol açtığı sonucuna varıldı.

Kahverengi ağaç yılanı

Araştırmaya göre Amerikan boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanı 1986 yılından bu yana 16,3 milyar dolar hasara yol açtı. Bu iki tür, ekolojik zarara ek olarak çiftlik ürünlerine hasar verdi ve elektrik kesintilerine yol açtı.

Bilim insanlarının Scientific Reports‘ta kaleme aldıkları makalede, kahverengi ağaç yılanları 10,3 milyar dolarlık hasardan sorumlu tutuluyor.

Bilim insanları, söz konusu araştırmanın bulgularının, istilacı türlerin engellenmesi için daha fazla yatırımı teşvik edeceğini umuyorlar.

Amerikan kurbağası

Öte yandan Avrupa ülkelerinde de Amerikan kurbağasının sayısındaki artış nedeniyle maliyetli programlar düzenleniyor. Yetkililer, 30 cm uzunluğuna ve yarım kilo ağırlığına kadar büyüyebilen Amerikan kurbağası türünün yayılması için birtakım önlemler almaya devam ediyor. Bu önlemler arasında Amerikan kurbağalarının bilinen üreme alanlarının çevresine kurbağalarının geçişini engelleyen çitler yerleştirmek de bulunuyor.

Bilim insanları tarafından atıfta bulunulan daha eski bir araştırmaya göre, Almanya’da amfibilerin kaçmasını önlemek için sadece beş göleti çitlerle çevirmek yetkililere 270 bin euroya mal oldu. Amfibilerin, kurbağalar da dahil olmak üzere her şeyi yedikleri biliniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.