Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Macaristan GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 13. yarışı Macaristan Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve Çıkanlar: Macaristan GP

Formula 1’de yaz arası öncesinde yapılan son yarış olan Macaristan’da heyecan devam etti. Nicholas Latifi’nin sürpriz yaptığı antrenman turlarından sonra George Russell da sıralama turlarında pole pozisyonunu alarak büyük bir sürprize imza attı. Ferrari pit duvarının alıştığımız strateji hatasına imza atması ile 10. sıradan yarışa başlayan Max Verstappen yarışı kazanmayı başardı

Güncellemelere devam, HAAS-Ferrari benzerliği

HAAS haftaya, VF-22 aracının güncellemelerinde Ferrari’den esinlenerek başladı. FIA’ya verilen belgelerde yeni bir zemin yapısı, motor kapağı, soğutma panjurları ve arka süspansiyon başlıca büyük güncellemelerdi. HAAS takımı patronu Günther Steiner’in eleştirilere karşı verdiği cevapta ise Ferrari, Mercedes ve Red Bull esinlenecek konseptler olduğunu ve bunların doğal olduğunu söyledi. Tüm güncellemeler Kevin Magnussen’in aracında kullanıldı. HAAS gibi Ferrari ile yakın çalışan bir takımın Ferrari’yi baz alması gayet doğal ancak kendi aralarında resmî (teknik belge) bilgi alışverişi yasak. 

HAAS’ın güncellemesi, takımların çoğunluğunun araçlarına büyük değişiklikler getirmesinin ardından geldi. Bu da aslında sene başında yaşanan durumlardan dolayı olan maddi sorunlardan kaynaklanıyor. Takımlarının çoğu, Hungaroring pistinin yüksek yere basma gücü gereksinimleri için araçlarının arka kısmına da revizyonlar getirdi. Büyük güncellemeleri daha önce getiren Ferrari ve Williams herhangi bir güncelleme getirmedi. 

Güncellemeleri toparlayacak olursak:

  • Mercedes: Halo (çıta eklenerek akışın düzenlenmesi hedeflendi) – Arka kanat, kiriş kanadı (yüksek yere basma kuvveti için)
  • Red Bull: Kiriş kanadı (yüksek yere basma kuvveti için)
  • McLaren: Difüzör (akış düzeni için) – Ön alt kısım (ön fren kanalların soğutmasını desteklemek için)
  • Alpine: Kiriş kanadı (yere basma kuvveti kaybını minimuma indirmek için)
  • AlphaTauri: Arka kanat uçları (optimum performansı arttırmak için)
  • Aston Martin: Arka kanat (maksimum yere basma kuvveti için)
  • Alfa Romeo: Yeniden tasarlanmış zemin kenarları

İlk antrenmanların sonunda beklendiği gibi Red Bull ve Ferrari önde göründü. Sektör 1’de Red Bull öne çıkarken diğer sektörlerde Ferrari daha öndeydi. McLaren ilk iki sektörde Mercedes’i geride bırakarak ilk antrenmanların sonunda ideal turlarda üçüncü takım olarak öne çıktı. İkinci antrenman seanslarında da McLaren öne çıktı.  Son antrenman turlarında ise yağmur etkili oldu. Takımlar mavi logolu yağmur lastiklerinin yanında yeşil logolu geçiş lastiklerini de denedi ancak geçiş lastiklerinde pek de iyi yol tutuş sağlayamadılar. Sebastian Vettel’in son on dakika kala spin atıp duvara vurması ile kırmızı bayraklar çıktı. Ardından pist temizlenince herkes geçiş lastiklerine döndü ve antrenman turlarının sürprizi yaşandı. Nicholas Latifi seansı Charles Leclerc’in önünde lider; takım arkadaşı Alex Albon da üçüncü sırada tamamladı.

Russell sürprizi: Sıralama turları

George Russell, Hungaroring’de Ferrari ikilisini geride bırakarak Formula 1’deki ilk kariyer pole pozisyonunu kaptı. Max Verstappen’in güç sorunu ve Lewis Hamilton’un da DRS sorunu yaşadığı son seansta, Red Bull ikilisi 10. ve 11. olarak dezavantajlı duruma düştüler. 

Son antrenman seansının tamamı ıslak zeminde yapıldı. Sonra çıkan pilotlar, sıralama turlarının ilk seansı için Hungaroring’e çıktıklarında, pist yağmur lastikleri için yeterince kuruydu. Ön sıradaki takımlar bir süre piste çıkmadı ve orta sıradaki ekiplerin daha net bir kuru çizgi oluşturmasını bekledi. Henüz Ferrari’ler piste çıkmamışken 1:19.020 ile en hızlı tur Max Verstappen’den geldi. Antrenman turlarının hızlı takım McLaren’den Lando Norris ikinci sıraya yerleşti. Sergio Perez ve George Russell da bu ikilinin arkasında yer alarak ilk haklarında üst sıralara yerleşti. İlk turların sonunda Carlos Sainz dördüncü ve Charles Leclerc de 10. sıraya yerleşti. İlk eleme seansının bitimine 10 dakika kala Ocon, Vettel, Tsunoda, Gasly ve Schumacher eleme bölgesindeydi.

Pierre Gasly, beşinci virajın çıkışında pist sınırlarını aştı ve zaman turu silindi. Yeni tura zamanı olmadığı için 19.  sırada kaldı ve elenmekten kurtulamadı. Son antrenman seansında kaza yaptıktan sonra büyük bir çaba ile aracı toplanan Sebastian Vettel de yeterince gelişme gösteremedi ve 18. sırada kalarak elendi. Yuki Tsunoda, Alex Albon ve Nicholas Latifi de elenen diğer isimler oldu. Seansı Lewis Hamilton lider tamamladı, hemen arkasında da George Russell vardı.

İkinci seans için yeşil ışık yandığında HAAS çifti Kevin Magnussen ve Mick Schumacher ile George Russell ve Lewis Hamilton’dan oluşan iki Mercedes piste çıkan ilk araçlardı. Red Bull ve Ferrari de onlara katılmak için zaman kaybetmedi, herkes erkenden tur atmaya hevesliydi. Lewis Hamilton kullanılmış lastiklerle zirveye yerleşti ancak Russel, Leclerc ve Sainz peşi sıra İngiliz pilotu geçmeyi başardı. Lando Norris bu ekibi 1:18.121 ile geçip liderliğe yükseldi ancak sonra Max Verstappen’e geçildi. Sergio Perez ilk denemesinde üçüncü oldu, ancak komiserler beşinci virajın çıkışında pist sınırlarını ihlal ettiğine karar verince ilk hızlı turu silindi. Ancak tekrar izlendiğinde Red Bull’un sol lastiklerinin iç tarafı beyaz çizgiyle açık bir şekilde temas halinde kaldığını herkese gösterdi. Hakemler de sonunda Perez’in tur zamanını ve dolayısıyla pozisyonunu eski duruma getirdi. Pist kurudukça turlar hızlandı ve alttaki pilotların tur süreleri üstteki pilotlar için de tehdit oluşturmaya başladı. Sergio Perez tehlike altında iken turunu geliştirmek için piste çıktı ancak turunu geliştiremedi. Telsizden belirttiğine göre Kevin Magnussen turunu yavaşlatmıştı, tekrar görüntüler de bunu destekler nitelikteydi ancak kasıtlı bir durum yoktu. Perez, Zhou, Magnussen, Stroll ve Schumacher bu seansta elenen isimler oldu.

Son seans için yeşil ışık yandığında, McLaren pilotları piste hızlıca gazladı. İlk turların sonunda Carlos Sainz 1:17.505 ile liderliğe yerleşti. Russell, Leclerc, Hamilton, Alonso, Norris, Verstappen, Ocon, Bottas ve Ricciardo sırası ile liderin arkasındaki isimlerdi. Max Verstappen turun içerisinde düşük yol tutuştan şikayetçi oldu. Pilotlar son dakikalarda tekrar piste çıktığında Max Verstappen güç sorunu yaşadığını bildirdi. Verilen geri bildirimlere rağmen sorun düzelmedi ve Verstappen turunu iyileştiremedi. Charles Leclerc turunu tamamladığında liderliğe yerleşti ancak takım arkadaşı Carlos Sainz turunun sonunda pole pozisyonunu alacak yerdeydi. George Russell, büyük bir sürprize imza atarak her iki Ferrari pilotunu geride bırakarak pole pozisyonunu kaptı. Kariyerinin ilk pole pozisyonunu alan Russell, Mercedes’in gelişimini net bir şekilde ortaya koydu. Lewis Hamilton da DRS sorunu nedeni ile turunu geliştiremedi, belki de bu yıl pole pozisyonu için en yakın olduğu yer Macaristan idi ancak olmadı. 

George Russell aslında sektörlerin hiçbirinde en hızlı isim olmadı ancak toplamda kazandığı süreler ile pole pozisyonunu aldı. Pistin genelinde de yavaş virajlar haricinde hızlı olan Russell, yunuslamaya rağmen düzlükler ve hızlı virajlarda üstün olan isimdi. Max Verstappen ve Sergio Perez ikilisinin gerilerde başlayacağı bir yarışta Ferrari’nin ikinci ve üçüncü sırada başlaması da büyük avantaj sağlıyor ancak strateji işin en önemli kısmı. Bunları yazarken henüz yarış yapılmamıştı ve avantaj gibi görünen bu durum birinci pilotun seçil(e)memesinden kaynaklı Ferrari’ye pahalıya mâl olabilir.

Bir strateji hatası daha: Yarış!

Max Verstappen’in 10. sıradan başladığı yarışta galip gelmesi ile Charles Leclerc ile pilotlar şampiyonasındaki farkı 80’e çıkardı. Sergio Perez ile Charles Leclerc farkı da 5’e indi.

Starttan önce yağmurun çiselemesi tansiyonu yükseltti ancak umulan gibi olmadı ve formasyon turları öncesinde pist kurudu. Carlos Sainz ve Charles Leclerc orta hamurlu lastikleri seçerken en öndeki isim George Russell yumuşak hamurlu lastikler ile başlamayı seçmişti. Beş kırmızı ışık söndüğünde Sainz, Russell’a atak yaptı ancak çok zorlasa da liderliği alamadı. Sebastian Vettel ve Alex Albon ikinci virajda temas kurdu. Williams’ın ön kanadı pistte parçalar bırakmıştı bundan dolayı Sanal Güvenlik Uygulaması devreye girdi. Albon bu temastan dolayı pite girmek zorunda kaldı. 

Parçalar pistten temizlendikten sonra yani yaklaşık iki tur sonra yeşil bayraklar yeniden dalgalanmaya başladı. Önde olan George Russell oldukça akıllı bir hamle ile yeniden gazladı ve Ferrari’ler ile arayı açmayı başardı. Tıpkı geçtiğimiz hafta Sergio Perez’e yaptığı gibi. O sıralarda Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo ile temasından dolayı zarar gören ön kanadını değişmek için pite çağrıldı.

10. ve 11. sırada yarışa başlayan Max Verstappen ve Sergio Perez yarışa yumuşak hamurlu lastikleri ile emin adımlarla devam ediyordu. Önlerindeki Alpine pilotları Ocon ve Alonso ikilisini geçerek altıncı ve yedinci sıraya yerleştiler.  12. turda Lewis Hamilton, pit düzlüğü boyunca DRS’yi kullanarak Lando Norris’i geçerek dördüncü sırayı aldı. Max Verstappen de Mercedes’in hamlesine benzer şekilde McLaren’i geçerek beşinci oldu. Sonraki turda Norris, birinci viraja girmek üzereyken Perez’e de geçilince iki turda üç sıra kaybetmiş oldu. Lando Norris, pit ekibi tarafından pite çağırıldı ve orta hamurlu lastiklere geçiş yapıldı.

George Russell hızla arka lastikleri kaybediyordu. 16. turda Carlos Sainz DRS mesafesi kadar yaklaşınca Mercedes pit duvarı Russell’ı pite aldı. Orta hamurlu lastiklere geçiş yapan Russell, pitten çıktığında iki Alpine arasında altıncı sıradaydı.

Carlos Sainz bir sonraki turun sonunda pite girdi ancak pitte yaşanan gecikme Russell’ın avantajını korumasını sağladı. Max Verstappen ayrıca Mercedes’in 19. turun sonunda pite girmesiyle Lewis Hamilton’ı alt etmek için hemen pite girdi.

Tüm bunlar olurken Charles Leclerc dışarıda kalarak pite girmedi. 21. turun sonunda pite girip orta hamurlu lastiklere geçti. Pit çıkışında, yavaş pit-stop yaparak zaman kaybeden Carlos Sainz’ın önünde yarışa döndü. George Russell’ın arkasına yerleşen Leclerc iki saniye gerideydi ve her tur farkı kapattı. 31. turda pit düzlüğünde Mercedes’e yaklaşan Leclerc güzel bir atak ile Russell’ı geride bıraktı. Birkaç tur bunu deneyen Charles Leclerc sonunda geçmeyi başardı.

George Russell, Leclerc’ten sonra Sainz’in da DRS aralığına geriledi. Dördüncü sıradaki Verstappen de bu ikiliyi yakaladı. Max Verstappen 39. turun sonunda orta hamurlu lastikler için pite girdiğinde her iki isme de yaklaşık 1 saniye mesafedeydi. 

Bu pitten sonra Max Verstappen temposunu arttırdı. Lider Charles Leclerc ve arkasındaki George Russell bir sonraki turda pite girdi. Yarışa mâl olan hata da burada yaşandı: Charles Leclerc sert hamurlu lastiklere geçti. Bununla beraber Max Verstappen o kadar hızlı turlar atıyordu ki George Russell’ı geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti. Bir süre Charles Leclerc’i kovalayan Max Verstappen, daha yumuşak lastik avantajı ile liderliği aldı. Turun sonlarına doğru tam gaz giderken 13. virajda spin atan Verstappen, yarışa geri döndü ancak sıra kaybetmişti. 

Max Verstappen, Charles Leclerc’e kaybettiği yeri geri aldı ve iki turun sonunda Ferrari’yi geçerek ilk virajda yarışın net liderliğini yeniden ele geçirdi. Carlos Sainz 48. turun sonunda yumuşak hamurlu lastikler için pite girdi. Lider artık henüz ikinci pitini yapmayan Lewis Hamilton idi.

Lewis Hamilton 51. turda son turlarda kullanacağı yumuşak hamurlu lastikleri taktı. Pit çıkışında Sainz’in arkasında yer aldı. Bu pit aslında Verstappen’i ilk kez yarışın genel liderliğine yükseltti. Charles Leclerc ise George Russell’ın orta hamurlu lastikleri üzerindeki performansı ile artan baskısını hissediyordu.

metin, gece içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

George Russell, 54. turda aslında tur süreleri düşmeye başlamışken sert hamurlu lastikler ile can çekişen Charles Leclerc’i geride bıraktı. Leclerc, turun sonunda pite girerek yumuşak hamurlu lastiklere geçiş yaptı. Lewis Hamilton yumuşak hamurlu lastikler ile her turda önündeki isimlere bir adım daha yaklaşıyordu. Önce Carlos Sainz’ı daha sonra da George Russell’ı geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti.

Son turlarda yağmur çiseleme başladı. Dört tur kala Valtteri Bottas, 11. virajda güç kaybı bildirerek pistten çıktı. Bu durum Sanal Güvenlik Aracı Uygulaması’nı devreye soktu. Yarışın bitimine bir tur kala yağmur daha şiddetli yağmaya başladı, ancak Verstappen ilerlemeyi başardı. 10. sıradan başladığı yarışı kazanarak büyük bir işe imza atan Verstappen’in arkasında çifte podyum yaşayan Mercedes pilotları vardı. Carlos Sainz dördüncü olurken, Perez beşinci; Leclerc ise altıncı oldu. Lando Norris, Alonso ve Ocon ikilisinin önünde yedinci sırada damalı bayrağı gördü. Sebastian Vettel, tıpkı geçen hafta olduğu gibi takım arkadaşı Lance Stroll ile son tur savaşına girdi ardından 10. sırada son puanı aldı.

metin, skorbord içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Nereden yazmaya başlasam bilemiyorum. Ancak herkesin ilk iki sırada damalı bayrağı göreceğine emin olduğu Ferrari lastik seçimleri ile Charles Leclerc’in şampiyonluk ihtimalini neredeyse mucizelere bıraktı. Lastik seçimlerinde simülasyonları da baz alarak seçim yapan takımlar için ihtimaller genellikle tüm varyasyonlar ile önlerindedir. Henüz kimsenin sert hamurlu lastikleri denemediği bir yarışta bunu denemek oldukça yüksek riskli bir durumdu. Bu riski alacak kişi de Charles Leclerc değildi. Tabloda da verdiğim gibi yaklaşık 1,1 saniye daha yavaş kalan bir lastiği seçmek en hafif tabir ile iş bilmemektir. Bu işin doğasında risk almak var. Doğru, ancak diğer bir doğru da bu riski doğru zamanda alabilmek. Mercedes’in her geçen yarışta yükseldiğini gördüğümüz gibi Ferrari’nin de düştüğünü görüyoruz. Sezonun ikinci yarısında yüksek ihtimalle Mercedes, Ferrari’yi geride bırakacak. Formula 1 sadece performansın değil her detayın önemli olduğu bir spor.

Daniel Ricciardo, aslında yarışa iyi başladı ve güzel bir geçişle iki Alpine pilotunu geride bıraktı. İyi bir tempo tutturmuşken Lance Stroll ile temas kurması ve sert hamurlu lastiklere geçirilmesi facia ile sonuçlandı ve rahat puan alacağı yarışta puan alamadı. 

Yazıyı iki Ferrari pilotunun dereceleri ile bitirmek istiyorum:

Cuma günü 1. ve 3.

Cumartesi günü 2. ve 3.

Pazar günü 4. 6.

Kimse daha iyisini yapamaz.

Düşenler: Ferrari, Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, HAAS

Çıkanlar: Max Verstappen, Mercedes, Lando Norris, Sebastian Vettel

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.