Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1925’ten bu yana görülmüyordu: Kuzey Haiti manolyası yeniden keşfedildi

Biyoçeşitliliğin korunması için çalışmalar yürüten çevre örgütü Haiti National Trust, ülkedeki ormansızlaştırma projeleriyle habitatını kaybeden ve 1925’ten bu yana görülmeyen Kuzey Haiti manolyasını yeniden keşfetti.

Haiti National Trust’ta görevli bir ekip yeni bir manolya ağacı keşfetti. Yetkililer daha sonra bu ağacın 1925’ten bu yana görülmeyen Kuzey Haiti manolyası olduğunu anladı.

Kuzey Haiti manolyası (Magnolia emarginata), ilk kez Morne Colombo Ormanı’nda bulunmuş ancak ormansızlaşma nedeniyle bir daha görülmemişti. Nesli tehlike altındaki bitkilerden biri olan Kuzey Haiti manolyası, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği‘nin tehdit altındaki türler listesinde yer almıştı. Manolyanın yeniden keşfi ise Haiti’deki ormanların potansiyel olarak yeniden canlandırılması için yeni bir umut yarattı.

Koruma ekibi, manolyanın yüksek habitatlarda hayatta kalabileceğini düşünerek, Haiti’nin en uzun sıradağlarından biri olan Massif du Nord’a gitti. Arayış sırasında keşfettikleri manolyanın fotoğrafını çeken ekip bölgede daha fazla türün bulunabileceğini iddia etti. Ekip, sonbaharın sonlarında tohum toplamak için bölgeye bir kez daha gitmeyi planlıyor.

Haiti National Trust’ın iletişim direktörü ve keşif gezisinin lideri Eladio Fernández, uzun zamandır kayıp olan manolya türünün keşfedilmesi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Ormanlarımız hâlâ dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan türleri barındırıyor ve bize onları kurtarma fırsatı veriyor.”

Ormansızlaşmanın bir sonucu olarak birçok yerli bitki artık yalnızca erişilemeyen dağlarda veya vadilerde yetişiyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.