Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koltuk mücadelesi: 2023’e tutunma yarışı

Formula 1’de 2022/2023 sezonu devam ederken sonraki sezonda araçların koltuklarına hangi pilotların oturacağı da belli olmaya başladı. Medyascope Spor Servisi’nden Muhammed Kaya, Formula 1’in transfer gündemine ışık tuttu.

Koltuk mücadelesi: 2023’e tutunma yarışı

Sebastian Vettel’in emeklilik kararı sonrasında boşalan Aston Martin koltuğuna flaş bir kararla oturan Fernando Alonso, yaz arasında transfer piyasasını hareketlendirdi. Oscar Piastri’nin de Alpine’in açıklamasının aksine koltuğu reddetmesi, olayı başka bir boyuta taşıdı. 

Oscar Piastri, Fernando Alonso ve Daniel Ricciardo

Alpine, Fernando Alonso’nun ayrılığının hemen ardından yedek pilotu ve eski F2 şampiyonu Oscar Piastri’nin 2023’te Esteban Ocon’un yanında yarışacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın hemen ardından Piastri, böyle bir durumun olmadığını ve Alpine için yarışmayacağını açıkladı. Bu tutum genç bir pilot için oldukça riskli bir çıkış ancak başka bir takımla anlaşma sağlamış olmalı ki böyle bir açıklama yaptı.

Bu açıklama dahi bence bir genç pilotun yapmaması gereken cinsten çünkü bu tür milyar dolarlık bir organizasyonda bir takımı karşısına alması son derece amatörce. Henüz F1 kariyeri başlamamış bir pilotun bu denli riskli çıkışlar yapması anlaştığı takım açısından da sorun yaratabilir. Oscar Piastri muazzam bir yetenek ancak 2020’den bu yana Alpine Sürücü Akademisi’nin bir parçası. 2020 ve 2021’de F3 ve F2 şampiyonluklarını kazandı bu yıl hem Alpine hem de McLaren için yedek sürücü oldu. Diğer yandan McLaren de Oscar Piastri ile alakalı bir açıklama yapmadı çünkü yüksek maaşlı ve yüksek tazminat hakkına sahip Daniel Ricciardo hâlâ orada yarışıyor.

Olayların şöyle geliştiğini tahmin ediyorum: Oscar Piastri, Alpine koltuğunda Esteban Ocon ve Fernando Alonso olduğu için arka planda McLaren ile anlaştı ancak Alonso’nun şok ayrılığından sonra Alpine de sözleşme hükümlerine dayanarak 2023 koltuğu için Piastri’yi açıkladı. Bu denklemde her şeye rağmen en riskli pozisyona sahip isim Oscar Piastri. Tabii ki olayların buralara gelmesinin asıl nedeni de bir Fransa takımı olan Alpine’in Fransız pilot Esteban Ocon’a karşı tutumu. İki kez dünya şampiyonu olmuş Fernando Alonso’ya karşı Ocon’u destekleyen Alpine, olayların bu noktalara gelmesindeki en büyük etken. Yönetim zafiyetinin en büyük göstergesi. Bunun benzerini Sebastian Vettel-Charles Leclerc mücadelesi döneminde Ferrari’de görmüştük. Ferrari’nin dayandığı nokta Charles Leclerc’in iyi olan performansıydı ancak Alpine için bu durum da söz konusu değil.

McLaren cephesi henüz sessizliğini koruyor ancak Daniel Ricciardo’nun ayrılığı yüksek ses ile dillendirilmeye başlandı. Ricciardo şampiyonluk için mücadele etmiş ve yarışlar kazanmış bir pilot ancak düşüşe geçtiği aşikâr. Bu sebeple, Lando Norris’in yanına potansiyelli bir pilotun çekilmesi gayet doğal bir istek ancak iki genç pilot her zaman riskler taşır. Norris’e takım liderliği verme olayı da tartışılır. 

Daniel Ricciardo’ya dönersek, en mantıklı opsiyon olarak Alpine duruyor. Alpine isim değiştirmeden önce orada yarışan Ricciardo için bu değişim iyi gelebilir çünkü hem Esteban Ocon’u hem de takımı tanıyor. Alonso’ya karşı takındıkları tavırları Ricciardo için yapmayabilirler çünkü bir nevi “kötü günde” o koltuğa oturarak risk (!) alıyor. Daniel Ricciardo için (eğer bulabilirse) 2023 koltuğu son şans olabilir. Bu şans doğru değerlendirilirse eğer, tıpkı bitti dediğimiz Carlos Sainz’ın kariyeri gibi bir ivme yakalayabilir.

Williams ve Nicholas Latifi

Nicholas Latifi’nin Formula 1 kariyeri bu yılın başlarında bitmiş görünüyordu ancak Williams henüz Alex Albon’un yanında yarışacak 2023 pilotunu açıklamadı. Yani onun da kariyerini kurtarmak için az da olsa bir şansı var. 27 yaşındaki pilot, bu sezonki en iyi derecesini İngiltere’de 12. sırada damalı bayrağı görerek yaptı. Geçen seneye göre hem sıralama turlarında hem de antrenman turlarında gelişme gösterse de bunun takım için önemli olup olmadığını hep beraber göreceğiz.

Pilot pazarında Williams için birçok seçenek mevcut. Yarış kazanmış Daniel Ricciardo, olaylı Oscar Piastri, Formula E şampiyonu Nyck De Vries, potansiyelli Mick Schumacher büyük adaylar olarak öne çıkıyor. Willams’ın ne yazık ki bağımsız bir ekip olarak gelir getirecek pilotları ön sıralara alması olası, burada da Nicholas Latifi’nin şansı yükseliyor. 

Performanstaki bu açık gelişim en azından Latifi’nin Williams’ta kalmak için bir seçenek oluşturmaya çalışabileceği anlamına geliyor. Bu, getirebileceği finansal desteğin çekiciliği ile artırılabilecek bir şey. Albon-Latifi ikilisinde en büyük handikap lider pilotun olmaması. Bu bağlamda Williams, pilot arayışını sürdürüyor. Bu aramanın aktif bir arama olduğunu düşünmüyorum çünkü diğer koltukların netleşmesinin ardından boşa çıkacak pilotlar ile bir şans oluşabilir. Belki de Daniel Ricciardo gibi yarış kazanmış bir pilotu Williams ile görebiliriz, kim bilir.

Sonuç olarak, Williams gibi HAAS gibi bağımsız takımların sadece performansa bakarak tercih yapmadığı biliniyor. Hem Mick Schumacher hem de Oscar Piastri gibi hem potansiyelli hem sponsorlu pilotlar bu takımlar için önemli bir seçenek olarak listenin başlarında bulunuyor. Bu listeye girmeye çalışan Nicholas Latifi’nin de performansını artırıp “acaba” dedirtmesi gerekiyor.

Tüm bunlara baktığımızda, Formula 1’in de futbol transfer piyasasından pek farkı yok. Önemli olan tek fark F1 araçlarını sürecek isimlerin nadir olması, bu da bu sporu çekici yapan şeylerin başında geliyor. Sezonun ikinci yarısı başlamadan tüm ekiplerin 2023 kadrolarının netleşeceğini hatta bazı isimler ile (örneğin Fernando Alonso) ara sonrasında yarışılmayacağını düşünüyorum. Olası haberleri hep beraber takip edeceğiz.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.