Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeytinli Rock Festivali’ni İlim Yayma Cemiyeti iptal ettirdi | Cahit Berkay: “Bu ülkeyi hep gençlerden korkanlar yönetti”

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı’nın 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılması planlanan Zeytinli Rock Festivali’ne izin vermemesi üzerine gelen tepkiler devam ediyor. Kaymakamlık, şikayetler üzerine Zeytinli Rock Festivali’nin iptal edildiğini açıkladı. Bu şikayetlerden biri de İlim Yayma Cemiyeti’nden geldi. Festivalde sahne alacak olan sanatçı Cahit Berkay, Medyascope’a konuştu. Medyascope muhabiri Ferit Aslan da festivalin düzenleneceği alana gitti, izlenimlerini aktardı. Aslan’ın aktardıklarına göre festivalin düzenleneceği alanda Burhaniye Belediyesi’ne ait iş makineleri çalışmalarına devam ediyor.

Video: Ferit Aslan

Balıkesir Edremit’te bulunan Dalyan Sahili’nde 2005 yılından beri düzenlenen Zeytinli Rock Festivali, 2008’e kadar Edremit Belediyesi’nin katkılarıyla yapıldı. Festival, 2009 ve 2010 yıllarında organizasyonu düzenleyen firmanın belediye ile anlaşamaması nedeniyle “Rock Tatili” adını alarak İzmir-Foça’ya taşındı ancak iki yıl sonra burada da sonlandırıldı. 2014 yılında ise Umut Kuzey’in organizatörlüğünü üstlendiği festival yeniden düzenlenmeye başladı. 

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı, bu yıl 17-21 Ağustos arasında yapılması planlanan Zeytinli Rock Festivali’ne izin vermedi ve Zeytinli Rock Festivali’yle ilgili şikayet olduğunu söyledi.

Şikayet edenlerin arasında İlim Yayma Cemiyeti’nin de olduğu ortaya çıktı:

“Balıkesir Burhaniye’mizde 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılması planlanan Balıkesir Burhaniye Zeytinli Rock Festivali’ni; alkolün, uyuşturucuların her türlüsünün kullanılıp, tacizi tecavüz, fuhuşun aleni bir şekilde yapılıp, çıkan kavgalarda dükkanların, evlerin zarar gördüğü, yağmalandığı, alkolün etkisiyle kötü davranış ve hareketin sokaklarda yapıldığı, değerlerimize hiçbir şekilde örtüşmediği ve gençlerimizi fesada sürüklediği için şiddetle kınıyoruz.”

Festival Zeytinli’den Burhaniye’ye alındı 

2005 yılından bu yana Dalyan Sahili’nde düzenlenen festival bu yıl Burhaniye’ye alındı. Zeytinli Rock Festivali’nin sosyal medya hesaplarından Ocak 2022’de açıklama yapıldı, Burhaniye Belediyesi ile 10 yıllık bir anlaşma yaptıklarını söyledi ve biletlerin de satışa çıktığı duyurusu yapıldı:

“Yıllardır Zeytinli Rock Festivali’ni gerçekleştirdiğimiz alanda yaşadığımız sorunlar kamuoyunca bilinmektedir. Ancak 2019’da o alanda festival yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Bir kısmı kamuoyuna yansıyan sorunların hepsiyle baş ettik ve her zaman bir çözüm yolu bulduk. Festival alanını değiştirmek zaman zaman gündemimize gelse de bölge halkının ve esnafının bize olan sempatisi sebebiyle böyle radikal bir karar almaktan hep uzak durduk. Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan yeni genelgenin ardından ise bu değişikliği yapmak zaruri hale geldi. 2022 yılında Zeytinli Rock Festivali, yeni yerinde ancak her zaman yapıldığı bölgenin sadece birkaç kilometre ötesinde gerçekleşecek. Yeni yerimizde ev sahibimiz ise Burhaniye Belediyesi olacak. Bu vesileyle kapılarını bize açan Sayın Başkan Ali Kemal Deveciler’e de teşekkür ederiz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca Burhaniye Belediyesi ile işbirliği içinde her sene festival katılımcılarının konforunu artıran eşsiz ve örnek bir festival alanı yaratmayı planlıyoruz.”

Cahit Berkay: “Hep gençlerinden korkan hükümetler silsilesi bu ülkeyi idare etmeye çalıştı”

Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanmasına sanatçılardan tepkiler geldi. Tepki gösterenlerden biri de Moğollar grubu oldu. 2005’ten bu yana Zeytinli Rock Festivali’ne düzenli çıkan Moğollar’ın üyesi Cahit Berkay Medyascope’a konuştu.

Zeytinli Rock Festivali’nin engellenmesi, Türkiye’de müziğe getirilen engeli ve bu yasağın arkasındaki nedenleri anlatan Berkay da İlim Yayma Cemiyeti’nin dilekçesine değindi: 

“Zeytinli Rock Festivali bir kısmı rahatsız ediyor. Kaymakamlığa bir dilekçe veriliyor, bunu veren de İlim Yayma Cemiyeti. O dilekçede bir sürü gerekçe yazmışlar. Gençlerin kötü ortamlara düştüklerini söyleniyor. Gençlerimizin bırakın idealindeki işe girmeyi herhangi bir işe girme şansı bile yok. Madem gençlerin geleceğini düşünüyorsun neden bu pencereden bakmıyorsunuz? Böyle bir çifte standart olamaz. Kaymakama teessüf ediyorum. Kafasına göre bir karar alıyor. Biraz mantıklı bakarlarsa gençlerimizin geleceğini ne hale soktuklarını görürler. Ben bu festivali engelleyicilerini tahmin ediyordum ve maalesef tahminlerim doğru çıktı.”

Zeytinli Rcok Festivali’nde bu yıl da sahne alacaklar arasında olan Cahit Berkay geçmişten günümüze gençlerin yaşadıklarına değindi. Müzik festivallerinin gençlerin nefes alması için bir ortam ve sanat alanı olduğunu söyleyen Berkay, “Bu ülkede ne kadar olumsuz şey varsa gençlerin üstüne yıktılar” dedi:

“Ben 46 doğumluyum. 68 kuşağının bir mensubuyum. Talebe olaylarını hatırlayın… Bu ülkede ne kadar olumsuz şey varsa gençlerin üstüne yıktılar. İstiyorlar ki itaat eden, biat eden bir gençlik oluşturalım. Böyle bir şey mümkün değil. 76 yaşına geldim. Hep gençlerinden korkan hükümetler silsilesi bu ülkeyi idare etmeye çalıştı. Bugün de tıkandık, kaldık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.