Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Ankara Projesi Şantiyesi’nde bir öğrenci hayatını kaybetti, iki öğrencinin durumu kritik – “Gerçeğin üzerini örtmelerine izin vermeyeceğiz”

Yetkililerin Ankara’da dün yaşanan sağanak yağış ve fırtınaya ilişkin günler öncesinden uyarı yapmasına rağmen Pasifik İnşaat’a ait Merkez Ankara Projesi Şantiyesi’nde çalışan işçiler, sahaya çıkarıldı. İnşaatta kolon kalıbının devrilmesi sonucu, staj yapan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Taha Öztürk öldü. ODTÜ mimarlık öğrencisi Ege Kıratlı ve Atatürk Üniversitesi inşaat mühendisliği öğrencisi Emre Çetin ise ağır yaralandı. Ameliyata alınan öğrencilerin sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, olayın üzerinin örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Ankara’da dün (15 Ağustos) sağanak yağış ve fırtına şehri etkisi altına aldı. Fırtınanın etkisiyle, Yenimahalle’de bulunan Pasifik İnşaat’a ait Merkez Ankara Projesi Şantiyesi’nde inşaat kolon kalıbı devrilmesiyle bir öğrenci hayatını kaybetti, iki öğrencinin ise tedavisi devam ediyor.  Ankara Valiliği, AFAD ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin olağanüstü hava olaylarına ilişkin uyarı yapmasına rağmen Merkez Ankara Projesi Şantiyesi’ndeki işçiler çalıştırıldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat tarafından yapılan Merkez Ankara Projesi, işçilerin can güvenliğini tehlikeye atan çalışma koşullarıyla gündeme gelmişti.

“Kolon kalıpları sabitlenmedi”

Edinilen bilgiye göre; inşaatta kolon kalıpları alanda sabitlenmeden serbest halde bırakıldı. Fırtınanın etkisiyle kolonların arkasına yanaşan stajyer öğrenciler, kolonun altında kaldı. Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Taha Öztürk hayatını kaybetti. ODTÜ mimarlık öğrencisi Ege Kıratlı ve Atatürk Üniversitesi inşaat mühendisliği öğrencisi Emre Çetin beyin kanaması geçirdi. Öğrencilerin her ikisinin de omurgasında hasar meydana geldi. Çetin, sekiz buçuk saat süren ameliyattan hayati tehlikeyi atlatarak çıktı ancak durumunun ciddiyeti koruduğu öğrenildi. Ege Kıratlı’nın ise bugün ameliyata alınması bekleniyor. 

“Risk yok”

Meslek örgütleri, daha önce işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından çalışmaya uygun olmayan koşullarıyla gündeme gelen Merkez Ankara Projesi’nde öğrencilerin uyarılara rağmen sahaya çıkartılmasına tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Merkez Ankara Projesi Şantiyesi’nde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na aykırı uygulamalar olduğuna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapmış ve risk olmadığı yönünde yanıt aldıklarını açıklamıştı.

“Üzerinin örtülmesine müsaade etmeyeceğiz”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, İller Bankası’nın inşaat devam ederken Merkez Ankara Projesi binasına taşındığını hatırlattı. Proje sahibi firmanın iktidara yakın olduğuna dikkat çeken Emir, şöyle konuştu:

“İller Bankası gibi bir kamu kuruluşunun inşaatı devam eden iskansız binaya taşınması başlı başına bir skandaldı. Bunu dile getirdiğimizde ilgililer duymazdan geldi. Şimdi aynı binada böylesine acı bir olay yaşandı. Burada soruşturmanın çok dikkatli yapılması, bir ihmal var mı bakılması gerekiyor. Hiç olmazsa bu soruşturmanın layığıyla yürütülmesini bekliyoruz. İnşaatı yapan firma iktidara yakın bir firma olduğu için bunun üzerinin örtülmesine müsaade etmeyeceğiz.”

İMO yetkilileri sahaya alınmadı

İnşaat Mühendisleri Odası genç-İMO Öğrenci Konseyi Başkanı Doğukan Atabay, inceleme yapmak isteyen İMO yetkililerinin sahaya alınmadığını söyledi. Atabay, “Burada bir ihmal var. Büyük şirketlerde bunlar her zaman oluyor. Bu insanların yaşadığı kötü durumu anlatmak çok zor. Onlar bizim de sıra arkadaşımız ve onların yerinde bizler de olabilirdik” diye konuştu. 

“Gerçeğin üzerini örtmeye çalışıyorlar”

İnşaat Mühendisleri Odası, ihmallerin iş cinayetine neden olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

 “Olay anında anemometreden alınan rüzgâr değerlerine bağlı olarak kule vinç dahi çalışmazken imalatın durdurulmaması ve sahada çalışanların olması yaşanan cinayetin birincil sebepleri arasındadır. Yaşanılan iş cinayetinin basına yansımasıyla birlikte olay yerinde inceleme yapmak isteyen odamız bilirkişileri, Ankara Büyükşehir ve İlçe Belediyesi yetkilileri sahaya alınmamıştır. Ülkemizde alıştığımız üzere yaşanan olaylardan sonra önlemlerin alınması sadece gerçeklerin üzerinin örtülmesi amacı taşımaktadır.”

“İş sağlığı ve güvenliği hiçe sayıldı”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, konuya ilişkin “Rüzgar nedeniyle kule vinç dahi çalışmıyorken stajyer öğrencilerin şantiyede sahaya çıkarılmış olması ve kolon kalıplarının alanda sabitlenmeden serbest halde bırakılması işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığının göstergesidir. Tüm sorumlular hakkında işlem yapılması ve detaylı incelemeler hususunda konunun takipçisi olacağımızı duyuruyoruz” açıklaması yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.