Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (132): AKP yönetiminde, eril restorasyon devlet politikasına nasıl dönüştü?

Kadın hakları ve kadına yönelik şiddet kavramlarını bile reddedenlerin kutsadığı aile kavramı sadece erkek egemenliğini yeniden kurmak için kullanılan şifreli bir sözcük.

Anayasa Mahkemesi, eşe ve kardeşe karşı kasten yaralama suçları için ceza artırımı ve bu suçlarla ilgili kovuşturmanın şikayete bağlı olmaksızın yapılmasını öngören maddenin iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Mahkeme, ayrıca, 6284 sayılı kanunda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik şiddet veya şiddet tehlikesi nedeniyle açılan davalara katılabilmesini düzenleyen maddenin iptalini de Eylül 2020 tarihli kararla reddetmişti. Bu talepler ve çok daha fazlası iki haftadır (Ağustos 2022 başından itibaren) sosyal medya kampanyaları ve basın açıklamalarıyla gündeme getiriliyor. 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası’nın da ortadan kaldırılması isteniyor. İktidar kulislerinden gelen duyumlarla bir arada düşünülüp, yandaş grupların çıkardığı talimatlı sesin yasayı budamak için yapılan hazırlıkların ayak sesi olduğu görülmeli. Medeni yasadan ceza yasasına ve şiddet yasasına doğru adım adım uzanan eril restorasyon hamlesi AKP yönetiminde bir devlet politikasına dönüştürülmüş halde.

Fotoğraf: Özge Özgüner / csgorselarsiv.org

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.