Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İMO, stajyer Taha Öztürk’ün öldüğü Merkez Ankara inşaatının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Pasifik İnşaat’a ait Merkez Ankara Şantiyesi’nde stajyer Taha Öztürk’ün ölmesi, Ege Kıratlı ve Emre Çetin’in ağır yaralanmasıyla ilgili inşaatın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulanlar arasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize-Güneysu’dan hemşerisi ve AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Pasifik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan da bulunuyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Ankara’da 15 Ağustos’ta yaşanan fırtına ve sağanak yağış esnasında Pasifik İnşaat’taki iş cinayetine ilişkin, inşaatın sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Sorumlular hakkında ayrıca, TMMOB Disiplin Yönetmeliği kapsamında soruşturma da başlatıldı. 

Müteahhit Firma Pasifik İnşaat, kaba işler alt işvereni Bozbaşoğulları İnşaat, Empro Yapı Denetim ve Net Ankara İş Sağlığı Güvenliği Şirketleri hakkında suç duyurusunda bulunan İMO, bir stajyer öğrencinin öldüğü ve iki öğrencinin ağır yaralandığı olayın sorumluları hakkında ceza davası açılması gerektiğini belirtti. Dört firmanın yanı sıra sekiz kişi hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Bu kişiler arasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize-Güneysu’dan hemşerisi ve AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Pasifik İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan da bulunuyor. İMO’nun haklarında ceza davası açılmasını istediği Pasifik İnşaat yönetim kurulu üyeleri ve şantiyede görevli yetkililerin isimleri şöyle: “Abdülkerim Fırat, Mehmet Erdoğan, Sinan Kar, Özkan Göküstün, İmam Yücel, Alpcan Ergüven, Bilal Yılmaz.”

“Öncelik iş güvenliği değil hız’ olmuştur”

İnşaattaki ihmallere vurgu yapılan suç duyurusunda, “Olağanüstü hava koşullarında çalışmaya devam etmek, önceki beton dökümünden kalan kalıpları sahada sabitlemeden ve devrilmeye müsait bir şekilde serbest olarak bırakmak, ‘önceliğin iş güvenliği değil hız’ olduğunu göstermektedir. Şantiyede ilk iş günü olan ve çalışma ortamını tanımayan stajyerlerin, böylesine riskler arasında bir başına bırakılması ise yaşanan cinayetin bir başka gerekçesidir” denildi. 

Ne olmuştu? 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize-Güneysu’dan hemşerisi ve AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat’ın yaptığı Merkez Ankara Projesi’nin şantiyesinde çalışan işçiler, yetkililerin fırtına uyarısına rağmen sahaya çıkarıldı. Beton dökümünde sökülen perde kolon kalıplarının sahada serbest halde bırakılması sonucunda kalıplar fırtınada devrildi. Rüzgarın etkisiyle kule vinç çalışmadı ve kolon kalıpları stajyerlerin üzerinden uzun süre kaldırılamadı. Hacettepe Üniversitesi İnşaat Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Taha Öztürk’ün hayatını kaybettiği kazada, ODTÜ öğrencisi Ege Kıratlı ve Atatürk Üniversitesi öğrencisi Emre Çetin ise ağır yaralandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, inşaatta yaşananlara ilişkin soruşturma başlattı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.