Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek ve Özgürlük İttifakı yol haritasını açıkladı: “Seni başkanlıktan göndereceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, bugün (24 Eylül) kuruluşunu ilan ederek yol haritasını açıkladı. Açıklanan deklarasyonda ekonomi, yoksulluk, Kürt meselesi, temel hak ve özgürlükler ele alındı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmaya Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden atılan çalışanlar, kadın, LGBTİ+ örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütü temsilcileri, sanatçılar, gazeteci ve yazarların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Buluşma öncesinde kongre merkezi önünde sloganlar eşliğinde halaylar çekildi. Buluşmada “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Buluşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Perihan Koca, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Sözcüsü Özge Akman, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) dönem sözcüleri Dilşad Canbaz ve Barış Kayaoğlu ile partilerin milletvekilleri ve temsilcileri katıldı.

“Seni başkanlıktan göndereceğiz

EHP Sözcüsü Özge Akman, “İttifakımız kendisini ismiyle tanımlayan bir ittifak. Emek, özgürlük ve barış için yola çıkıyoruz. Her açıdan dışa bağımlılığın bataklığına düşmüş durumdayız” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Biz aynı zamanda özgürlük ve barış için yola çıkıyoruz. Biz Kürt halkına ‘Bağrınıza neden taş bastınız?’ diye sormak için yola çıkıyoruz. Kürt halkının sorunlarını biz çözeceğiz. Birbirimize daha fazla kenetlenmeliyiz. Ortak mücadelemizi büyütmeliyiz. Tek adam rejimi, bu otoriter rejim sesimizi boğmaya çalışıyor. Ama bizim böyle gitmeye hiç mi hiç niyetimiz yok. Kabul etmiyoruz bunların otoriter rejimini. Sevgili Demirtaş, ‘Seni başkan yaptırmayacağız ‘ demişti. Biz de diyoruz ki ‘Seni başkanlıktan göndereceğiz.'”

“Meydan boş değil, biz geliyoruz”

İran’da saçı göründüğü için katledilen Mahsa Amini’yi anarak konuşmasına başlayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Kalbimizin yarısı buradaysa yarısı İran’da” dedi. Akdeniz konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“Meydan boş değil, biz geliyoruz. Emek, özgürlük, halkın ittifakı geliyor. ‘Bu daha başlangıç’ diyoruz. Yolumuz uzun, yolumuz zorlu. Gelin birleşelim. Öyle uzaktan ‘Biz dayanışma içerisindeyiz’ demekle olmuyor. Aydınlara sesleniyoruz: Millet İttifakı’yla Emek ve Özgürlük İttifakı arasındaki gri bölgede titrek durmayın. ‘Solcuyum, sosyalistim’ diyenlere sesleniyorum. ‘Yaşasın Kürt ve Türk halklarının bağımsızlık mücadelesi’ diyeceksiniz. Buyurun, gelin, birlikte yürüyelim.” 

“Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için geliyoruz”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Farklılıklarımızla, gümbür gümbür geldiğimiz bir gün. Kutlu olsun, hayırlı olsun. Değiştirmeye geliyoruz. Yolumuz Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Musa Anterlerin, Deniz Poyrazların yoludur. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için geliyoruz. Toprağımızı, suyumuzu ağaçlarımızı talandan kurtarmak için geliyoruz. Rant ve yolsuzluk kanallarını kapatmak için geliyoruz. Kadınlar için geliyoruz. Saçı göründüğü için katledilen Mahsa Amini için geliyoruz. Emekçiler, sizler için geliyoruz. Bizim hikâyemiz güzel ve aydınlık günlerde buluşma mücadelesidir. Yolumuz açık olsun” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan

“Geleceği biz kuracağız”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da “Bugün güzel bir gün. Hayırlı olsun, kutlu olsun… Bu ülke yıllardır sömürü düzeniyle yönetiliyor. Biz, sömürüye karşı eşitliği, onuru, yalana karşı hakikati savunmak için bir araya geldik ve büyük bir yürüyüşü başlattık. Bu yürüyüş adalet ve hakikat yürüyüşüdür. Bu birliktelik büyüyecek ve genişleterek. Geleceğiz biz kuracağız. Yürüyüşümüzü büyüteceğiz. Büyümek zorundayız. Herkesi buraya davet ediyoruz. Yolumuz açıktır” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

“AKP iktidarı ve burjuva siyasetine karşı buraya geldik”

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Dayıoğlu, “İşçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, LGBTİ+lar, ezilen uluslar yani emekten özgürlükten yana olanları adaletsiz başkanlık sistemine ve parlamenter sisteme hapsetmeye çalışıyorlar. Reddediyoruz. Toplumsal mücadele cephesinde Emek ve Özgürlük İttifakı’dır. Biz bugün AKP iktidarı ve burjuva siyasetine karşı geldik buraya. Biz bugün sermayenin emek sömürüsüne karşı, emeğin kurtuluşunu örgütlemeye geldik. Biz bugün buraya kapitalist ve gerici eğitim sistemine karşına, anadilde eğitim, ücretsiz eğitim için geldik” dedi.

“AKP ve MHP’den kurtulmak üzereyiz”

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, AKP ve MHP iktidarının bitmesine az bir zaman kaldığını belirterek şöyle konuştu:

“Halkımızın bu heyecanla bizi takip ettiğini biliyoruz. Bizler bu ittifakı oluşturanlar bedeli ne olursa olsun mücadeleyi göz almış insanlarız. Biz kentleri bombalanan, seçilmişleri esir alınanların temsilcisi olmaya çalışıyoruz. Dost, düşman herkes bilsin bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu kavga sonuna kadar devam edecek.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş

“Biz halkın ittifakıyız”

TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca ise şunları söyledi:  

“Memleketi boğazına kadar pisliğe batırdılar. Adım adım memleketi faşizme sürüklüyorlar. Bu yağma düzeninde iş, emek, aş, adalet, özgürlük yok. Bu masallara da yalanlara da karnımız tok. Biz halkın ittifakıyız. Bizler ekmeği ve onuru için direnen işçileriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.