Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engin Altay, SPK’da yaşananları hatırlattı: “Bay Kemal halk düşmanlarından hesap soracak”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, İzmir’in Seferihisar’da bir basın açıklaması yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul’daki manipülasyon iddialarını hatırlatarak, “Bay Kemal halk düşmanlarından bu işlerin hesabını çatır çatır soracak” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP TBMM Grubu tarafından İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen 27. Dönem 5. Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı’nın ikinci gününde bir basın açıklaması yaptı. CHP’li Altay, beşinci yasama yılında, partisinin milletvekilleri tarafından 42 bin 240 soru önergesi verildiğini, önergelerin 10 bin 153 adedinin yanıtlanmadığını belirterek, “Bu bir suçtur. Altıncı yasama yılında bu konuda daha radikal önlemlerimizin olacağını ilgili bakanlık ve Cumhurbaşkanlığına hatırlatmak istiyoruz” dedi.

“Böyle devlet yönetilir mi?”

CHP’nin 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’de dış politika ve ekonomide eleştirilerini sunmaya devam edeceğini belirten Altay, en önemli maddelerden birinin de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu olacağını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin vatandaşı borsaya yönlendirmesinin ardından borsanın düşüşe geçmesine tepki gösteren Altay şöyle konuştu:

“Borsa İstanbul’un dokuz-on yöneticisi var beş tanesi direkt olarak Erdoğan’a bağlı. Biri, Ekonomi Politikaları Kurul üyesi. Diğeri, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Başkanı, biri Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı. Birisi Cumhurbaşkanlığı İletişim Koordinatörü. Borsa İstanbul’da manipülasyon var. Borsa İstanbul’u kim denetleyecek? Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetleyecek de kendi üzerine bulaşmış çamur deryasında debeleniyor. Sen de savcılara müdahale ediyorsun. SPK kendini kurtarmakla meşgul. Peki, SPK’yı kim denetleyecek? DDK Başkanı. O nerede? Borsa İstanbul’un yönetiminde. Erdoğan, nasıl olacak bu? Böyle devlet yönetilir mi?

“Erdoğan’a baktığım zaman holding başkanı görüyorum”

Altay, Erdoğan’a baktığı zaman bir devlet başkanı görmediğini dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Aldığı yetkilere, kendine bağladığı kuruluşlara bakınca karşımda dev bir holding başkanı görüyorum. Borsa İstanbul’un beş yöneticisi, Erdoğan’ın sarayındaki memuru, kankaları. Merkez Bankası’nı kendine bağlamış. Türkiye Varlık Fonu’nun başkanı. Kamu-özel işbirliği ile ilgili muhalefet ya da vatandaşın zerre bilgi alması mümkün değil. Erdoğan ‘yap’ deyince yapılıyor, ‘ol’ deyince oluyor. 21B ihalelerinden şikayetçiydik keşke 21B ile yapsalar diyoruz.”

Savcılara “Korkma kardeşim” diyerek seslendi

CHP ve diğer partilerin SPK’da yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Altay yargı mensuplarına çağrıda bulunarak, “Hakikaten cumhurbaşkanının savcısıysan korkma be kardeşim! Millet arkanda durur. Seni Ankara’dan alırlar Erzurum’a verirler. Gidiver, Erzurum da ülkenin güzel bir parçasıdır. Yürütme, devleti kapalı devre yaptı. Yargı da kapalı devre olmaya başladı. Bu yaşananlar kabul edilebilir değildir. Bay Kemal, halk düşmanlarından bu işlerin hesabını çatır çatır soracak. Helalleşme sınırsızca, içten gelerek ve ciddiyetle bir hesaplaşma yapma da namuslu insanların görevidir. Vakit namuslular için cesaret vaktidir” dedi.

“Babanın parasını mı veriyorsun arkadaşım?”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “Doğalgaz faturalarının her 80 Türk Lirası’nı hükümet olarak biz ödüyoruz” açıklamasına da tepki gösteren Altay, Türkiye’de kaç kişinin doğalgaz faturalarını ödeyemediğine ilişkin soru önergelerine yanıt alamadıklarını hatırlattı: “Bütün ülkelerde böyle zaten. Avrupa doğalgaz sübvansiyonu yapıyor, bir de nakdi yardım yapıyor. ‘Biz veriyoruz’ diyor. Babanın parasını mı veriyorsun arkadaşım? Senin kasanı dolduran millet.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.