Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı: Kim istiyor, kim istemiyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altı partinin kendi ismi üzerinde uzlaşması halinde cumhurbaşkanı adayı olacağını belirtmişti. Öte yandan altılı masa toplantılarında henüz aday ismi konuşulmadığının vurgulanmasına rağmen CHP lideri ,adaylığına dair farklı sinyaller vermeye ve seçim kampanyası yürütmeye başladı. Peki Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda şu ana kadar hangi siyasetçi ne söyledi? Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kim istiyor, kim karşı çıkıyor?

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağına yönelik tartışmalar yeniden alevlendi. Partisinin geçen hafta İzmir-Seferihisar’daki kampında partililere “Benimle misiniz?” diyen soran Kılıçdaroğlu’na ismi adaylık için geçen kişiler de destek vermişti. Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışı, adaylığının en açık işaretlerinden biri olarak değerlendirilmişti. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dün akşam (27 Eylül) Habertürk’te katıldığı yayında konuyla ilgili bazı ifadeleri, aday tartışmasını yeniden alevlendirdi.

Kılıçdaroğlu’nun adaylık açıklamaları

Kemal Kılıçdaroğlu altılı masanın cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini daha önce de belirli aralıklarla dile getirdi. Adaylığıyla ilgili ilk somut açıklamayı 14 Aralık 2021’de, henüz altı genel başkan bir araya gelmeden yapan Kılıçdaroğlu, Haber Global’de katıldığı yayında, “İttifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olmamda bir sorun yok. İttifak liderleri olarak bu konu hakkında hiç konuşmadık. Eğer ittifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olmaktan gurur duyarım. Bir araya gelip oturup karar vermemiz lazım. Biz demokrasiyi savunuyoruz. Karşı tarafta otoriter sistem var” demişti.

“Ortak görüş olursa aday olurum”

Altı liderin ilk buluşmasından yaklaşık bir hafta sonra ve güçlendirilmiş parlamenter sistem metninin imzalanmasından tam bir hafta önce, 21 Şubat 2022’de CHP Genel Merkezi’nde Reuters’ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, masadaki diğer parti liderlerinin uygun görmesi halinde aday olacağını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu 9 Nisan’da da “Ortak görüş olursa cumhurbaşkanı adayı olurum” demişti. Kılıçdaroğlu aynı açıklamasında hem İmamoğlu hem de Yavaş’ın görevlerine devam edeceğini söylemişti. 

“Benimle misiniz?” çıkışı

Kılıçdaroğlu’nun adaylığı son olarak İzmir’deki açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. CHP lideri, Seferihisar kampında partililere seslenerek, “Siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Artık karar verin, bu halk düşmanlarını beraber yenecek miyiz yenmeyecek miyiz?” diye sordu. Partililer, ayağa kalkarak ve alkışlayarak genel başkanlarına destek verdiklerini gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun bu çağrısına Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da sosyal medya hesaplarından destek verdi.

Akşener: “Altılı masanın adayı Kılıçdaroğlu olarak belirlenmedi”

Bu konuşma Meral Akşener’in de gündemindeydi. Akşener, bu çıkışla ilgili İYİ Parti’nin tutumunu “Bizim partimiz bunu kendi partisine mesaj olarak değerlendirmeyi tercih etti” diyerek açıklarken “Altılı masanın adayı Kılıçdaroğlu olarak belirlenmedi. O masanın noter olma görevi yok. Kılıçdaroğlu’nun aday tarifine katılıyorum. Hem kazanacak aday hem devlet deneyimi olan, bugünkü tuhaflıklara müsaade etmeyecek biri olacak” dedi. Akşener ayrıca cumhurbaşkanının altılı masa tarafından belirlenmesi teklifinin Kılıçdaroğlu tarafından geldiğini hatırlattı.

Akşener: “Yavaş ve İmamoğlu’nun adaylıklarına ‘hayır’ demeyiz”

Akşener, Kılıçdaroğlu’nun aday olma hakkı olduğunu belirtse de bu adaylığı destekleyeceklerine dair net bir ifade kullanmadı. Ancak Akşener hem dün hem de yaklaşık bir sene önce, 25 Ekim 2021’de, Karar TV’de katıldığı yayında Mansur Yavaş ya da Ekrem İmamoğlu’nun adaylığına yeşil ışık yakmıştı: “Ekrem İmamoğlu da Mansur Yavaş da Millet İttifakı’nın belediye başkanları. Sayın Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği halde biz ‘hayır’ demeyiz.” Akşener, 5 Nisan’da yine bu iki ismi kastederek, “Her iki arkadaşımızın da popülaritesine büyük saygı duyuyorum. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın söylediğiniz sistem içerisinde adaylığına dair ‘Hayır olmaz’ diye bir durumunuz yok” demişti. 

13 Eylül’de FOX TV’de konuşan Meral Akşener, altılı masada yalnızca kendisinin cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıkladığını vurgularken Kılıçdaroğlu’nun adaylığının henüz konuşulmadığını şu sözlerle dile getirmişti: “Elbette aday olma konusunda bir problem yok, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere. Ama henüz adaylığına dair hiçbir şey konuşmadık. Cumhurbaşkanlığı çok önemli, tehlikeye atamayız.” 

Kılıçdaroğlu: “Belediye başkanlarının görevlerine devam etmelerini istiyoruz”

İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığı kamuoyunda uzun zamandır tartışılsa da Kılıçdaroğlu farklı vesilelerle iki ismin de aday olmasını istemediğini belirtti. 6 Kasım 2021’de Karar TV’de konuşan Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanlarının görevlerine devam etmelerini istiyoruz. Meclislerde çoğunluğumuz yok. Eğer aday olurlarsa belediyeleri kaybederiz. O zaman Ankaralı ve İstanbullular bize ne der?” diyerek iki belediye başkanının cumhurbaşkanı adaylığına karşı olduğunu açıklamıştı. 

Ümit Özdağ’ın adayı belli: Mansur Yavaş

İki ismin adaylığı yalnızca altılı masada konuşulmuyor. Mülteciler konusundaki çıkışlarıyla gündeme gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermek istediklerini açıklamıştı. Özdağ, 6 Nisan da “Mansur Yavaş’ı göreve çağırıyoruz. Bu milli bir meseledir. Kamuoyunda Mansur Bey’in her kesimde karşılığı olduğunu gördük” derken Millet İttifakı’nın Mansur Yavaş’ı aday göstermemesi halinde Zafer Partisi’nin kendisine adaylık teklifi götüreceğini duyurmuştu. 

Mansur Yavaş hem Akşener hem de Kılıçdaroğlu ile görüştüğü 11 Nisan’da, Özdağ’ın bu açıklamalarına “Belediye başkanı sadece görevini yapmalı. Siyasi partilerin başkanları hakkında laf söylememeli, içişlerine karışmamalı. Ben aynı tavrı devam ettiriyorum. Bu arada bazen siyasî muarızların bu tür konuşmalarına da şahit oluyoruz ama o çizgimi de bozmadım, hiçbir zaman cevap vermeyeceğim. Ben siyasetin içinde bir insan değilim, kendimi kamu görevlisi olarak görüyorum. Açıklamalar benim rızamın ve bilgim dışında, görevimin başındayım” diyerek cevap vermişti. 

Ekrem İmamoğlu: “İradem genel başkanımızın elinde”

Adaylığı konuşulan bir başka isim Ekrem İmamoğlu da 26 Temmuz’da Habertürk’te katıldığı yayında adaylığı hakkındaki konuşmaların kendisinden kaynaklanmadığını belirtmişti: “Ben cumhurbaşkanı adayıyım diye ortaya çıkmadım. Yaşanan iki seçim insanların zihnine böyle bir tarif yapmış. Bunun sebebi ben değilim. Ortada bir altılı masa var. Benim de iradem genel başkanımızın elinde. İmza atacağı karar Ekrem İmamoğlu’nun neferlik yapacağı karar.”

Karamollaoğlu: “Kılıçdaroğlu’nun adaylığı güçlü bir ihtimal olabilir”

Altılı masada yer alan diğer liderler ise adaylık meselesinin isim bazında hiç tartışılmadığını ifade etti. Karamollaoğlu, Babacan ve Davutoğlu, farklı zamanlarda Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ilişkin görüşlerini aktardılar. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu 23 Ağustos 2022’de Karar TV yayınında Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında “Güçlü bir ihtimal olabilir” derken bu konudaki görüşlerini açıklamayacağını söyledi. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yaklaşık üç hafta önce altılı masaya Kılıçdaroğlu tarafından adaylık talebi gelmediğini aktardı: “Sayın Kılıçdaroğlu bu konuyla ilgili soru geldiğinde kanaatlerini paylaşıyor. Her defasında da ‘Buna altılı masada karar vereceğiz’ diyor. Şu ana kadar altılı masaya böyle bir talep de gelmedi, böyle bir tartışma da olmadı.”

Babacan: “Günü gelince aday adaylarımızı konuşacağız”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan da geçen hafta “yedinci bir ismin” de aday olabileceğini söyledi ve “Altı parti dışında bir yedinci isim de olabilir. Biz bugüne kadar altılı masada henüz herhangi bir ismi konuşmadık. Erken buluyoruz” dedi. Partisinin Siirt’teki mitinginin ardından Kılıçdaroğlu’nun “Benimle misiniz?” çıkışını da değerlendiren Babacan, bunu partiye yönelik bir mesaj olarak değerlendirdiklerini belirterek, vakti geldiğinde altılı masaya isim önerileriyle gideceklerini söyledi: “Günü gelince aday adaylarımızı, sıcak baktığımız isimleri altılı masada konuşacağız.” 

Altılı masayı oluşturan liderler, şu ana kadar aday ismi konuşmadıklarını ve seçim tarihi ilan edilinceye kadar adaylarını açıklamayacaklarını söylüyorlar. Altı liderin üçüncü kez bir araya geldiği 25 Nisan’daki zirvede masanın cumhurbaşkanı adayı olacak kişi şu sözlerle nitelenmişti: “Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi.”

Cumhur İttifakı’ndan Kılıçdaroğlu açıklaması

Cumhur İttifakı’nı oluşturan MHP ve AKP’nin genel başkanları da Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında açıklamalarda bulundu. 9 Haziran’da konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Cesaretin varsa, yüreğin yetiyorsa bugünden tezi yok ya adaylığını açıkla ya da adayını açıkla” demişti. Erdoğan’ın açıklamasından iki gün önce de Bahçeli, Kılıçdaroğlu’na şu sözlerle seslenmişti: “Bal yapmayan arı gibi vızıldamayı bırak. Mertsen çık söyle. Aday mısın, değil misin? Neden susuyorsun?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.