Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Singapur GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 17. yarışı olan Singapur Grand Prix’sini geride bıraktık. Büyük heyecan içinde geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Singapur GP analizi

Formula 1’de İtalya’nın ardından adres Singapur idi. Yoğun yağıştan dolayı yarış yaklaşık bir saat geç başladı. Sezonun 17. yarışına ilk çizgiden başlayan pole kralı Charles Leclerc, zirveyi Sergio Perez’e kaptırdı. Ferrari pilotları ikinci ve üçüncü sırayı alsa da kimse pek tatmin olmadı.

Takımların irili ufaklı güncellemeler ile geldiği haftada McLaren en fazla güncelleme getiren takım oldu. Sidepod, taban, difüzör ve ön fren kanalları için yenileme getiren McLaren aslında yarışta da istediğini aldı. Sergio Perez startta aldığı liderliği yarış sonuna kadar kaptırmadı ve damalı bayrağı ilk gören isim oldu. Yarışı yalnızca 14 pilot bitirebildi ve zaman sınırından dolayı son turlar 40 dakika sınırı ile atıldı. Hem Max Verstappen’in hem Lewis Hamilton’un hem de Alpine’in hatalar yaptığı yarışta “düşenler” kısmı biraz kalabalık oldu.

DÜŞENLER

Max Verstappen

Yaptığı hatalar olmasa belki üst sıralarda bitireceği yarışı yedinci sırada bitiren Max Verstappen oldukça dağınık bir görüntü sergiledi. Araçtan da hafta boyunca şikâyet eden Verstappen startta yanlış motor haritalamasını seçince gerilere düştü.

Sıralama turlarından sonra yaşadığı büyük öfkeden, yarışta da hataları olmasına rağmen pek eser yoktu. Max Verstappen, muhtemelen yedi gün sonra şampiyon olmak için piste çıkacak. Sekizinci sıradan kazanma şansı zaten zayıftı ancak zaman zaman temposu öndeki takım arkadaşı Sergio Perez’den daha iyi idi. Genel tempoda takım arkadaşının yaklaşık 0,9 saniye gerisinde kalan Max Verstappen, şampiyonadaki rakibi Charles Leclerc’in hâlâ 104 puan önünde.

Ferrari

Düşenler kısmında bu sezon çokça Ferrari veya Ferrari pilotları gördük ancak bu kez herhangi bir strateji hatasından dolayı değil olağan düşüşten dolayı buraya dahil oldular. Islak zeminde geç start almak olağan bir durumdur ancak sonrasında herhangi bir reaksiyonun verilememesi Ferrari ve Leclerc adına sorgulanması gereken kısım. Normal lastik setlerine geçince de geç ısınma ve Ferrari’nin kronik sorunu olan erken lastik tüketme Sergio Perez’i geçmesine engel oldu.

Charles Leclerc’in yarış boyunca yaptığı en büyük hata olan son turlarda farkın 5 saniye üzerine çıkmasına izin vermesi, galibiyetin kaçmasına neden oldu çünkü “güvenlik aracı arkasında 10 araçlık mesafe bırakmama’”nedeniyle Perez, 5 saniye ceza aldı.

Carlos Sainz’a dönecek olursak, temposundan mutlu bir görüntü çizdi. Yarış boyunca neredeyse hiç zorlamadı, belki de Ferrari taktik olarak bunu seçmişti ancak oldukça göze batan bir durumdu.

Son turlarda Lando Norris’in yaklaşması ile tempoyu arttıran Carlos Sainz, yarışı genel tempoda Charles Leclerc’in de 0,22 saniye önünde tamamlamış oldu. Ferrari’ler podyum yaptı ancak pek de memnun olmadıkları kesindi.

Alpine

Fernando Alonso, Alpine’in dayanıklılık sorunları nedeniyle bu sezon yaklaşık 60 puan kaybetti. Yarış dışı kalmadan önce Max Verstappen’e karşı iyi savunma yapan Alonso, ilk 5 arasındaydı. Takım arkadaşı Esteban Ocon ise puan barajının dışında idi. 

Bu sezon hem yönetim hem de araç anlamında oldukça büyük sorunlar yaşayan Alpine, sezon başından bu yana dayanıklılık sorununu çözemeyen tek ekip neredeyse. Gelecek sezon Aston Martin’e geçecek olan Fernando Alonso doğru bir karar vermişim diyordur muhtemelen ancak diğer tarafın da pek garantisi yok.

HAAS

Aston Martin’in gerisine düşen HAAS için diğer bir sorun da AlphaTauri’nin puanları eşitlemesi idi. Aslında sıralama turları fena değildi (Magnussen 9 – Schumacher 13) ancak yarış içerisinde Magnussen’in ve Shumacher’in ayrı ayrı temas yaşamaları yarışın HAAS için kötü bitmesine neden oldu.

Mick Schumacher, George Russell ile temas yaşadığında ilk 10’un içindeydi. Hakemlerin incelemeye gerek duymadığı bu olayda puan şansı yitip gitti. Magnussen, yarışın genel temposunda Schumacher’den 0,8 saniye daha iyi idi ancak puansız yarış serisi altıya çıkmış oldu.

Mercedes

Singapur’u Mercedes için galibiyet potansiyeli en yüksek pist olarak tanımlamıştım ancak hem Russell’ın şanssızlığı hem de Hamilton’un Carlos Sainz’ın düşük temposundan dolayı arkada takılıp kalması olası podyum veya galibiyet şansını başka haftalara bıraktı.

George Russell, Mick Schumacher ile temasın ardından normal lastik (slick) setlerine dönen ilk isim oldu. Yol tutuşunda yaşadığı sorunlar İngiliz pilot için yarışın erken bitmesine neden olan çanları çaldı. Diğer takımlara veri olarak öncü olan George Russell için normal setlere geçmek erken bir karardı. 

ÇIKANLAR

Sergio Perez

Sergio Perez’in önceki üç galibiyetinin her birinde, Perez’in kaostan zaferle çıkması ve her seferinde sürpriz galip gelmesi gibi bir unsur vardı. Bu durum diğer yarışları hak etmediği anlamına gelmiyor ancak bu yarışta daha zekice ve sakin bir sürüş yaptı. 

Startta yarış liderliğini ele geçirdi, zorlu koşullarda lastikleri doğru kullandı ve büyük bir hata yapmadı. Son turlarda Charles Leclerc’in baskısını da azalttı ve ardından galibiyetini resmileştiren farkı açarak bir avantaj elde etti. Yarış sonrası beş saniye ceza almasına rağmen farkı arttırdığı için doğru sürüş yapmış oldu. Tüm bunların yanında şansı da yanındaydı tabii. 

Red Bull’un optimum performans aralığının kendisine uygun bir kurulum ve sürüş tarzından uzaklaştığından beri, sahip olduğu zayıf form durumu göz önüne alındığında, bu galibiyet oldukça önemli ancak onu geride tutan sorunların üstesinden geldiğini kesin olarak ilan etmeden önce biraz daha beklememiz gerekiyor. Japonya’da bu performans tekerrür ederse o zaman bazı şeyleri net olarak konuşabiliriz. 

Charles Leclerc ile yarış boyunca kapışan Sergio Perez genel tempoda 0,8 saniye daha iyi idi. Özellikle Ferrari’nin lastikleri erken tükettiği son turlarda tempoyu arttırarak galibiyetine gölge düşürmeyi engelledi. Perez’in Red Bull’daki rahatsızlığı sürdürülebilir bir şekilde çözülsün ya da çözülmesin, bu galibiyet ona yardımcı olabilecek bir özgüven artışı sağlayacak.

McLaren

Lando Norris ile Daniel Ricciardo arasındaki performans uçurumu göz önüne alındığında; McLaren, nadiren en hızlı dördüncü araca sahip olmasına ve yılın büyük bir bölümünde tek sürücülü bir takım olmasına rağmen 2022 Formula 1 takımlar şampiyonasında dördüncü olmayı başarırsa, dikkat çekici sonuç elde edecektir. Tabii ki bu durum yalnızca McLaren’in başardıkları ile ilgili değil Alpine’in başaramadıklarıyla da ilgili.

McLaren Singapur’da hızlı ve şanslıydı. Daniel Ricciardo, gridde 16. sıradan sezonun en iyi sonucu olan beşinciliğe gelirken herhangi bir performans artışı göstermedi ve güvenlik aracının ardından Norris’e yarım dakika kaybetti. Ama birçoğunun yapmadığı şekilde böyle bir günde beladan uzak durdu. Lando Norris ise hafta boyunca hızlı idi. Uzun süre geçiş lastiklerini kullanan ekip, Daniel Ricciardo ile yumuşak hamur; Lando Norris ile orta hamur setlerine geçerek kumar oynadı ve tuttu. Lando Norris, yarışın genel temposunda takım arkadaşından 1,29 saniye daha hızlı idi.

Aston Martin

Aston Martin, Singapur’da aldığı puanlar ile HAAS ve AlphaTauri ikilisinin önüne geçmeyi başardı. Hatırlarsınız, 2020 yılında İstanbul Park’ta pole olan Lance Stroll bence iyi bir yağmur pilotu. Sebastian Vettel de Singapur aslanı olunca Aston Martin’in puan alması kaçınılmaz oldu

Aston Martin’in sürekli olarak büyük bir güncelleme paketi getirdiği ve sonunda elde ettiği verim göz önüne alındığında, uzun zamandır gelen bir sonuç. Ne de olsa Lance Stroll bu yarıştan önce 10. sırayı bile geçmemişti ancak bu yarışta Sebastian Vettel’den 0,57 saniye daha iyi bir performans gösterdi.

Sekiz yarışta sadece bir puan alan Alfa Romeo, Aston Martin’in 15 puan önünde ve şimdi beş yarış kala Aston Martin, onların yerini almak için çabalayacak.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.