Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ülkemden hiç bu kadar utanmamıştım” diyerek görevinden istifa eden Rus diplomat, Foreign Affairs’e yazdı: “Putin’i sadece hezimet durdurabilir”

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Daimi Temsilciliği’nde müsteşar olarak görev yapan Boris Bondarev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı “kanlı ve akılsız savaşın bir parçası olmayacağını” söyleyerek görevinden istifa etmişti. Bondarev, Putin’in Ukrayna’yı işgalinin Rusya’da iç savaşı tetikleyebilecek ve hatta ülkeyi parçalayabilecek bir yola soktuğunu söyledi.

Rusya diplomat Boris Bondarev, istifasını sosyal medya hesabı üzerinden duyurmuş ve “20 yıllık diplomasi kariyerimde ve dış politikada birçok değişime tanıklık ettim. Fakat 24 Şubat tarihinden bu yana ülkemden hiç bu kadar utanmamıştım” demişti. Foreign Affairs’ta dün yayımlanan 6 bin 500 kelimelik yazısında Bondarev, devletin “dalkavuklar” tarafından istila edildiğini yazdı.

“Putin görevden alınırsa, Rusya’nın geleceği belirsizlik olacak” diyen Bondarev, “Özellikle Putin’in başdanışmanlarının güvenlik servislerinden geldiği göz önüne alındığında, halefinin savaşı sürdürmeye çalışması mümkün. Ancak Rusya’da kimse onun konumunda değil, bu yüzden ülke büyük bir ihtimalle siyasi olarak çalkantılı bir döneme girecek. Hatta kaosa bile sürüklenebilir” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bondarev’in makalesine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Rusya lideri Putin de cuma günü yaptığı açıklamada, Batı’nın Rusya’yı yok etmeye çalıştığını ve bu yüzden Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” hakkında hiçbir pişmanlık duymadığını söyledi.

Kendisini “Putin’in çılgın vagonu”ndan inen ve “sürgündeki bir diplomat” olarak tanıtan Bondarev, yazdığı makalesinde, Rus propagandasının nasıl işlediğini detaylarıyla anlatıyor. “Rusya’nın propagandasına destek veren diplomatlar, patronlarından alkış aldı ve kariyer basamaklarında yükseldi” ifadelerini kullanan Bondarev, Moskova’nın gerçek olmasını umduğu şeyin söylenmesini istediğinin altını çizdi.

Ukrayna’daki herhangi bir ateşkesin Putin’e zaman kazandıracağını söyleyen Bondarev, “Ateşkes kararı, Rusya’nın yeniden saldırmadan önce silahlanma şansı verecek. Putin’i gerçekten durdurabilecek tek şey var, o da kapsamlı bir hezimet” ifadelerini kullandı.

“Bu kanlı, akılsız ve gereksiz rezaletin bir parçası olamam. Bu savaşı düşünenler tek bir şey istiyorlar: Sonsuza kadar iktidarda kalmak. Ve bunu başarmak için her şeyi feda etmeye hazırlar. Binlerce Rus ve Ukraynalı sadece bu yüzden öldü” diyerek görevinden ayrılan Bondarev, kamuoyu önünde bunu açıkça duyurarak istifa eden ilk isimdi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.