Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Meksika GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 20. yarışı olan Meksika Grand Prix’sini geride bıraktık. Büyük heyecan içinde geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Meksika GP analizi

Formula 1’de Amerika kıtası yarışları tüm hızıyla devam ediyor. Sergio Perez’in memleketi olan Meksika’da takım arkadaşı Max Verstappen, Red Bull’u zafere taşıdı. Lewis Hamilton ve Sergio Perez de podyuma çıkan diğer isimler oldu.

Takımların artık 2023 sezonuna odaklandığını düşündüğümüzde güncellemeleri gelecek sene için de değerlendirebiliriz. Mercedes, Red Bull, Aston Martin, Williams ve Alfa Romeo güncelleme getiren takımlardı. Fernando Alonso ve Yuki Tsunoda’nın yarış dışı kaldığı heyecan (!) dolu yarışın düşenlerine ve çıkanlarına bakalım… 

Düşenler

Fernando Alonso

Çifte dünya şampiyonu İspanyol pilot sezon başından bu yana yaklaşık 70 puanı Alpine’den kaynaklı sorunlar nedeniyle kaybetti. Bu konuda kesinlikle haklı ancak yarıştaki temposu orta sıradaki rakiplerine oranla pek de iyi değildi. Genel siteminde haklı ancak özellikle ikinci bölümde temposu oldukça düşük kaldı, bunun nedeni aslında lastik hamuru tercihiydi; sert hamurlu lastikler pek de çalışmadı. Tüm bunlara rağmen yarış dışı kalana kadar takım arkadaşı Esteban Ocon’dan 0,44 saniye daha iyi tempoya sahipti.

Alonso, yumuşak hamurlu lastik setine geçen Daniel Ricciardo’dan yarış dışı kalana kadarki bölümde yaklaşık 1,6 saniye daha yavaştı. Yani Ricciardo tarafından geçilecekti. Bu yüzden yarışta kalsa dahi “geride kalanların en iyisi” tahtını kaybedeceğinden potansiyel düşen olarak listeye ekledim.

Mercedes’in galibiyet umutları

Red Bull bu sezon sıralama turlarından ziyade yarışa odaklı araç geliştirdi ve bu ölçüde de başarılı oldu. Meksika’da pole pozisyonunu alması ve yumuşak hamurlu lastik seti ile başlamaları Mercedes için tedirgin edici bir süreçti. Beklendiği gibi de oldu ve Max Verstappen liderliğini korudu.

Sergio Perez de George Russell’dan yerini alınca işler iyice sarpa sarıyor gibi göründü çünkü orta hamurlu lastik seti kullanarak daha iyi bir strateji yapan Red Bull, Mercedes’i lastik tercihlerinde alt etmişti aslında.

Mercedes, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi (ama daha belirgin bir şekilde) Red Bull’un en yakın (ama yine de en uzak) rakibi olarak Ferrari’nin yerini aldı. Meksika’da da iyi bir iş çıkardılar. Pürüzsüz pist yüzeyi ve yüksek irtifa, W13’ün güçlü yönlerine katkıda bulundu ve zayıf yönlerinin en aza indirilmesine yardımcı oldu ancak yine de işi bitirmek için doğru taktik gerekliydi. Mercedes, pit stratejilerinde hatalar yaptı.

Ferrari

Ferrari’nin düşüşünü hepimiz bu sezon net bir şekilde gözlemliyoruz.  Sıralama turlarında Valtteri Bottas tarafından geçilmek ve yarışta liderin gerisinde neredeyse bir dakikalık fark ile olmak katlanılır şeyler değil.  

Bu performansın bir kısmı motor konfigürasyonuna bağlıydı ve Ferrari’nin hava girişi, turbo ve MGU-H tasarımı Mexico City gibi yüksek rakımlı bir mekâna uygun değildi. Burada turbo verimi oldukça düşük olduğundan Ferrari’nin viraj çıkışlarındaki üstünlüğü de kayboldu. Yarışta kerblerden geçtiği esnalarda da yol tutuş kaybeden Ferrari, bu kez diğer bir yüksek irtifa olan Brezilya’da yarışacak. Motor konfigürasyonunu doğru ayarlayabilirse yukarıyı “zorlayacak” olan Ferrari, eğer bunu yapamaz ise buradan daha beter sonuçlar ile karşılaşabilir. 

George Russell

Aylar önce Macaristan’da pole pozisyonunu elde ettikten sonra düşüşe geçen George Russell sürekli olarak Lewis Hamilton’un arkasında kalmaya başladı. Sıralama turlarında neredeyse pole pozisyonunu alacak olan Russell, yarışın henüz ilk virajında kapıyı açık bırakınca içeride olan Lewis Hamilton’dan agresif bir hamle geldi. Bu hamle ile 3. sıraya düşen George Russell, Sergio Perez’e de geçilince podyum dışında kaldı.

Lewis Hamilton gibi stratejinin kurbanı olan Russell, ısrarla takımın strateji değiştirmesi gerektiğini belirtti. Tempo olarak da Hamilton’dan yaklaşık yarım saniye yavaş olan George Russell bu hafta düşenler listemizde. 

Valtteri Bottas

Bu listenin en arada ismi Valtteri Bottas oldu, bu yüzden sona onu ekledim. Bir yandan cumartesi günü sıralama turlarında inanılmazdı. Ferrari’nin araçlarını bölmek büyük bir başarıydı ve Kanada’dan bu yana süren puansızlık serisini de kırdı. Grafikten de göreceğiniz üzere (kendi rakiplerine kıyasla) ilk bölümde oldukça da hızlıydı.

Diğer yandan 6. olarak başladığı yarışı 10. sırada bitirmesi de hayal kırıklığı yarattı. Genel tempoda üstün olduğu (Esteban Ocon: +0,33, Lando Norris: +0,05 saniye) isimlere rahatça geçildi. Daniel Ricciardo’nun yumuşak hamurlu lastik performansını “işin ekstrası” olarak görüp anlayabilsek de iki isme geçilmek listenin bu kısmı için yeterli görünüyor. Üstelik Fernando Alonso yarış dışı kalmasa muhtemelen puan dahi alamayacaktı.

Çıkanlar

Max Verstappen

Şampiyon, bu haftaya kadar yapılan 20 yarışın 14’ünü kazanarak yeni bir rekora imza attı. Max Verstappen’in baskın aracına rağmen Meksika’da Lewis Hamilton daha yumuşak hamurlu lastiklerle yenebilir gibi duruyordu.

Max Verstappen’in 2022 istatistikleri yenilmez bir Red Bull’a bağlı değil. Rakiplerinin olmadığı her anı ne kadar iyi değerlendirebildiğine de bağlı ve Meksika bunun bir başka harika örneğiydi. 

Yukarıdaki grafikte net olarak göreceğiniz üzere Lewis Hamilton, ilk bölümde Verstappen’den 0,13 saniye daha üstün yarış temposuna sahip; pitler sonrasında ise Max Verstappen lehine bu durum 0,25 saniyeye çıkıyor. Genel yarış temposunda da son şampiyon 0,18 saniye daha yüksek tempoda.

Daniel Ricciardo

Şüphesiz ki Daniel Ricciardo pistte ve padokta izlemesi en keyifli pilotlardan biri ancak 2022 performansı onu elimizden alıyor. Meksika yarışı bize özlediğimiz Daniel Ricciardo geçişlerinden bolca enstantane sundu. Evet, strateji yani yumuşak hamurlu lastik setlerine geçme işe yaradı, evet Yuki Tsunoda hamlesi çok yanlış değerlendirildi… Ancak yarış güzel bir şekilde kontrol edildi.

Geçişlerinde, yumuşak lastiklerinin sağladığı avantajı tüketmemek için çok az zaman harcadı ve son geçiş kurbanı Esteban Ocon’a kolaylıkla 10 saniyelik bir fark açtı ve Yuki Tsunoda ile temasından kaynaklı gelen 10 saniyelik cezayı da boşa çıkardı.

Böyle berbat geçen bir sezonda takım arkadaşına ilk kez böyle net üstünlük kurmak (-0,26 saniye) ve “geri kalanların en iyisi” olmak nereden bakılırsa bakılsın iyi sonuç.

McLaren

Yarışın başlarında Alpine, McLaren’den daha iyi puanlar alarak dördüncülük için önemli bir avantaj elde edecek gibi görünüyordu. Ancak bu yıl sıklıkla olduğu gibi yarış bir anda McLaren lehine döndü. Özellikle Fernando Alonso’nun yarış dışı kalması ve Daniel Ricciardo’nun üstün performansı yarışı başka bir boyuta getirdi. 

Alonso’nun ilk bölümdeki iyi performansına karşılık veremeyen McLaren, yumuşak hamurlu setleri deneyerek aslında risk aldı ancak Daniel Ricciardo bu riski oldukça iyi değerlendirdi. Alpine’in dayanıklılık sorunları da göz önüne alındığında 7 puanlık farkın kapanması olası görünüyor ancak her zaman (Ricciardo’nun yaptığı gibi) ekstra performanslar da olmuyor. Bu mücadele son yarışa kadar yaşanacak ve belirleyici olan dayanıklılık olacak gibi duruyor.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.