Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kırılan rekorlar ve performansıyla Max Verstappen

Formula 1’in altın çocuğu, Red Bull takımının çifte dünya şampiyonu pilotu 25 yaşındaki Hollandalı Max Verstappen’in performansını ve rekorlarını Medyascope Spor Servisi’nden Muhammed Kaya kaleme aldı.

Kırılan rekorlar ve performansıyla Max Verstappen

Formula 1 günden güne değişiyor ve gelişiyor. Her yarışta daha önce rekor kırmış birilerinin birer ikişer rekorları kırılıyor. Max Verstappen, bir sezonda en fazla galibiyet rekorunu kırdı ancak yeni bir tartışma alevlendi. Peki, tarihsel ve matematiksel bağlamda baktığımızda bu istatistikler ne kadar doğru? Bunlara bakarken pilotun öz performansını ne kadar ıskalıyoruz?

Max Verstappen, 2022 sezonunu her yarışı domine ederek sürdürüyor. Daha önce Michael Schumacher ve Sebastian Vettel ikilisinin sahip olduğu bir sezonda en fazla galibiyet (13) rekorunu kırdı. Bunun üzerine de çıkabilir ve erişil(e)mez bir noktaya doğru rekoru geliştirebilir.

Bu durum işin matematiğine girmemizi de önemli kılıyor çünkü takvimdeki yarış sayısı her sezon değişiyor. 22 yarışlık bir takvimde, bu rekora ulaşmak için sezonun neredeyse 2/3’ünü kazanmanız gerekiyor. Michael Schumacher’in 2004’teki 13 yarışlık rekoru, 18 yarışlık sezonda gelmişti. Sebastian Vettel ise aynı sayıda galibiyete 19 yarışlık bir sezonda ulaştı. Bunlara rağmen Max Verstappen’in yüzde olarak galibiyet oranı hiç de fena değil. 20 yarışta 14 galibiyet alması nedeniyle Max Verstappen, %70’lik galibiyet oranına sahip. Bu oranla Verstappen, Sebastian Vettel’in %68,42’lik kazanma istatistiğinin %2,22 önünde bulunuyor. Michael Schumacher ise 2004’teki 13 galibiyeti ile %72,22’lik bir kazanma oranına sahip. 

Yüzde olarak Michael Schumacher’e yaklaşan Max Verstappen iki yarış daha kazanırsa 16 birincilikle %72,72’lik bir oran yakalayarak Schumacher’i geride bırakacak.  

Bir sezondaki yarış sayısı, doğrudan istatistiklere ulaşılmasını kolaylaştıran bir etmen olsa da bence her şeyi anlatmıyor. Bu seriyi sürdürmek, gelişime katkı sağlamak ve stabil hale getirmek bir sezon için daha önemli olgular. Max Verstappen de bu rekorları önemsemediğini belirtiyor. Peki, Verstappen neyi önemsiyor? Muhtemelen kendini galibiyete götürecek gelişimlerinin katlanmasını önemsiyor çünkü sezon bir yarıştan ibaret olsaydı ona en çok çalışacak ve takacak olan yine Hollandalı pilot olurdu.

Max Verstappen Belçika yarışında yumuşak hamurlu lastiklerle uzun bir bölüm attığında kimse pek de oralı olmadı ancak tur sürelerini düşürse de oldukça önemli bir yol katetmişti. SPA’da aldığı bu galibiyet aslında ona gelecek adına büyük bir fikir verdi ve artık araç ile lastik uyumunu daha doğru yakalıyordu. Lewis Hamilton ve Sergio Perez’in lastikleri korumadaki üstün yeteneği göz önüne alındığında Max Verstappen bunda geri kalıyordu ancak özellikle SPA’dan sonra durum değişti.

Lastik koruma bence Formula 1’de göz ardı edilen önemli meziyetlerden bir tanesi. Geliştirilebilir, tıpkı Max Verstappen’in yaptığı gibi. Geçmiş sezonlarda zaman zaman lastiklerini korusa da genellikle daha agresif sürüş yapan, frenleme noktalarını olabildiğince zorlayan Verstappen, bu sezon olabildiğince dingin ve akıllı bir sürüş gösteriyor. Bunun etkisine ister büyümek deyin ister alacağını aldı ancak bunun bir gelişim olduğu yadsınamaz bir gerçek.

Aslında bu yeteneğini ara ara bize gösteriyordu: 2016’da İspanya’da Red Bull’da kazandığı ilk zafer, verilebilecek bir örnek. 2018’de Avusturya’da, yüksek hızlı virajlarda biraz daha az enerji harcayarak ve o zamanlar takım arkadaşı olan Daniel Ricciardo ve Lewis Hamilton’un başına gelen kabarcıklanma sorunlardan kaçınmak için akıllıca sürüş yapmıştı. O yıl ayrıca, dört kez kazandığı Meksika’da da önce liderliği almış ardından lastiklerini koruyarak iyi iş çıkarmıştı.

Verstappen, lastikler olması gereken yere geldiğinde aracın yeterli hıza sahip olacağına dair artan güveninin de yardımıyla doğru hamleleri yaptı. Çok disiplin gerektiren bir yarış olan Meksika’da da durum aynen buydu ve bu yüzden 1:22’ler ile stabil ve iyi turlar attı.

Orta hamur tercihi oldukça riskli görünse de Red Bull hem aracına hem de pilotuna güvendi. Bu durum Mercedes’in tercihine karşı alınmış bir zaferdi ancak Max Verstappen de sürüşü ile bu tercihin doğru kılınmasında önemli rol oynadı.  Christian Horner, “Tercihin tutacağından emindik ancak Verstappen de olağanüstü sürüş yaptı” diyerek bu performansın altını çizdi. Max Verstappen’in gelişimi gözle görülür şekilde olumlu bir ivme ile yükseliyor. Bu sezonu takım patronu da ustalık olarak değerlendiriyor ancak Max Verstappen yarışma becerisi konusunda gelişime her zaman açık gibi. Herhangi bir sezonu “ustalık” olarak değerlendirmek bu performansın gelecek yıllarda katlanmayacağını söylemek gibi. Bu yüzden böyle bir potansiyeli kalıplara sığdırmamız doğru değil. Tarihe adını şimdiden yazdıran Max Verstappen; Sebastian Vettel, Lewis Hamilton ve Michael Schumacher gibi seriler yakalayabilecek mi? Hep birlikte göreceğiz.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.