Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da TikTok fenomenlerine kırbaç cezası

Nijerya’da iki TikTok fenomeni, bir hükümet yetkilisiyle alay ettikleri gerekçesiyle kırbaç cezasına çarptırıldı. İsa Muhammed ve Muhammed Bula, ülkenin kuzeyindeki Kano eyaletinin valisi Abdullahi Ganduje’ye hakaret etmekten suçlu bulundu. Öte yandan iki TikToker’dan, adliye binasını da temizlemeleri istendi.

Afrika ülkesi Nijerya’da son zamanlarda sosyal ve politik konularda yorum yapmak ve görüşlerini aktarmak için TikTok kullananların sayısında bir artış gözlemlenirken, İsa Muhammed ve Muhammed Bula adlı Tik Toker, geçen hafta Kano eyaletinin valisi Abdullahi Ganduje’ye hakaret ettikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Savcılık avukatı Wada Ahmed Wada, iki TikToker’ın valiye iftira attığını ve söz konusu söylemlerin kamu huzurunu bozabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Muhammed ve Bula, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Tik Tok fenomenlerinin avukatı Beşir Yusuf, karara itiraz etmeyeceklerini söyledi.

Hâkim, Muhammed ve Bula’ya 20 kırbaç cezası verilmesine, 10 bin Nijerya Nairası (421,64 Türk Lirası) para cezasına çarptırılmalarına ve adliyeyi de 30 gün boyunca temizlemelerine hükmetti. Öte yandan iki TikToker’dan sosyal medya hesaplarından Ganduje’den alenen özür dilemeleri de talep edildi.

Nijerya’da son dönemde özellikle gençler arasında TikTok kullanımında bir artış söz konusu. Kullanıcılar genellikle hükümet yetkilileri ve kamuya mal olmuş kişilerle alay ettikleri paylaşımlar yapıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.