Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta ( 11-18 Kasım): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

Yazar Emine Sevgi Özdamar’a, Georg Büchner Ödülü takdim edildi

Almanya’nın edebiyat dalındaki önemli ödüllerinden Georg Büchner Edebiyat Ödülü, Darmstadt’ta düzenlenen törenle yazar, tiyatro sanatçısı ve yönetmen Emine Sevgi Özdamar’a verildi. Böylelikle ilk kez ana dili Almanca olmayan bir yazar bu ödülü kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan özel tiyatrolara destek 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan değerlendirme komisyonu, özel tiyatroların projelerine yapılan yardımlardan yararlanmak üzere 2022-2023 sanat sezonu için başvuruda bulunan 441 projeyi değerlendirdi. Komisyonun bütün başvuruları olumlu değerlendirmesiyle 441 projeye toplam 32 milyon lira destek verildi.

Bakanlığın maddi destek sağladığı özel tiyatrolar için tıklayınız.

Márquez’in “Yüzyıllık Yalnızlık”ı dizi oluyor

Netflix, Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in dünyaca tanınan “Yüzyıllık Yalnızlık” romanını diziye uyarlıyor. “One Hundred Years of Solitude” ismiyle izleyeceğimiz dizinin ilk tanıtımı paylaşıldı. Kitabın ilk uyarlaması olacak İspanyolca dizi, yazarın memleketi Kolombiya’da çekiliyor. Dizinin başyapımcılığını Márquez’in oğulları Rodrigo García ve Gonzalo García Barcha üstleniyor.

“John Wick 4”ten yeni fragman

Başka bir fragmansa uzun süredir beklediğimiz bir film serisinden geldi: John Wick 4. Keanu Reeves’in başrolünde yer aldığı serinin dördüncü filmi  “John Wick 4″ten yeni fragman yayınlandı. Chad Stahelski’nin yönetmen koltuğunda oturduğu film, 24 Mart 2023’te vizyona girecek.

“Klondike”

Maryna Er Gorbach’ın yönettiği, Mehmet Bahadır Er’in ortak yapımcılığını üstlendiği Ukrayna-Türkiye ortak yapımı “Klondike” bu hafta Başka Sinema’da vizyona giriyor. Film Ukrayna-Rusya sınırında yaşayan İrka’nın, köyü ayrılıkçı gruplar tarafından kuşatılmış olmasına rağmen evini terk etmeyi reddetmesini anlatıyor. 

İstanbul Bianeli’nde son hafta

Beyoğlu, Kadıköy ve Fatih’te yoğunlaşan ve pek çoğu ilk kez bienal kapsamında sergi mekânı olarak kullanılan 12 mekâna yayılan 17. İstanbul Bienali’nin son haftasına geldik. Şu ana kadar bienale zaman ayıramadıysanız, bizce bu hafta sonu tam zamanı. 

Buraya tıklayarak bienalin bu haftaki programına ulaşabilirsiniz.

“Yaratıcı Alanda Eşitlik”

Bu hafta yeni bir podcast’e başlamak isterseniz önerimiz Duygu Demirdağ’ın sunumuyla “Yaratıcı Alanda Eşitlik”. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) yayımladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet” raporundan yola çıkarak hazırlanan “Yaratıcı Alanda Eşitlik” adlı podcast serisi, toplumsal cinsiyetle ilgili farklı çalışmaları tartışmaya açıyor. 10 bölümlük seride gazeteci Duygu Demirdağ ve konukları, kreatif endüstrilerdeki cinsiyet eşitsizliğini sorguluyor. Cihan Ataş, Demirdağ ile “Yaratıcı Alanda Eşitlik” üzerine söyleşti, okumak için tıklayınız

 “I See You” 

Gül Kozacıoğlu’nun “I See You” isimli interaktif portre sergisi, GALERİ Yapı Kredi bomontiada’da bugün sanatseverlerle buluşuyor. 20 Kasım’a kadar izleyicilerini ağırlayacak olan sergide, doğa manzaralarından oluşan Kozacıoğlu imzalı görsel çalışmaları, Michael Kiaer’in orijinal elektronik ses ortamıyla birleştiriliyor.

Yer: İstanbul Yapı Kredi bomontiada

“Çemberin Anası”

İlk gösterimini 2 Kasım’da yapan “Çemberin Anası” oyunu, Babil’de kendini kraliçe ilan eden ve Çember adını verdiği yeraltı gettosunda neşeyle hüküm süren Semiramis’in hikayesini anlatıyor. Oyunun yazar ve yönetmenliğini Burçak Çöllü üstlenirken, sahnede Ayşegül Uraz, Ceyda Akel, Gülhan Kadim, İbrahim Arıcı, Meriç Rakalar, Murat Kapu, Sevil Akı, Tolga İskit’i izliyoruz. Oyunu 17 Kasım’da Kumbaracı50’de izleyebilirsiniz.

Bilet: Tam 180 TL, Öğrenci 120 TL

Bilet almak için tıklayınız.

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.